Volledig scherm
© nvt

Allerprettigst gelogeerd in Zeeland

ZEELAND GEBOEKTVoor ik één regel uit Max Havelaar las, had ik al een hekel aan de schrijver ervan. Allemaal vanwege dat hysterische pseudoniem: Eduard Douwes Dekker (1820-1887) noemde zichzelf Multatuli, ‘ik heb veel gedragen,’ volgens zijn eigen vertaling. Het zelfbeklag zat in al zijn vezels, en die neiging overschaduwt voor mij niet alleen zijn persoonlijkheid, maar hier en daar ook zijn schrijverschap. Heeft hij werkelijk zoveel geleden? En aan wie lag dat eigenlijk? Toch vooral aan hemzelf, is de indruk die blijft hangen als je Dik van der Meulens grote biografie ‘Multatuli’ leest. Maar de bijna altijd opgewonden auteur beleefde een paar ontspannen momenten in Zeeland.

‘Best thuisgekomen van Zeeland!’ bericht hij op 5 maart 1878 aan zijn Mimi. Om te vervolgen: ‘Nooit was ik ergens aangenamer dan te Zierikzee!’ Woorden die je niet alleen terug kunt vinden op bladzijde 248 van deel 19 van zijn verzameld werk, maar ook op een parkeerterrein in datzelfde Zierikzee. Hij had een korte Zeeuwse tournee achter de rug, op 1 maart had hij te Middelburg gesproken. ‘De lezing gist’ravend was zeer goed’, kon hij berichten. Bovendien was hij in de Zeeuwse hoofdstad ‘allerprettigst gelogeerd’. Op 2 maart volgde Goes, ook over het optreden daar was zijn eigen recensie positief: ‘De voordracht te Goes is goed afgeloopen. Ik ondervond veel hartelykheid.’

In Zierikzee sprak hij niet, maar hij genoot dus volop. Geen sprake van groot lijden, ‘ik ben zeer opgeruimd en byzonder wel.’ De laatste woorden met extra nadruk. We kennen hem in vele hoedanigheden, maar zo zien we Multatuli zelden. Hij, de man van eeuwige conflicten, verbaast zich over de harmonie in het Zierikzeese gezin: ‘Gut, al de kindertjes hier zyn me ’n zoen komen brengen.’ De genegenheid kwam van twee kanten: hij had enthousiaste fans in Zeeland, onder wie een vrouw die naar zeggen van W.F. Hermans ‘een nieuwe liefde was’. 

En volgens biograaf Van der Meulen verscheen het enige interview dat Multatuli ooit heeft gegeven in de Middelburgsche Courant. ‘Een zoeker der waarheid, dat is hij zichtbaar’, concludeert hoofdredacteur H.L.F. Pisuisse over de beroemde bezoeker.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gehard door het leven aan de Noordzee
    PREMIUM

    Gehard door het leven aan de Noordzee

    Ik moet een van de weinige Nederlanders zijn die nog nooit iets van Esther Verhoef (geb. 1968) had gelezen. Daarin is nu verandering gekomen, ik las een verhaal van haar en wil meteen de rest van haar oeuvre lezen. Een heel succesvol oeuvre, ik zie ergens dat in Nederland al 2,5 miljoen exemplaren van haar literaire thrillers zijn verkocht. Het verhaal dat me zo overtuigde is een Zeeuws verhaal, ‘Worst case scenario’, en het is te vinden in een 2011 verschenen boek ‘Nouveau riche & andere verhalen’.

blogs