Volledig scherm
© nvt

Allerprettigst gelogeerd in Zeeland

ZEELAND GEBOEKTVoor ik één regel uit Max Havelaar las, had ik al een hekel aan de schrijver ervan. Allemaal vanwege dat hysterische pseudoniem: Eduard Douwes Dekker (1820-1887) noemde zichzelf Multatuli, ‘ik heb veel gedragen,’ volgens zijn eigen vertaling. Het zelfbeklag zat in al zijn vezels, en die neiging overschaduwt voor mij niet alleen zijn persoonlijkheid, maar hier en daar ook zijn schrijverschap. Heeft hij werkelijk zoveel geleden? En aan wie lag dat eigenlijk? Toch vooral aan hemzelf, is de indruk die blijft hangen als je Dik van der Meulens grote biografie ‘Multatuli’ leest. Maar de bijna altijd opgewonden auteur beleefde een paar ontspannen momenten in Zeeland.

‘Best thuisgekomen van Zeeland!’ bericht hij op 5 maart 1878 aan zijn Mimi. Om te vervolgen: ‘Nooit was ik ergens aangenamer dan te Zierikzee!’ Woorden die je niet alleen terug kunt vinden op bladzijde 248 van deel 19 van zijn verzameld werk, maar ook op een parkeerterrein in datzelfde Zierikzee. Hij had een korte Zeeuwse tournee achter de rug, op 1 maart had hij te Middelburg gesproken. ‘De lezing gist’ravend was zeer goed’, kon hij berichten. Bovendien was hij in de Zeeuwse hoofdstad ‘allerprettigst gelogeerd’. Op 2 maart volgde Goes, ook over het optreden daar was zijn eigen recensie positief: ‘De voordracht te Goes is goed afgeloopen. Ik ondervond veel hartelykheid.’

In Zierikzee sprak hij niet, maar hij genoot dus volop. Geen sprake van groot lijden, ‘ik ben zeer opgeruimd en byzonder wel.’ De laatste woorden met extra nadruk. We kennen hem in vele hoedanigheden, maar zo zien we Multatuli zelden. Hij, de man van eeuwige conflicten, verbaast zich over de harmonie in het Zierikzeese gezin: ‘Gut, al de kindertjes hier zyn me ’n zoen komen brengen.’ De genegenheid kwam van twee kanten: hij had enthousiaste fans in Zeeland, onder wie een vrouw die naar zeggen van W.F. Hermans ‘een nieuwe liefde was’. 

En volgens biograaf Van der Meulen verscheen het enige interview dat Multatuli ooit heeft gegeven in de Middelburgsche Courant. ‘Een zoeker der waarheid, dat is hij zichtbaar’, concludeert hoofdredacteur H.L.F. Pisuisse over de beroemde bezoeker.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dichteres Anna A. Ros; over wereldleed en de kauwtjes rond de Oostkerk
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Dichteres Anna A. Ros; over wereldleed en de kauwtjes rond de Oostkerk

  Over anderhalve maand is het weer Internationale vrouwendag. Het strijdlied ligt al klaar. ‘Laten we het er op houwen/ dat vrouwen/ op internationale vrouwendag/ niet willen rouwen’, rijmt Anna A. Ros (geb.1962; pseudoniem) in haar nieuwe dichtbundel ‘Uit mijn tent gelokt’. En zo nog vele strofen door, tégen moellahs, pooiers, botte reclamemakers en andere gestoorden. Zulke gedichten, weerbaar en weerloos tegelijk, kenmerken deze dichteres, die in 2017 al een bundel ‘Overleven’ publiceerde.
 2. Kerstmes
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Kerstmes

  Het kerstfeest of hoe het dan ook genoemd wordt, lijkt steeds langer uitgesmeerd te worden. Vorig jaar september zagen we al de eerste voortekenen en een maand later was alles al in gang gezet. In november heerste er op veel plaatsen al een kerstsfeer die vooral uit lichten en lichtjes bestond. In Perth, in Australië, zagen we volop lichtgevende kerstkangeroes, lichttunnels met door een computer aangestuurde lichtpartijen, metershoge knipperende kerstbomen en projecties op gebouwen en op plaveisel. Men noemde het feest ook wel: ‘the silly feast of Christmas’.

blogs