1. Amerikaanse vlieger overleefde drie crashes
  PREMIUM

  Amerikaan­se vlieger overleefde drie crashes

  SLUIS - De 94-jarige Frances Keelan had haar koffers al klaar staan om van Chicago naar Nederland te reizen. Ze is de weduwe van een Amerikaanse vlieger uit de Tweede Wereldoorlog met een zeer opmerkelijk verhaal. Het is een van de vele persoonlijke belevenissen die beschreven staan in deel 3 van het standaardwerk Luchtoorlog boven Zeeland van Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk. Het boek zou komende maand worden gepresenteerd in het Belfort in Sluis. De bijeenkomst is vanwege de corona-crisis afgelast en dus blijft Frances noodgedwongen thuis.
 2. De vooruitzichten zien er tot aan de zomer ijzig uit
  PREMIUM
  column jan van damme

  De vooruit­zich­ten zien er tot aan de zomer ijzig uit

  We klappen hard in onze handen. Voor de werkers in ziekenhuizen en ouderencentra, voor de juffen en meesters die via het beeldscherm ons kroost bij de les houden, voor de krantenbezorgers die het keurig in kolommen getikte nieuws over de pandemie elke ochtend voor zeven uur door onze bus duwen, voor de vakkenvullers in de supermarkten die de ergste hamsterwoede proberen te dempen. En voor alle onbaatzuchtigen die ik hier vergeet. Applaus, applaus.
 1. Een idyllisch landschap
  zeeland-geboekt

  Een idyllisch landschap

  En zo kwam ik in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis terecht voor een cardioversie, waarbij je een stroomstoot krijgt waardoor je hart zich weer meer gedeisd houdt en regelmatiger gaat pompen. Voordat die elektrische schok gegeven wordt, gaat men vanzelfsprekend een en ander onderzoeken. Zo maakt men een electrocardiogram oftewel een hartfilmpje, waarbij er tien elektroden op je lichaam geplakt worden, die met snoeren aan het ECG-toestel zijn verbonden. Er wordt ook nog een echocardiografie gemaakt waardoor ze een beeld krijgen van je hart.
 2. Dwarsdenker Eus gooit een flinke scheut spiritus op het literaire vuurtje
  PREMIUM
  column jan van damme

  Dwarsden­ker Eus gooit een flinke scheut spiritus op het literaire vuurtje

  Een tweedehandsafdeling op de zolder van een Gentse boekhandel. Jaren geleden. Het rook er stoffig. Nou ja, muf, naar op elkaar gepakte natte jassen. In een hoekje kwam ik ze tegen, de roemloos vergeten romans. Johan Daisne met zijn ‘Trap van steen en wolken’ en ‘De man die zijn haar kort liet knippen’. Van Ward Ruyslinck stonden er ‘De ontaarde slapers’en ‘Het dal van Hinnom’. Hoe ik ook zocht, het ooit door mij stukgelezen ‘Reservaat’ kon ik er niet vinden. Al die vergane Vlaamse grootheden. Voor één of max twee euro kon je ze meenemen.
 1. Virus
  zeeland-geboekt

  Virus

  In 1957 en 1958 zat ik op het Lavigerie-college in Santpoort (bij Haarlem), intern. Ik vond het een prettige school. We waren met zo’n zestig jongens. We stonden vroeg op en het eerste wat we deden was gymnastiek. Ik leerde er veel. Naast de reguliere lessen, deden we veel aan sport: volley en hockey. We maakten muziek en omdat de rock-’n-roll tijd aanbrak, leerde ik wat gitaarakkoorden. Het eerste liedje dat ik zong was: ‘See you later alligator’. Ik had geen idee wat het betekende.

blogs