1. Top 5 van de Zeeuwse boekhandels: september 2019
  PREMIUM
  zeeland-geboekt

  Top 5 van de Zeeuwse boekhan­dels: september 2019

  We hebben een korte zomerdip gehad. Waarmee ik wil zeggen: het is even geleden dat de top 5 van de Zeeuwse boekhandels verscheen. Nu pakken we met september 2019 de draad weer op. En het is al oorlog wat de klok slaat. Met het monumentale werk van Hans Sakkers en Tobias van Gent als onbetwiste koploper, dat boek is toe aan een tweede druk. De strip van Willem Meijer en Arthur Scheijde is ook een hit. En Carla Rus is met haar bevrijdingsverhaal eveneens in trek. Oek de Jong zorgt met zijn roman 'Zwarte schuur’ voor variatie.
 1. Lezing over verongelukte Spitfire tijdens Zeeuwse Luchtvaartdagen
  zeeland-geboekt

  Lezing over verongeluk­te Spitfire tijdens Zeeuwse Luchtvaart­da­gen

  Beeldend kunstenaar Pier Pennings geeft zaterdag 19 oktober om 14.00 uur een lezing in de Lasloods in Vlissingen. Zijn optreden is onderdeel van de Zeeuwse Luchtvaartdagen. Pennings publiceerde onlangs het boek ‘Jongens, ik moet gaan zwemmen’, over zijn oom Bram die in 1941 met zijn RAF-toestel bij Oost-Souburg werd aangeschoten door Duits afweergeschut. Hij stortte in de Westerschelde en werd nooit teruggevonden. In de Grote Kerk van Veere bouwde hij met panlatten de Spitfire van zijn oom na. Die expositie is tot en met 20 oktober te zien.
 2. Boeren kijken
naar de toekomst
  zeeland-geboekt

  Boeren kijken naar de toekomst

  Bij uitgeverij Noordboek verscheen onlangs het boek ‘Nieuw Boeren’ van onderzoeksjournalist en schrijver Kees Kooman. De ondertitel is 'Je leent het land van je kinderen'. Kooman portretteert tien Nederlandse boerenfamilies die de transitie naar een nieuwe landbouw hebben ingezet. In Zeeland spreekt hij in Wolphaartsdijk met Hubrecht Janse, die een maatschap vormt met zijn broer Maarten. Zij kweken lamsoor en zeekraal op met zout water geïrrigeerde grond.
 1. Nu nog een zwiepende regenbui
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Nu nog een zwiepende regenbui

  Schilders aller landen, rukt uit. Het is ochtend, een uur of negen. In het westen stapelen donkergrijzen zich op. Nog meer water, maar pas morgen, zegt de weervrouw. Ik heb net de rotonde bij Biervliet gerond. Zon in de rug, IJzendijke licht op. De katholieke kerk fier in het midden, het oude hervormde kerkje rechts, de molen links. Zo was het, zo is het, Izendike op z’n voordeligst. Voor het kleurcontrast raast er op de voorgrond een rode rooier over het bietenland.
 2. Schrijfster Anne-Gine Goemans komt naar Goes
  zeeland-geboekt

  Schrijf­ster Anne-Gine Goemans komt naar Goes

  GOES - Schrijfster Anne-Gine Goemans komt maandag 7 oktober naar Goes. In gesprek met PZC-journalist Jan van Damme vertelt ze over haar nieuwe roman ‘Holy Trientje’. Daarin beschrijft ze het verhaal van de 86-jarige non Trientje en haar heilige missie: alle atoombommen de wereld uit. De roman is gebaseerd op het leven van de Amerikaanse non Megan Rice, die in 2012 een streng beveiligd nucleair complex in Amerika wist binnen te dringen.

blogs