1. Saskia Maaskant telt af naar uitreiking Thea Beckmanprijs, ook al zit ze midden in loodzware chemokuren
  PREMIUM

  Saskia Maaskant telt af naar uitreiking Thea Beckman­prijs, ook al zit ze midden in loodzware chemokuren

  BRUINISSE - Het nieuws dat ze lymfeklierkanker heeft, kwam 1,5 uur nadat Saskia Maaskant hoorde dat ze met haar boek ‘Meerminnen verdrinken niet’ op de shortlist staat voor de Thea Beckmanprijs. In één klap stortte haar wereld in. Voor even dan. De schrijfster schrijft zichzelf, en vele anderen, met humor door chemo’s en andere ellende heen. En telt ondertussen de dagen af tot de uitreiking van de prijs op zaterdag 18 september.
 2. Veel vogelverschrikkers hadden ze daar in het land staan
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  Veel vogelver­schrik­kers hadden ze daar in het land staan

  Lage zonnen. Lange schaduwen. De zomer aarzelt. Afscheid nemen moet je niet overhaasten. Het land langs mijn pad is gestoppeld. Ontwortelde restjes tarwehalmen met daartussen de Zeeuwse klei die een heel seizoen aan het zicht onttrokken was. Alleen in de sporen van de sproeimachine zag je de bodem doorschemeren. Verderop in de polders ruik ik uien. De aardappelloodsen beginnen gevuld te raken.
 1. Melis Stoke kwam van Zierikzee
  PREMIUM

  Melis Stoke kwam van Zierikzee

  Van Arnemuiden tot en met Zwin, maar vooral Zierikzee, heel veel Zierikzee. Alleen heet de stad nooit zo bij Melis Stoke, hij heeft het over Cyrixe, Zerixze en nog een heleboel varianten. Melis Stoke is bijna een fabelfiguur. Zijn naam ontdekte men pas laat op een stuk perkament dat achter een ander boek was ingenaaid. De jaartallen zijn ook ongewis, maar aan het begin van de veertiende eeuw produceerde hij de ‘Rijmkroniek van Holland’, tegelijk een kroniek over het Zeeland van weleer. Over zijn geboorteplaats bestaat eveneens onduidelijkheid, maar vanwege alle vermeldingen gaan de gedachten vooral één kant op.
 1. Vlissingers schrijven ‘bijbel’ voor beginnend horecapersoneel: ‘Alles draait om aandacht voor de gast!’
  PREMIUM

  Vlissin­gers schrijven ‘bijbel’ voor beginnend horecaper­so­neel: ‘Alles draait om aandacht voor de gast!’

  VLISSINGEN - Hoe draag je een dienblad of verkoop je meer drankjes? Maar bovenal: hoe leg je de gast in de watten? Het staat haarfijn beschreven in het nieuwe boek Ober! Ober! waarmee de Vlissingse horecatijgers Jordy van Heese en Stijn van Boxtel de beginnende horecamedewerker op het juiste spoor willen zetten. ,,Oprechte aandacht voor de gast, daar draait alles om.”
 2. Calvados
  zeeland-geboekt

  Calvados

  Vorige week kwam mijn oudste broer, Zweitze, op bezoek. Hij was jarig en bracht een fles calvados mee. De drank deed me opeens denken aan wat Van Schaik uit Vlissingen me ooit vertelde. Jan van Schaik had Engels gestudeerd in Utrecht, was lang leraar en vertaalde teksten uit het Engels, onder andere het boek: We Didn’t Mean to go to Sea, van Arthur Ransome, dat vertelt over een stel kinderen die per ongeluk met hun zeilbootje van Engeland in Vlissingen terechtkomen; hij schreef over het brouwen van bier en over het zelf maken van wijn, maar hij maakte ook calvados. Hij werd geprezen om hetgeen hij gemaakt had en hij besloot mee te doen aan een grote calvados-wedstrijd in Deauville, in Normandië. Hij deed enkele flesjes calvados in zijn fietstas en reed richting Deauville aan de Franse kust. De tocht ging goed, maar naarmate de reis vorderde dacht hij na over wat hij aan het doen was. Was het niet te pretentieus om als Nederlander mee te doen aan zo’n prestigieuze wedstrijd met een jury van fijnproevers. Hij kwam door dorpen met allerlei plekken waar calvados te koop was en hij besloot zijn drank te laten keuren door zo’n handelaar, van wie hij vermoedde dat die toch wel iets van de kwaliteit van calvados wist.
 3. Anthoni Fierloos maakt kans op titel Boekverkoper van het Jaar
  zeeland-geboekt

  Anthoni Fierloos maakt kans op titel Boekverko­per van het Jaar

  Anthoni Fierloos van de Goese boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin maakt kans ‘Boekverkoper van het jaar’ te worden. Na een landelijke publieksverkiezing staat hij in de top 5. Een vakjury onder leiding van auteur Dido Michielsen gaat komende maand bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de in het boekenvak actieve netwerkorganisatie Elspeet. Anthoni Fierloos stond ook in 2014 en 2019 op de shortlist. Margreeth de Haan van boekhandel 't Spui in Vlissingen won de titel in 2017. Manda Heddema is dit jaar ook genomineerd, zij runde tot 2019 De Koperen Tuin en ging toen verder als boekhandelaar in Driebergen.
 1. Freek de Jonge schrijft over zijn jongste jaren
  zeeland-geboekt

  Freek de Jonge schrijft over zijn jongste jaren

  Het eerste deel van de memoires van cabaretier Freek de Jonge (1944) verschijnt donderdag 14 oktober. De titel is 'Kom verder'. De theatermaker duikt in zijn eerste levensjaren en geeft daarbij een beeld van het leven van zijn grootouders en ouders. Het verhaal begint in de zomer van 1900 als de veertienjarige grootvader tijdens het koeien hoeden op Schouwen-Duiveland een Roeping krijgt. Daardoor wordt vader Andries vijftien jaar later voorbestemd tot predikant. Freek woonde van 1962 tot 1965 in Kloetinge, zijn vader was in die jaren godsdienstleraar op het Christelijk Lyceum voor Zeeland in Goes.
 2. De met veel zorg opgetaste lading moest droog bij de koeienboer in de Achterhoek arriveren
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  De met veel zorg opgetaste lading moest droog bij de koeienboer in de Achterhoek arriveren

  We noemden het repen. Of het een echt werkwoord is, weet ik nog steeds niet. Maar we deden het. We klommen met zijn tweeën bovenop een met balen stro volgeladen vrachtwagen. Eerst hadden we voor en achter de dikke touwen bevestigd die de lading bij elkaar moesten gaan houden. Bovenop lag de reep te wachten: een dubbele katrol waaraan de voor en achter bevestigde touwen werden vastgemaakt. We moesten ons eerst schrap zetten, met onze hielen goed klem tussen twee strobalen. Dan hé hup en trekken, hé hup en trekken. De eerste keren haalde je wel een halve meter touw door de katrollen die meteen ook klemmen waren. Met de laatste halen waren er centimeters te winnen. Als de touwen strak als snaren stonden, gromde de vrachtwagenchauffeur tevreden. Zo ingesnoerd kon hij de weg wel op.
 1. Mannen van Schorem komen naar Middelburg
  zeeland-geboekt

  Mannen van Schorem komen naar Middelburg

  Bertus en Leen van de Rotterdamse barbiershop Schorem komen naar Middelburg. Zondag 5 september zijn ze om 15.00 uur met baarden en tattoos te gast in Kaffee 't Hof in Middelburg. Muziekjournalist Floor Boogaart is ook van de partij, zij schreef een boek over de Schoremmannen. PZC-verslaggever Maurits Sep is de interviewer van dienst. DJ Hayo draait als er even niet wordt gepraat rockabilly en blues. De bijeenkomst is de derde in de serie 'Stoere Mannen, Sterke Verhalen’ die ZB Bibliotheek van Zeeland, Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen en Kaffee 't Hof organiseren.
 2. Michiel Romeyn signeert in Goes
  zeeland-geboekt

  Michiel Romeyn signeert in Goes

  Michiel Romeyn werd wereldberoemd in Nederland met zijn Jiskefet-creaties Oboema, Storm en Van Binsbergen. Robert Lagendijk heeft aan de hand van gesprekken met de kunstenaar, acteur en komiek het levensverhaal van de in 1955 geboren Romeyn opgeschreven in de biografie 'Bepaal jij dat?’ Het boek geeft behalve een beeld van leven en werk ook een kijkje achter de schermen van programma's als ‘Jiskefet’, ‘Debiteuren Crediteuren’ en de ‘Lullo’s’. Vrijdag 3 september signeert Michiel Romeyn zijn biografie in boekhandel Het Paard van Troje in Goes van 15 tot 16 uur.
 1. Schinkel en De Lodder winnen Maerlant poëzieprijs

  Schinkel en De Lodder winnen Maerlant poëzie­prijs

  KATS - De Maerlant poëzieprijs is dit jaar uitgereikt aan twee dichters. Anders Schinkel en Sara de Lodder wonnen samen de driejaarlijkse prijs, omdat de jury niet kon kiezen tussen hun gedichten. Een eervolle vermelding ging naar Monique Bol. De gedichten zijn op groot formaat terug te zien en te lezen in de Zeeuwse Oase in Kats. Alle genomineerde gedichten zijn gebundeld in een boekje. De Maerlant poezieprijs maakt deel uit van de manifestatie Kunstspoor die dit weekend en volgend weekend plaatsvindt op Noord-Beveland.
 2. Anna de Bruyckere uit Serooskerke grijpt naast Poëziedebuutprijs 2021

  Anna de Bruyckere uit Seroosker­ke grijpt naast Poëziede­buut­prijs 2021

  GENT - Anna de Bruyckere uit Serooskerke grijpt naast de debuutprijs van het Poëziecentrum in Gent. ,,Jammer, maar de competitie was sterk. Er zaten goede dichtbundels bij”, reageert ze. De Poëziedebuutprijs 2021 ging zaterdag naar J. V. Neylen met En niet bij machte. De Bruyckere was genomineerd voor haar dichtbundel Voor permanente bewoning die vorig jaar verscheen. Elly Stolwijk met Liefde de vluchtige holte en Meity Völke met Aan het licht waren de andere genomineerden. Het Poëziecentrum is hét kennis- en expertisecentrum voor dichtwerk in Vlaanderen en Nederland.