1. Peter Buwalda voor PZC/Drvkkery-lezing in Middelburg

  Peter Buwalda voor PZC/Drvkkery-le­zing in Middelburg

  Peter Buwalda komt naar Middelburg voor de PZC/Drvkkery-lezing op dinsdag 26 maart. Vanaf 16.00 uur gaat hij in boekhandel de Drvkkery in gesprek met PZC-journalist Ernst Jan Rozendaal. Lezers van de PZC kunnen gebruikmaken van een kortingsactie bij online aankoop van een kaartje. Het ticket kost dan 3,50 euro in plaats van 7,50 euro. Online te bestellen via drukkerijmiddelburg.nl, de kortingscode is 'pzcbuwalda' (maximaal twee kaarten per persoon).
 2. Elma Uijl verloor haar man in de bergen: hij wilde steeds hoger, verder, gevaarlijker
  PREMIUM

  Elma Uijl verloor haar man in de bergen: hij wilde steeds hoger, verder, gevaarlij­ker

  WISSENKERKE - Op zondag 23 juli 2006 valt haar Peter van de Jungfrau. Pas drie jaar later worden zijn resten gevonden en kan Elma Uijl na de crematie de urn uit Zwitserland mee naar huis in Wissenkerke nemen. Dertien jaar na het drama in de bergen publiceert ze haar ervaringen in het boek ‘Bergongeval. Echtgenoot overleden, maar geen weduwe’. Ze zegt: ,,Het boek heeft me een nieuw leven opgeleverd.”
 1. De eerste keer dat de deur van de tractorcabine dichtklapt
  PREMIUM
  Column Jan van Damme

  De eerste keer dat de deur van de tractorca­bi­ne dichtklapt

  Zo ongeveer uit mijn broek gewaaid. Straatveger Joske zei dat wel eens. Hij scharrelde met veger en handkarretje door de straten van Groede, een halve eeuw geleden. Als hij sprak had hij niet veel woorden, zijn spreektempo was aan de trage kant. Na afloop van een windkracht 8 of meer kwam ik hem vaak opgewekt tegen. Pannen van het dak, wees hij opgewekt naar een beschadigd huis. Om vervolgens aan de pijpen van zijn van gemeentewege verstrekte ketelpak te trekken: ‘Uit m'n broek gewaaid'.
 1. Lezing: Peter Buwalda in Middelburg (plus interview en recensie)
  PREMIUM
  zeeland geboekt

  Lezing: Peter Buwalda in Middelburg (plus interview en recensie)

  Met zijn debuutroman Bonita Avenue in 2010 was Peter Buwalda (1971) in één keer een gevestigde naam. Hij werd genomineerd voor vrijwel alle literatuurprijzen en won de Academica Debutantenprijs, de Tzumprijs en de Selexyz Debuutprijs. Afgelopen dinsdag verscheen Buwalda’s tweede roman: Otmars zonen. Daarin vertelt hij het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die met zijn hem onbekende vader Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin verzeild raakt. Tromps carrière begint te wankelen als onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel op het toneel verschijnt.
 1. De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester
  PREMIUM
  zeeland geboekt

  De verdwenen wethouder en de gevallen burgemees­ter

  Mijn oog viel op de cover van het boek van Christiaan Kooman: het stadhuis van Middelburg. Een mooie trekker voor ‘De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester’, een boek vol ‘integriteitskwesties in het openbaar bestuur’. Natuurlijk ook met gevallen Zeeuwse bestuurders, dacht ik. Maar dat viel tegen. Geen burgemeester Spa(h)r van der Hoek die in 2000 als burgemeester van Middelburg moest opstappen. Geen burgemeester Seinstra van Goes die in 1992 op non-actief werd gesteld na ruzie met zijn wethouders en gedoe over declaraties. Ook de in 2013 wegens te ruim declareren opgestapte burgemeester Roep van Vlissingen ontbreekt. De conclusie: achter de Zeeuwse cover zit geen enkele in de provincie spelende integriteitszaak.

blogs