Zoveel eigen geld moet je inleggen voor de aankoop van een huis
KaartStarters moeten steeds dieper in de buidel tasten voor de aankoop van een huis. Alleenstaanden hebben gemiddeld bijna 30.000 euro eigen geld nodig. Dat is in honderd gemeenten niet genoeg om een appartement van 60 vierkante meter te kopen.
Dat blijkt uit de Eigen Geld-kaart die hypotheekadviseur Independer en woonplatform Jumba.nl maakten voor deze site. De kaart toont per gemeente hoeveel eigen geld een starter of starterskoppel gemiddeld moet meenemen om een goede kans te maken op een woning.
35-plussers moeten in Nederland ruim 33.000 euro inleggen, dat is 10.000 euro meer dan twee jaar geleden. De leeftijdsgroep tot 35 jaar heeft 7000 euro extra nodig ten opzichte van twee jaar geleden. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting heeft dankzij de gestegen huizenprijzen dus niet het gewenste effect. Dat was namelijk dat starters wat meer slagkracht zouden krijgen. Wellicht is hun positie ten opzichte van beleggers verbeterd aangezien die méér overdrachtsbelasting betalen, maar in de portemonnee ontstaat niet ineens meer ruimte.
Gevoel en inzicht
Sander van der Aa van Jumba wijst erop dat de kaart niets over specifieke situaties zegt. ,,Het is onze bedoeling om wat meer gevoel en inzicht te geven in de verschillen tussen gemeentes, maar binnen die gemeentes kun je nog geluk of pech hebben natuurlijk. Wij presenteren de gemiddeldes.” De berekening van woningwaardes die Jumba.nl hanteert is de uitkomst van een model waarvoor een combinatie van WOZ-waarden, vraagprijzen, lokale marktomstandigheden en bouwkundige kenmerken wordt gebruikt.
Independer heeft aan de hand van die berekende woningprijzen per vierkante meter gekeken naar de maximale leencapaciteit van potentiële kopers. ,,Stel dat een starter 250.000 euro kan lenen en een huis van 60 vierkante meter kost in een bepaalde gemeente gemiddeld 300.000 euro. Dan moet je daar dus 50.000 euro eigen geld inleggen voor de koopsom, plus ongeveer 6000 euro aan bijvoorbeeld taxatie- en notariskosten”, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer. ,,Voor huizen boven de 4 ton geldt geen afschaffing van de overdrachtsbelasting. Die gegevens hebben we ook in de interactieve kaart verwerkt”, zegt ze.
Deze site werkt samen met Independer.nl, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf DPG Media, bij het inzichtelijk maken van persoonlijke financiën. Zo kun je ook je maximale hypotheek berekenen via onderstaande tool. Scroll door voor de kaart voor tweeverdieners.
Wat Lankreijer opvalt aan de kaart is dat er behoorlijk wat ‘rode vlekken’ zijn, die het gevoel van starters bewijzen dat ze zonder een grote spaarpot of schenking van ouders nauwelijks aan de bak komen op de koopmarkt. ,,Dat beperkt zich duidelijk niet tot de randstad. Ook grote delen van Brabant lichten rood op. Starters moeten flink sparen om kans te maken op de koopmarkt.”
Maximaal 20.000 euro
Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat twee van de drie starters afgelopen jaar maximaal 20.000 euro inbrachten bij de aanschaf van een woning. Met dit geld maken starters in ongeveer 190 gemeenten een goede kans om een woning van 60 vierkante meter te vinden. Voor een redelijke kans op een huis van minstens 80 vierkante meter kunnen starters nog maar in 65 gemeenten terecht.
Hoeveel eigen geld nodig is om een huis te kopen hangt af van het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters. In Utrecht moeten starters het meest hebben gespaard om toch nog een huis te bemachtigen. Los van de vraag of het gewenste huis wel te koop staat, want uit cijfers van makelaarsvereniging NVM bleek vorige week dat huizenkopers nog maar keuze hebben uit gemiddeld 1,7 woningen. Dat is historisch laag.
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
video
Huizenprijs in jaar tijd met bijna 15 procent omhoog, sterkste stijging in 20 jaar
De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen is in het eerste kwartaal gestegen naar 385.000 euro, een stijging op jaarbasis van bijna 15 procent. Dat is sinds 2001 niet meer voorgekomen, concluderen de makelaars op basis van de laatste kwartaalcijfers. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
vraag 't vtwonen
Zo geef je de eikenhouten kast uit de kringloop (of van oma’s zolder) een tweede leven
Wie wel eens in de kringloopwinkel komt, zal ze ongetwijfeld meteen voor zich zien: grote, massieve kasten met bolknoppen en houtgesneden deurtjes. Tweedehands zijn ze volop te vinden en ze hebben veel potentie, vindt vtwonen-artdirector Marlon Zwier.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Jacky en haar gezin wonen in een ‘spookhuis’ uit 1727: ‘Bijna iemand bij gehaald om geesten te verdrijven’
In een voormalig Patriciërshuis uit 1727 in de Gasthuisstraat in Gorinchem woont Jacky Bakhuys met haar gezin. De indrukwekkende gevel maakt dat menig passant naar boven kijkt, naar Jacky’s woonplek. -
Kaarten
In deze wijken staan de goedkoopste huizen van Nederland (en moet je toch bovenmodaal verdienen)
De gemiddelde prijs van een woning in de goedkoopste tien wijken van Nederland is 186.500 euro. Behalve dat er geen of weinig huizen worden aangeboden, moet je met een inkomen van 40.000 euro bruto per jaar nog steeds bovenmodaal verdienen om kans te maken op een koophuis in een van die wijken.