Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
eigen tuin eerstZevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
Het is lente en de stroom van vragen zwelt weer aan. Na jarenlang vragen van lezers te hebben ontvangen, waarbij ik de oogst geleidelijk heb zien verschuiven van mijn klassieke naar mijn virtuele brievenbus, kan ik de meeste antwoorden wel dromen. Grappig is dat veel van die vragen nog dezelfde zijn als pakweg dertig jaar geleden. De tuinmode mag dan veranderen, de vragen doen dat niet. Maar de antwoorden wel.
Neem de eeuwige worsteling met zevenblad. In de vorige eeuw zou ik misschien nog geadviseerd hebben om zevenblad met Roundup te lijf te gaan. Ik zou er wel aan toegevoegd hebben dat chemische bestrijding slecht is voor mens en milieu. Nu het verband tussen Parkinson en het gebruik van Roundup steeds duidelijker wordt, ben ik niet trots op mijn vroegere adviezen.
Maar hoe bestrijd je zevenblad dan wel? Zevenblad wortelt oppervlakkig en je kunt het dus met een spitvork uitvorken. Maar ieder stukje wortel dat je over het hoofd ziet loopt weer uit. Bovendien nestelt zevenblad zich altijd in de wortelkluiten van struiken en vaste planten. Die moet je oprooien waarna je ieder zevenbladworteltje tussen de wortels van de jasmijn en de papavers moet uitpeuteren. Ga er maar aan staan.
Brandnetels, paardenbloemen, haagwinde: onkruid kan tuineigenaren een doorn in het oog zijn. Tegelijkertijd is het vaak hartstikke nuttig. Wat moeten we ermee? Behouden of bestrijden?
Je kunt ook proberen het zevenblad te verstikken. Zonder licht kan geen plant groeien. Maak je tuin leeg, en dek hem af met karton. Hierover strooi je een laag aarde die je eerst hebt gezeefd, zodat er werkelijk geen stukje wortel van het gehate onkruid meer in zit. Het zevenblad zal stikken en het karton verteert op den duur. Ook dit is geen geweldige oplossing. ‘Maak je tuin leeg’ – dat is geen vrolijke boodschap.
Tegen de wat minder fanatieke tuinier zou ik zeggen: accepteer het zevenblad en leer ermee leven. Neem een voorbeeld aan de Amerikanen die zevenblad aanprijzen als een puike bodembedekker. Want dat is het. Er komt geen onkruid doorheen. Waarbij ik wel moet toegeven dat ze in de USA wat anders tuinieren dan hier. Ze planten daar voornamelijk struiken in hun borders waarbij ze zevenblad als bodembedekker gebruiken. Soms nemen ze de groenbladige – maar vaker nog de bontbladige vorm.
Struiken ondervinden geen hinder van zevenblad, maar ook sterke vaste planten zoals hosta’s, wolfsmelk en schoenlappersplanten groeien er met het grootste gemak doorheen. De grotere bloembollen, zoals lelies, camassia’s en narcissen ook en als het loof van de bloembollen afsterft wordt het door zevenblad gemaskeerd. Zelfs sneeuwklokjes hebben met zevenblad geen moeite. Die bloeien zo vroeg dat het zevenblad dan nog niet aan de groei is.
Kortom: verzoen je met wat je voorheen als onkruid zag. Tuinieren doe je voor je lol. Begin geen oorlog waarvan je van tevoren weet dat die toch niet te winnen valt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
Bedwantsen bijten als je slaapt, zo kom je er vanaf
Kriebelbeestjes in je huis: daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen mieren, kakkerlakken, vliegen of zilvervisjes? Deze week: bedwantsen. -
Met een hoger energielabel wordt je woning tienduizenden euro’s meer waard
Met het opkrikken van het energielabel, wordt je huis gemiddeld 7,2 procent meer waard. Dat komt neer op enkele tienduizenden euro’s. Wel is dit afhankelijk van je huidige label én de provincie waar je woont. -
PREMIUM
Energielabel E, F of G? Dat krik je met deze tips en kleine investering zo op
Elke woning heeft een energielabel: van een felgroene A tot misschien wel een donkerrode G. Wanneer wordt het tijd om je label te verbeteren? Met deze tips krijg je een energiezuiniger huis met een relatief kleine investering. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Bedrijf van Peter bouwt binnen jaar complete straat: ‘Vanaf 175.000 euro kunnen wij een huis bouwen’
Een nieuw straatje met betaalbare woningen dat gebouwd wordt aan de rand van wijken en dorpen in heel Nederland. Woningzoekenden staan te trappelen en bouwbedrijf Van Wijnen is er klaar voor. Het wachten is op groen licht. ,,Gemeenten moeten meer lef tonen.’’