Woondemonstranten voeren nieuwe actie: ‘Huurders, weiger de huurverhoging te betalen’
De woonbeweging die in het najaar van 2021 grote demonstraties organiseerde, laat volgende week opnieuw van zich horen. Verschillende organisaties roepen huurders op om de aanstaande huurverhogingen niet te betalen.
De demonstratie volgende week zaterdag in Amsterdam komt van huurdersorganisaties die zich hebben verzameld onder de leus ‘Huur is te duur’. De demonstratie kan steun vinden bij ‘Wij weigeren de Huurverhoging’, de initiatiefnemers van de Woonopstand en ook de Woonbond zegt de oproep te steunen om de huurverhoging uit protest niet te betalen.
,,De huur is in tien jaar tijd wel 35 procent gestegen en vanaf 1 juli krijgen veel huurders weer een stevige verhoging voor de kiezen”, zegt Boudewijn Ruckert van huurdersvereniging De Pijp in Amsterdam. ,,Dat Hugo de Jonge aankondigt dat de sociale huurgrens naar boven wordt bijgesteld, daar hebben huurders helemaal niks aan want die regel is alleen bedoeld voor nieuwe bewoners. Het is tijd voor een stevig signaal richting de verhuurders. Dit pikken we niet langer.”
Het kabinet heeft de huurverhogingen dit jaar gemaximaliseerd op 2,3 procent (inflatieniveau vorig jaar) voor sociale huurders en 3,3 procent voor huurders in de vrije sector. Dat betekent dat verhuurders recht hebben om op 1 juli de huren met dat percentage te verhogen, tenzij er een lager percentage in het contract staat.
Volledige huur moet uiteindelijk worden betaald
In juridische zin hebben huurders die uit protest niet betalen, geen poot om op te staan als de verhuurder vasthoudt aan de huurverhoging, beaamt Asje van Dijk, voorzitter van de Huurcommissie desgevraagd. ,,Ik kan geen oordeel vellen over de vraag of deze manier van protesteren is toegestaan, maar als er geen andere factoren zijn, kunnen wij als Huurcommissie niet anders dan de wet toepassen, mocht de verhuurder bij ons aankloppen. Een uitspraak is vervolgens bindend en dan is het aan de verhuurder wat die met de uitspraak doet. Doorgaans worden huurders erop geattendeerd dat ze toch echt moeten betalen. Als ultimatum kan beslaglegging of huisuitzetting plaatsvinden, maar bij dat traject is wel een rechter nodig.”
Toch is het als actie wel degelijk toegestaan om de verhoging te weigeren, zegt Woonbond-woordvoerder Marcel Trip. ,,De verhuurder moet het niet betalen van de verhoging in eerste instantie zien als een bezwaar. Vanuit de Woonbond snappen wij dat huurders op deze manier hun ongenoegen kenbaar maken en dat steunen wij ook. Het komt voor dat verhuurders een incassoprocedure beginnen, maar in feite moeten ze het gewoon zien als een stevig signaal dat de huurder het niet eens is met de huurverhoging.”
Huurdersvereniging De Pijp verwacht dat er corporaties of private verhuurders zijn die ‘meteen’ met een brief komen dat er een huurachterstand is. ,,Sommige verhuurders sturen misschien zelfs een deurwaarder langs. Daarom is onze oproep ook alleen gericht aan mensen die niet bang zijn. We snappen dat het belastend kan zijn als je zulke reacties krijgt, dus spreken vooral de gemotiveerde huurders aan die met ons zand in de motor willen strooien. Beste overheid, beste verhuurders, het zit mensen tot hier. Dat is de boodschap.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Huurcommissie waarschuwt voor verrassingen in hoge servicekosten: ‘Huurders kunnen bij ons terecht’
Huurders met een all-inclusive huurprijs kan een onaangename verrassing wachten omdat servicekosten in veel gevallen de hoge energieprijzen niet meer dekken. Die waarschuwing komt van de Huurcommissie op de dag dat de overheidsinstelling in het jaarverslag bekendmaakt dat de achterstanden in de klachtenafhandeling zijn weggewerkt. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Kopen zonder kijken
Ruim 1,2 miljoen mensen zien hoe docentenkoppel verbouwkoning Bob verrast met torenhoog budget
Martijn Krabbé en zijn team hebben gisteravond in de kijkcijferhit Kopen zonder kijken wederom een radeloos stel gelukkig gemaakt met een pandje om je vingers bij af te likken. Michiel en Bonne waren zo blij met de aankoop van een pareltje in Leeuwarden dat ze het verbouwbudget meerdere keren wisten te spekken, zo zagen 1.257.000 kijkers. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Wat te doen in een afkoelende koopwoningmarkt?
Nu de hypotheekrente stevig blijft stijgen en de koopwoningmarkt afkoelt, staan veel woningzoekenden en huiseigenaren voor een dilemma: de (ver)koop naar voren halen, met minder geld overbieden of juist wachten op een mogelijke daling van de prijzen? Twee experts geven advies - al mag je het geen advies noemen. -
Zo voorkom je dat maden door je afvalbak krioelen
Stinkende afvalcontainers die een thuis vormen voor vliegen en maden: het is voor veel mensen een zorg nu het regelmatig warmer wordt. Toch is er genoeg tegen te doen, zo blijkt. -
PREMIUMmet video
Experts waarschuwen: Verduurzaming appartementen zit in het slop
Honderdduizenden Nederlanders in appartementen slagen er niet in om energiebesparende maatregelen te nemen. Daardoor blijven zij vaak veroordeeld tot hoge energierekeningen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer