Worden wooncontainers - zoals hier in Amsterdam - de toekomst in Oost-Nederland?
Volledig scherm
PREMIUM
Worden wooncontainers - zoals hier in Amsterdam - de toekomst in Oost-Nederland? © ANP/Lex van Lieshout

Woningnood Oost-Nederland drijft jongeren naar containers en vakantieparken

Het regent ideeën om de groeiende woningnood te verlichten. Als het aan woningstichting Uwoon ligt, komen er, speciaal voor jongeren, containerwoningen in achtertuinen van huurders in Ermelo. Op vrijwillige basis en in ruil voor korting op de huur. Is dat het ei van Columbus?

Voor wie net begonnen is met werken is er vaak niets te krijgen op de woningmarkt. Ook buiten de grote steden, zoals op de Veluwe in Ermelo, is het voor starters soms onmogelijk om een huis te vinden. Steeds vaker is een alternatieve woonvorm zoals een vakantiepark, woonboot of een container noodgedwongen de oplossing.  

Al tijden is het ‘code rood’ op de woningmarkt. Niet alleen in steden als Deventer, Zwolle en Apeldoorn is de druk op de woningmarkt hoog, ook in de omliggende dorpen en kleine steden is de vraag over het algemeen veel groter uit het aanbod, zo blijkt uit de laatste woningmarktrapportage van Ten Hag Makelaars. Met name jongere huiszoekers zoals studenten en starters komen maar moeilijk aan een dak boven hun hoofd.