Woningcorporaties: groeiende agressie onder buren door psychische problemen
Bewoners van sociale woningbouw zorgen vaker voor overlast dan twee jaar geleden, afgaand op meldingen daarover. Dat heeft volgens koepelorganisatie Aedes te maken met problemen in de geestelijke gezondheidszorg, waardoor mensen met psychische problemen of bijvoorbeeld verslavingen langer zelfstandig blijven wonen.
Delen per e-mail
Woningcorporaties zien alle vormen van woonoverlast stijgen, kijkend naar de meldingen. Zij dringen aan op meer samenwerking, afstemming en informatie-uitwisseling tussen gemeenten, zorg, welzijn en politie. ,,Snel ingrijpen is in het belang van onze huurders en hun omgeving. We komen liever nu langs met een zorgverlener, dan met de politie als het te laat is. Zorginstanties laten nu steken vallen", zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder.
Verward gedrag
Woningcorporaties maken zich grote zorgen over burenoverlast. Aedes heeft dit onderzocht en de resultaten zijn gebundeld in de Corporatiemonitor Woonoverlast 2019. De woonoverlast neemt toe en personen met verward gedrag veroorzaken deze steeds vaker. Meer dan 80 procent van de corporaties ziet een toename van meldingen van ‘verward gedrag’. Ook zaken als geluidsoverlast en agressief gedrag worden vaker gemeld dan twee jaar geleden. De precieze aantallen zijn niet gevraagd. Corporaties is enkel gevraagd in welke mate overlast voorkomt (op basis van het aantal meldingen).
De stijging van meldingen over agressie richting corporatiemedewerkers is volgens Aedes ook zorgelijk. Bijna 50 procent van de corporaties heeft hiermee te maken. Norder: ,,De politiek moet onderkennen dat langer zelfstandig thuis wonen van deze groepen tot problemen leidt. Gemeenten en zorgorganisaties kunnen en moeten meer regie nemen om onze kwetsbare huurders passende zorg en begeleiding te geven.”
Verwaarlozing
Bijna alle woningcorporaties hebben te maken met overlast van bewoners met bijvoorbeeld psychische problemen, dementie of een verslaving. Verwaarlozing, vervuiling en geluidsoverlast komen het meest voor. Corporatiemedewerkers zien vaak als eerste verward gedrag bij bewoners, bijvoorbeeld bij een melding van overlast of reparatiewerkzaamheden. Corporaties melden problemen bij de betrokken hulpverlenende instanties, maar vinden dat te weinig wordt gedaan met die meldingen.
Een van de oorzaken die wordt aangevoerd is de strenge privacywetgeving die sinds vorig jaar geldt (AVG). Daardoor zouden politie, gemeenten en GGZ terughoudender zijn met het uitwisselen van gegevens. Aedes wil concrete afspraken over het delen van gegevens.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt op allerlei vlakken geprobeerd om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) beter te organiseren. ,,Het verbeteren van de samenwerking tussen alle lokale partijen in de zorg en in de wijk is het allerbelangrijkste punt waar rijk en gemeenten aan samenwerken”, zegt een woordvoerder. ,,Naast het verminderen van de wachttijden voor de ggz.”
Er komt een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de betrokken instanties makkelijker gegevens kunnen delen die nu door de privacywet op slot staan. Ook komt er een landelijk telefoonnummer waar mensen (bijvoorbeeld buren) overlast van verwarde personen kunnen melden. Momenteel wordt bekeken hoe ze dat kunnen organiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen. -
hip huis
Zo maak je van je muur een kunstgalerie
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: een collage van kunst aan de muur. -
Smalste huisje van Londen staat te koop: ruim miljoen euro voor gevel van 1,7 meter
Het smalste huisje van Londen staat te koop. De voorgevel is nauwelijks 1,7 meter breed, maar het piepkleine pandje kost toch meer dan een miljoen euro. ,,Er zijn genoeg woningen met vier verdiepingen te vinden, maar zulke charme vind je nergens anders. Noem het een streepje Londense magie”, aldus makelaar David Myers. -
Bewoners sociale huurwoningen krijgen dit jaar geen huurverhoging
Het kabinet bevriest de huren voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Dat zijn huizen met een gereguleerde huurprijs. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren besloten na een oproep van de Tweede Kamer. -
PREMIUM
In vier uurtjes tijd melden tachtig belangstellenden zich voor dit eenvoudige koophuis
De stormloop op een ‘betaalbare’ tussenwoning in Hatert illustreert de gekte op woningmarkt in Nijmegen. Zaterdag 13 februari om 10.00 uur verschijnt Middachtenstraat 84 op Funda, binnen vier uur melden zich dik tachtig belangstellenden, terwijl er maar voor dertig bezichtigingen plek is.
-
PREMIUM
Deze woning ziet zwart van de schimmel: ‘Gelukkig zitten er geen paddenstoelen op muur, klinkt het dan’
De woning van de Hoornse Lynn van Holsteijn ziet zwart van de schimmel. Niet alleen ziet de benedenwoning er daardoor onaantrekkelijk uit, het zorgt ook voor fysiek ongemak. ,,Wat ik opsnuit, is niet best.’’ -
PREMIUM
Heeft je cv-ketel z’n tijd wel gehad? ‘Eérst stoppen met energie verspillen, dán pas verduurzamen’
Een dik pak sneeuw en vorst staan garant voor winterpret, maar misschien ook voor een energierekening waar je kippenvel van krijgt. Een goed werkende cv-ketel helpt de kosten te drukken. -
Gas en elektriciteit goedkoper dan vorig jaar
Consumenten betaalden begin dit jaar wat minder voor hun energie dan vorig jaar. Gemiddeld was de prijs van energie in januari op jaarbasis bijna 4 procent lager. Dat komt door de lagere variabele leveringstarieven die de consument per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit moet betalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op jaarbasis scheelt dat 60 euro op een gemiddelde energierekening.