Webbing, een patroon met een rijke geschiedenis is weer helemaal terug in het interieur
hip huisZou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Vandaag: webbing.
Het rieten vlechtwerk kennen veel mensen misschien wel van een netjes weggewerkte radiator. Aan het zicht onttrokken geeft hij door de gaatjes wel gewoon de warme lucht door. De laatste jaren is het patroon opgerukt naar de voorpagina's van woonmagazines en hebben vele interieurstijlen ten minste een knipoog van webbing.
Het materiaal is alweer een tijdje hip, meent Liza Wassenaar van vtwonen. ,,Er wordt zo ontzettend veel van gemaakt, dat je altijd wel een leuke mix kunt creëren. Het is functioneel, want het ademt. Gebruik het dus voor een stoel, een kruk, een bank, of opbergruimte. En combineer dit soort stukken om eenheid in het interieur te creëren. Het past eigenlijk bij alle andere materialen en kleuren.”
Doortochte zitting
In het westen werd webbing al geïntroduceerd ten tijde van het Britse kolonialisme, vanaf de 18e eeuw. ‘De Britten lieten in hun overzeese gebieden meubels maken met lokale producten. Voordeel was dat het meubel luchtig en vooral ook licht bleef. Dat maakte verhuizen gemakkelijker. En als het warm is, is een stoel of bankje met doortochtende armleuningen of zitting toch prettig’, zo schrijft stylist Berber Govaars. Een naam die veel valt als het over webbing gaat is Michael Thonet, een meubelmaker uit de 19e eeuw. Zoek op Marktplaats naar ‘thonet’ en zijn stoelen zijn nog in alle soorten en maten te vinden.
Er is meer geschiedenisles over te geven. De Amsterdamse meubelondernemer Bing van der Lande schreef een boek (dat nog moet verschijnen) over een van de bekendste webbing-ontwerpers van de laatste eeuw, Pierre Jeanneret. Nadat India in 1947 onafhankelijk was geworden van Engeland, wilde de nieuwe Indiase regering de rest van de wereld tonen dat ze een moderne natie was. Aangezien ze bij de splitsing met Pakistan de hoofdstad van Punjab waren verloren, gaf men begin jaren 50 de beroemde Zwitserse architect Le Corbusier de opdracht een nieuwe hoofdstad te ontwerpen voor de staat Punjab. Het zou een nieuwe zeer modernistische stad worden, genaamd Chandigarh.
,,Hij zette zijn neef Pierre Jeanneret aan het werk om de meubels te ontwerpen, volgens een hele nieuwe lijn die zou moeten passen bij de stad", aldus Van der Lande. ,,Jeanneret heeft destijds samen met lokale timmerlieden en meubelmakers een meubellijn voor de stad ontworpen én geproduceerd. Doordat er gezamenlijk door de timmerlieden en Jeanneret aan het ontwerp is gewerkt, is niet helemaal duidelijk wie verantwoordelijk is voor de uiteindelijke ontwerpen van de stoelen die de laatste jaren populair zijn geworden: een timmerman of Jeanneret zelf. Het is daarom een rechtenvrij ontwerp.”
Wil je zelf iets maken van webbing? Kijk dan bij vtwonen hoe je dat kunt doen (DIY).
Decennia hebben de stoelen de moderne huiskamer verlaten. Een paar jaar geleden waren het Franse galeriehouders die na een lange periode van webbing-droogte weer muziek zagen in de stoelen van Jeanneret. ,,Het werd populair bij de rich and famous en de in de jaren 50 geproduceerde stoelen zijn behoorlijk duur”, vertelt Van der Lande. Samen met zijn broer bedacht hij dat ze opnieuw gemaakt moesten worden, maar dan wel met de hand en op de manier zoals het in de jaren 50 gebeurde. ,,Ze zijn met 579 euro per stuk nog steeds prijzig, maar in onze ogen veel mooier dan wanneer je van machinale webbing gebruik zou maken”, aldus de ondernemer, die vorig jaar de studio Object Embassy oprichtte.
De stoel van de Amsterdamse studio stond al op de cover van vtwonen en het magazine Jan. Het is bijna een rietveldstoel, maar gemaakt met technieken uit Noord-India. Webbing geeft het een zachte en warme look. En zo raken ongetwijfeld weer andere ontwerpers geïnspireerd om hun meubels volgens de webbing-techniek te bekleden. Het lijkt erop dat de hype, als je het wat oneerbiediger wil zeggen, voorlopig nog niet is uitgewerkt.
Bekijk hieronder meer video's voor wooninspiratie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Een boom planten in je tuin, waar moet je op letten? ‘Ga niet over één nacht ijs’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: een boom planten in je de tuin. -
hip huis
Zo ziet de populaire stroming Japandi-stijl eruit
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: Japandi-stijl.
-
hip huis
Hippe trend van keramiek in huis: 'Alles kan en mag qua styling'
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: keramiek. -
-
-
PREMIUM
Bezwaar maken tegen nieuwbouw aan banden gelegd: ‘Bij elk plan klimmen mensen in de pen’
Het wordt moeilijker om nieuwe woningbouwprojecten jarenlang te vertragen met bezwaarprocedures. Dat blijkt uit plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om de woningbouw in Nederland aan te jagen. -
PREMIUM
Je huis verduurzamen? Dit zijn de mogelijkheden en kosten
Het verduurzamen van je huis is goed voor het milieu, maar zorgt bovenal voor een fikse besparing op de energierekening. Bovendien stijgt daardoor de waarde van je huis. Zes vragen over duurzame aanpassingen.