Een parasol op het balkon is meestal geen goed idee, omdat de wind er snel grip op krijgt.
Volledig scherm
Een parasol op het balkon is meestal geen goed idee, omdat de wind er snel grip op krijgt. © Shutterstock

Waait de parasol weg van het balkon? Creëer eens een ‘tentje’

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag behandelt ze de vraag: hoe bevestig je een schaduwdoek op een balkon of dakterras?

We krijgen hopelijk nog een heerlijke nazomer met veel zonuren. Ik heb deze zomer van alles geprobeerd om wat schaduw te krijgen op mijn balkon. Vierhoog kan het stevig waaien en elke keer als ik mijn parasol opzet, ben ik bang dat-ie te veel wind vangt en van mijn balkon vliegt, met alle gevolgen van dien. 

Gedoe

Hij zwiept soms flink heen en weer. Ik heb hem maar met een oude ceintuur aan de reling vastgezet. Telkens die parasol in- en uitklappen, opruimen en tevoorschijn halen vind ik ook maar gedoe.

Nu de zomer op z’n einde loopt, heb ik eindelijk dé oplossing gevonden: een schaduwdoek. Dat zit stevig vast en is tegen de herfst in een klein pakketje binnen te halen. O ja, op een dakterras werkt het ook.

Lekker laten hangen

Schaduwdoek is ideaal omdat je het een heel seizoen kunt laten hangen én het doek het grootste deel van de uv-straling tegenhoudt. Bijkomend voordeel: zo’n doek neemt geen ruimte in op een klein balkon.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Vormen

Schaduwdoeken zijn er in de vorm van een driehoek, vierkant of rechthoek. Je kunt het doek aan een muur, plafond, reling of paal bevestigen. Eenmaal bevestigd kan het doek niet wegwaaien, dat geeft een gerust gevoel. Het oogt ook nog eens knus en gezellig, alsof je een tentje hebt op je balkon.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Spanmarge

Meet de afstand tussen de twee bevestigingspunten (en bij een vierkanten doek ook de diagonalen) om het formaat vast te stellen. Zorg dat je 10 procent spanmarge tussen het doek en de palen overhoudt. Kies liever een kleiner doek dan een grote lap. Een te groot doek klappert in de wind.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Draaien van de zon

Houd bij het bepalen van de bevestigingspunten rekening met het draaien van de zon. Een schaduwdoek bevestigen is makkelijk, een paar keer per dag het doek moeten wisselen niet. Richt één zijde altijd naar het zuiden en houd voor de hoogte rekening met deuren.

Van gat naar gat

Zet een stip waar de twee schroefogen in het plafond of op de muur moeten komen. Boor eerst één gat, span het doek dan naar je volgende punt en boor het tweede gat. De onderkant van het doek verbind je met touw aan de reling.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis