Vijf hypotheektips voor iedereen die een nieuwbouwhuis gaat kopen
podcastNieuwbouwhuizen kosten gemiddeld meer dan vier ton en de bouwproductie blijft achter bij de vraag, waardoor het tegenwoordig lastig is om een geschikte woning te vinden. Daarnaast zit een hypotheek voor een nieuwbouwhuis wat anders in elkaar dan voor een bestaand huis. Weet je bijvoorbeeld dat je een tijdje dubbele maandlasten hebt?
Delen per e-mail
De vijfde aflevering van de podcast Huis & Hypotheek staat in het teken van de aankoop van een nieuwbouwhuis. De hypotheekdeskundigen van Independer geven alvast de vijf belangrijkste tips.
1. Check de korting op je hypotheekrente bij nieuwbouw
Een nieuwbouwwoning wordt tegenwoordig bijna altijd energiezuinig opgeleverd. Kun je aantonen dat je een duurzaam huis hebt gekocht of dat je het huis (verder) gaat verduurzamen? Dan kun je bij veel banken hiervoor duurzaamheidskorting op je rente krijgen. Omdat er zoveel verschillen zijn tussen de hypotheekverstrekkers, is het belangrijk om goed te vergelijken.
2. Houd rekening met dubbele maandlasten
Bij een nieuwbouwhuis stop je hypotheekgeld in een bouwdepot. Dat gaat meestal in verschillende fases. Omdat je ook nog huur of hypotheek betaalt voor het huis waar je nog in woont, krijg je te maken met dubbele maandlasten. Telkens als je nieuwe huis een stukje verder is afgebouwd, betaal je ook een stukje extra aan maandelijkse kosten. De bank vraagt om een financiële buffer, zodat je kunt laten zien dat je het wel kunt betalen. Heb je dat geld niet, dan kun je bij sommige banken de dubbele maandlasten meefinancieren.
3. Jouw maximale hypotheek verschilt per geldverstrekker
Afhankelijk van je inkomen kun een hypotheeklening krijgen tot maximaal 100 procent van de marktwaarde van je huis. Maar als het nieuwe huis nog moet worden gebouwd is er nog geen duidelijke marktwaarde. Geldverstrekkers hebben verschillende manieren om de waarde van je nog te bouwen huis te bepalen. Hierdoor zijn er forse verschillen tussen de maximale hypotheekleningen die aanbieders willen verstrekken. Bereken goed wat je nodig hebt om jouw nieuwbouwhuis te financieren.
4. Spreek een afbouwgarantie af met de aannemer
Ga je het huis zelf (laten) bouwen, bijvoorbeeld met een collectief (cpo)? Of ga je een bestaand (niet voor bewoning geschikt) pand ombouwen tot woonhuis? Spreek dan altijd een afbouwgarantie af met de aannemer. Hiermee kom je niet in de financiële problemen als de aannemer niet (op tijd) aan zijn verplichtingen voldoet. Een geldverstrekker zal ook zo’n afbouwgarantie eisen. Houd er rekening mee dat de keuze uit geldverstrekkers minder groot is, omdat niet elke bank dit soort bouw wil financieren.
5. Overbruggingshypotheek nodig? Grote verschillen in voorwaarden van aanbieders
Doordat de huizenprijzen zo zijn gestegen, hebben veel mensen overwaarde op hun huidige huis. Als je die overwaarde wil gebruiken voor een hogere hypotheek, moet je het financieren met een overbruggingskrediet. De voorwaarden en regels voor zo’n overbruggingskrediet verschillen flink per hypotheekverstrekker. Zo hanteren banken verschillende maximale looptijden van het overbruggingskrediet. Ook hanteren ze grote verschillen als het gaat om het percentage van de overwaarde dat je mag financieren met het overbruggingskrediet. Omdat niet alle geldverstrekkers overbruggingskrediet aanbieden, is er minder keus.
Bij het inzichtelijk maken van veranderingen in de hypotheekmarkt werkt deze site samen met onafhankelijke vergelijkingswebsite Independer.nl, de financieel expert van dezelfde uitgever: DPG Media. Wil je meer weten, bekijk dan ook eens bovenstaand videogesprek tussen redacteur woningmarkt Stefan ten Teije en hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. Ook te vinden als podcast Huis & Hypotheek in Spotify en alle podcastapps. Wil je je maximale hypotheek berekenen? Dat kan bij Independer. Of vergelijk de verschillende leningen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMijn tuin
André is trots op zijn tuin die opgaat in het achtergelegen duinlandschap
André Smit is natuurgids in het Westduinpark, een langgerekt, beschermd duingebied bij Den Haag. Zijn kennis over en liefde voor de duinen en de zee is dan ook groot. Toen hij zijn achtertuin liet ontwerpen, was zijn geliefde Westduinpark het uitgangspunt. -
podcast
Op deze manieren kun je betaalbaar een verbouwing financieren
Nederlanders zijn massaal hun huis aan het opknappen in deze coronacrisis. Je hoeft niet per se zelf de portemonnee te trekken als je wilt verbouwen of verduurzamen: je kunt er ook je hypotheek voor inzetten. -
Waarom de gemiddelde huizenprijs in december daalde
Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar daalden 0,5 procent ten opzichte van november, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dat laatste heeft waarschijnlijk met de veranderingen in de overdrachtsbelasting te maken. -
Hypotheekrente voor ‘20 jaar vast’ bereikt nieuw laagterecord
De hypotheekrentes liggen aan het begin van het nieuwe jaar historisch laag. Volgens gegevens van vergelijkingssite Rente.nl was met name bij lange rentevaste periodes sprake van een scherpe daling op jaarbasis. -
PREMIUM
Zo verwarm je je huis optimaal: ventileer en zet de radiator op standje 3
De verwarming draait overuren nu we zo veel thuis zijn. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Met deze zes tips verwarm je je huis optimaal.
-
eigen tuin eerst
Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Bjorn (42) toverde een klein rijtjeshuis om tot luxueuze loft: ‘Precies waar ik behoefte aan heb’
Je moet het zien om te geloven, maar achter deze bescheiden gevel gaat een luxueus interieur schuil. Het is een schoolvoorbeeld van hoe je groots kunt wonen op een kleine oppervlakte (slechts 82 m²). -
Woonwinkel Morres steekt Belgische grens over vanwege lockdown: ‘Alleen op afspraak’
De bekende meubel- en interieurzaak Morres in het Nederlandse Hulst opent woensdag een pop-upwinkel bij Verbeke Foundation in Kemzeke. Die is zeven dagen per week open, maar alleen voor Belgische klanten én op afspraak. In Nederland geldt een strenge lockdown en blijft de woonwinkel gesloten.