Vijf hypotheektips voor iedereen die een nieuwbouwhuis gaat kopen
podcastNieuwbouwhuizen kosten gemiddeld meer dan vier ton en de bouwproductie blijft achter bij de vraag, waardoor het tegenwoordig lastig is om een geschikte woning te vinden. Daarnaast zit een hypotheek voor een nieuwbouwhuis wat anders in elkaar dan voor een bestaand huis. Weet je bijvoorbeeld dat je een tijdje dubbele maandlasten hebt?
Delen per e-mail
De vijfde aflevering van de podcast Huis & Hypotheek staat in het teken van de aankoop van een nieuwbouwhuis. De hypotheekdeskundigen van Independer geven alvast de vijf belangrijkste tips.
1. Check de korting op je hypotheekrente bij nieuwbouw
Een nieuwbouwwoning wordt tegenwoordig bijna altijd energiezuinig opgeleverd. Kun je aantonen dat je een duurzaam huis hebt gekocht of dat je het huis (verder) gaat verduurzamen? Dan kun je bij veel banken hiervoor duurzaamheidskorting op je rente krijgen. Omdat er zoveel verschillen zijn tussen de hypotheekverstrekkers, is het belangrijk om goed te vergelijken.
2. Houd rekening met dubbele maandlasten
Bij een nieuwbouwhuis stop je hypotheekgeld in een bouwdepot. Dat gaat meestal in verschillende fases. Omdat je ook nog huur of hypotheek betaalt voor het huis waar je nog in woont, krijg je te maken met dubbele maandlasten. Telkens als je nieuwe huis een stukje verder is afgebouwd, betaal je ook een stukje extra aan maandelijkse kosten. De bank vraagt om een financiële buffer, zodat je kunt laten zien dat je het wel kunt betalen. Heb je dat geld niet, dan kun je bij sommige banken de dubbele maandlasten meefinancieren.
3. Jouw maximale hypotheek verschilt per geldverstrekker
Afhankelijk van je inkomen kun een hypotheeklening krijgen tot maximaal 100 procent van de marktwaarde van je huis. Maar als het nieuwe huis nog moet worden gebouwd is er nog geen duidelijke marktwaarde. Geldverstrekkers hebben verschillende manieren om de waarde van je nog te bouwen huis te bepalen. Hierdoor zijn er forse verschillen tussen de maximale hypotheekleningen die aanbieders willen verstrekken. Bereken goed wat je nodig hebt om jouw nieuwbouwhuis te financieren.
4. Spreek een afbouwgarantie af met de aannemer
Ga je het huis zelf (laten) bouwen, bijvoorbeeld met een collectief (cpo)? Of ga je een bestaand (niet voor bewoning geschikt) pand ombouwen tot woonhuis? Spreek dan altijd een afbouwgarantie af met de aannemer. Hiermee kom je niet in de financiële problemen als de aannemer niet (op tijd) aan zijn verplichtingen voldoet. Een geldverstrekker zal ook zo’n afbouwgarantie eisen. Houd er rekening mee dat de keuze uit geldverstrekkers minder groot is, omdat niet elke bank dit soort bouw wil financieren.
5. Overbruggingshypotheek nodig? Grote verschillen in voorwaarden van aanbieders
Doordat de huizenprijzen zo zijn gestegen, hebben veel mensen overwaarde op hun huidige huis. Als je die overwaarde wil gebruiken voor een hogere hypotheek, moet je het financieren met een overbruggingskrediet. De voorwaarden en regels voor zo’n overbruggingskrediet verschillen flink per hypotheekverstrekker. Zo hanteren banken verschillende maximale looptijden van het overbruggingskrediet. Ook hanteren ze grote verschillen als het gaat om het percentage van de overwaarde dat je mag financieren met het overbruggingskrediet. Omdat niet alle geldverstrekkers overbruggingskrediet aanbieden, is er minder keus.
Bij het inzichtelijk maken van veranderingen in de hypotheekmarkt werkt deze site samen met onafhankelijke vergelijkingswebsite Independer.nl, de financieel expert van dezelfde uitgever: DPG Media. Wil je meer weten, bekijk dan ook eens bovenstaand videogesprek tussen redacteur woningmarkt Stefan ten Teije en hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. Ook te vinden als podcast Huis & Hypotheek in Spotify en alle podcastapps. Wil je je maximale hypotheek berekenen? Dat kan bij Independer. Of vergelijk de verschillende leningen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Meer sfeer in je huis met kleur op de muur: ‘Kleine investering met een groot effect’
Er zijn weinig dingen zo bepalend in het interieur als de kleur van de muur. Als stylist Fietje Bruijn van vtwonen íets kan aanraden dit voorjaar, is het dat je een pot verf koopt en zelf aan de slag gaat met een frisse kleur, om zo een persoonlijke sfeer neer te zetten. -
Maxime Meiland waarschuwt fans na pijnlijke wc-blunder: ‘Stond in vuur en vlam’
Realityster Maxime Meiland (25) waarschuwt haar 497.000 volgers op Instagram om goed na te denken waar ze hun geurstokjes voor het toilet neerzetten. Zelf kwam ze ‘van onderen in vuur en vlam’ te staan nadat de vloeistof op het wc-papier was gelekt. -
podcast
Op deze manieren kun je betaalbaar een verbouwing financieren
Nederlanders zijn massaal hun huis aan het opknappen in deze coronacrisis. Je hoeft niet per se zelf de portemonnee te trekken als je wilt verbouwen of verduurzamen: je kunt er ook je hypotheek voor inzetten. -
Kaart
Thuisblijvers schrikken inbrekers af: in alle provincies minder delicten
Inbrekers sloegen tijdens de herfst- en wintermaanden fors minder vaak hun slag in woningen. Van oktober vorig jaar tot en met maart dit jaar registreerde de politie zo’n 13.500 woninginbraken, tegenover meer dan 22.000 in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling van zo’n 40 procent, blijkt uit recent bijgewerkte politiecijfers. -
energierekening
Tim (35): We verbruiken veel stroom vanwege de elektrische auto
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Tim Mourik (35) uit Barneveld.
-
PREMIUMvideo
Kijk mee in het opvallendste huis dat nu te koop staat, Marilu werkte 26 jaar aan haar paleis
Smaken verschillen, maar dit huis ziet er wel héél excentriek uit. Marilu Groeneweg stopte 26 jaar lang haar ziel en zaligheid in deze bonte explosie van kleur en curiositeiten. Het Schiedamse huis staat te koop en wordt massaal gedeeld op internet. -
PREMIUM
Landelijke primeur: deze gemeente gooit zélf 100 sociale koopwoningen in de aanbieding
Als eerste gemeente in Nederland gaat de gemeente Ede zelf honderd sociale koopwoningen aanbieden aan starters die nu te weinig verdienen om een eigen woning te kunnen kopen. Ede garandeert via allerlei kortingen dat de prijs van zo’n woning betaalbaar blijft, ondanks dat de marktwaarde van zo’n huis misschien wel stijgt. -
vraag 't vtwonen
Op deze manieren betrek je de boekenkast bij het interieur
Hoewel e-readers en tablets het in de meeste huishoudens overnemen van de boeken en kranten, is op de meeste plekken nog wel een boekenkast te vinden. De kast kan méér zijn dan een opbergplek voor boeken, het is namelijk een belangrijke smaakmaker in het interieur, vindt Barbara Natzijl van vtwonen.