Veel fouten bij belastingaangifte huiseigenaren, fiscus komt met checklist
Volgens de Belastingdienst maken huiseigenaren vaak fouten bij de belastingaangifte. Ook komen er dagelijks veel vragen binnen over het onderwerp. Om de woningbezitter beter te informeren, komt de fiscus nu met een campagne en een checklist.
Er zijn jaarlijks veel vragen over bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek. In het tweede kwartaal zijn er bijna 150.000 hypotheekaanvragen gedaan, een absoluut record. Dat komt vooral doordat woningeigenaren hun hypotheek bij een andere geldverstrekker hebben ondergebracht om te profiteren van de historisch lage hypotheekrente. Ook de groep starters was groter dan normaal.
Tom Zandbergen, specialistisch adviseur bij de Belastingdienst: ,,De vragen die we krijgen variëren van regels rond familieleningen en overwaarde tot het aanvragen van de voorlopige aanslag. Daarnaast zien we dat het kopen van een woning jammer genoeg vaak leidt tot fouten in de aangifte. Dat kan betekenen dat mensen te weinig belasting hebben betaald, maar mensen doen zichzelf even vaak juist tekort.”
Voorlopige aanslag
De voorlopige aanslag is één van de onderwerpen waar woningeigenaren veel vragen over hebben en waarbij een foutje snel is gemaakt. Veel woningbezitters ontvangen jaarlijks zo’n aanslag van de Belastingdienst. Het betreft een schatting van de te betalen of te ontvangen belasting voor het komende jaar. Voor woningbezitters is dit vaak een teruggaaf vanwege de hypotheekrenteaftrek. Als je minder rente betaalt, kun je ook minder aftrekken van de belasting. Daarom moet je renteaanpassingen doorgeven.
Zandbergen adviseert de voorlopige aanslag gedurende het jaar actueel te houden, zodat je niet teveel of te weinig ontvangt. Dat kan via ‘Mijn Belastingdienst’.
Vier tips
1. Gebruik de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ om na te gaan waar je allemaal rekening mee moet houden. Vind de geschikte checklist op deze pagina van de belastingdienst of kijk op belastingdienst.nl/koopwoning.
2. Bewaar relevante gegevens en documenten, zoals de WOZ-waarde, de jaaropgaaf van de hypotheek en gegevens over leningen en schulden voor het actualiseren van de voorlopige aanslag en het doen van de aangifte inkomstenbelasting.
3. Vraag een voorlopige aanslag aan om gedurende het jaar alvast de belasting te betalen of te ontvangen.
4. Verandert de hypotheekhoogte, het rentepercentage of andere zaken, controleer dan of de voorlopige aanslag nog klopt en wijzig indien nodig op ‘Mijn Belastingdienst’.
Meer informatie over hypotheken kun je vinden in onze podcast Onder de Pannen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUMBinnenkijken
Eva voelt zich niet thuis tussen stenen muren en kiest voor de vrijheid van een camper
Eva Bijlsma verkoopt haar appartement in Zoetermeer. Stenen muren voelden voor haar al langer benauwend en dus kiest ze voor de vrijheid van een nomadisch bestaan in een camper. -
PREMIUM
Kukelekuwet als oplossing voor wooncrisis: ‘Maak bouwen in stank van platteland mogelijk’
Plattelandsgemeenten in Nederland zouden het bouwen van woningen bóven stankoverlast moeten stellen. AltenaLokaal wil hiermee lokaal een begin maken. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Deze invloed heeft het energielabel op de waarde van je huis
Steeds meer huiseigenaren zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. En dat is ook niet gek, gezien de stijgende energieprijzen en klimaatproblemen. Hierdoor krijgen steeds meer huizen een hoger energielabel. Hoeveel invloed heeft dat op de waarde van een woning?
-
PREMIUM
Unieke woonboerderij van bijna 250 jaar oud te koop (maar je moet ’m nog wel even opknappen)
Wonen in een eeuwenoude boerderij… velen zullen ervan dromen. Aan de Rijksstraatweg in Nieuwenhoorn kan die droom uitkomen. Sinds een paar weken staat d’Oude Stee uit 1794 te koop. Deze bijna 250 jaar oude monumentale boerderij moet nodig worden gemoderniseerd. Dan heb je er wel een die nog bedstedes en een opkamer heeft. -
miljoenennota
Dit verandert er voor huiseigenaren en huurders in 2021
Starters op de woningmarkt krijgen vanaf 1 januari 2021 een financieel steuntje in de rug en tienduizenden huurders met geldproblemen kunnen een kleine korting verwachten. Alle kabinetsmaatregelen die invloed hebben op woningzoekenden, -eigenaren en huurders op een rijtje. -
PREMIUM
Acute kiespijn ’s nachts? Dan kan je zomaar een flinke rit staan te wachten
Acute kiespijn of tandpijn? Tand afgebroken of een kroon eruit gevallen? Door personeelsproblemen bij spoedartsen moet je voor hulp buiten de reguliere openingstijden van de tandarts regelmatig steeds verder rijden. Het overkwam René Heus uit Apeldoorn. ,,Naar Deventer? Kan dat niet gewoon in Apeldoorn?”