Van het gas af: het móét, maar grote groep twijfelt nog
De meeste Nederlanders weten dat ons land van het gas af moet en staat daar ook achter. Maar als het de eigen woning betreft, is er minder enthousiasme, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Citisens onder 3554 ondervraagden.
Delen per e-mail
De overheid heeft bepaald dat in 2050 heel Nederland van het gas af moet zijn. De eerste stap is dat in 2030 de eerste 1,5 miljoen gebouwen verduurzaamd moeten zijn. Bijna alle Nederlanders (96 procent) zijn ervan op de hoogte dat steeds meer woningen van het aardgas moeten. Ruim 70 procent vindt het van belang of van groot belang dat Nederland klimaatneutraal wordt. Van de ondervraagden vindt 56 procent het belangrijk dat we van het aardgas afgaan.
Toch wil nog geen 20 procent de eigen woning van het aardgas hebben, terwijl een grote groep (44 procent) twijfelt. Dit komt doordat er veel onzekerheid is over de gevolgen van het aardgasvrij maken van de woning, blijkt uit het onderzoek. Zo zijn er twijfels over de vraag of het alternatief voor gas duurzaam genoeg is. En er zijn zorgen bij mensen die vrezen dat ze tegen hoge kosten aan lopen.
Schattingen door de ondervraagden over het bedrag dat nodig is om de eigen woning aardgasvrij te maken, lopen uiteen van minder dan 5000 euro tot meer dan 25.000 euro. Een derde schat dat de kosten tussen de 5000 en 15.000 euro liggen. Volgens 62 procent zou de gemeente de aanpassingen gedeeltelijk moeten betalen.
Leiding
Wie overstapt naar een volledig elektrische verwarming (via een warmtepomp) en ook niet meer op gas kookt, kan te maken hebben met onvoorziene kosten. Want de gasmeter en leidingen moeten worden verwijderd. De kosten daarvan komen voor rekening van de gebruiker. Netwerkbeheerder Enexis rekent voor zo’n verwijdering 752,55 euro.
De kantonrechter oordeelde onlangs overigens dat dat onterecht is. Je hoeft niet te betalen als je niet zelf de opdracht hebt gegeven de gasleiding te verwijderen. De verwijderingskosten zouden een drempel vormen voor bewoners om naar een aardgasloze woning over te gaan.
Het verwijderen van de leidingen is noodzakelijk, aldus netwerkbeheerder Enexis, want uit onderzoek is gebleken dat dit ‘een permanente, veilige oplossing’ zou zijn. Een achtergebleven leiding kan volgens de beheerder voor verwarring zorgen. Bijvoorbeeld als nieuwe bewoners van een gasloze woning gaan graven in de tuin.
Bekijk al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jean Baptiste heeft een unieke woning met een tuin van 4500 m2: ‘We wonen pal naast het centrum’
Het huis ‘Onder de Beuken’ aan de Driebergseweg 3D in Zeist mag zich scharen onder de vele landgoederen die aan deze weg liggen. Met een eigen parktuin van ruim 4500 m2 en toch pal naast het centrum van Zeist is het een unieke woning. -
Roep om meer hout in woningbouw zwelt aan
Meer nieuwbouwhuizen zouden uit hout moeten bestaan. Die oproep van meer dan tweehonderd bouwbedrijven, architecten en ingenieursbureaus vindt weerklank bij de opstellers van de Actieagenda Wonen, die deze week met een plan kwamen om 1 miljoen huizen te bouwen tot 2030. Houtbouw zou de productie kunnen versnellen. -
Starters kiezen vaker voor deels aflossingsvrije hypotheek
Nu de rente zo laag is, kiest een grotere groep starters op de woningmarkt voor een aflossingsvrije hypotheek. Ze nemen voor lief dat ze geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek over het deel dat ze niet aflossen. De maandlasten zijn al gauw honderden euro's lager. -
Schoonmaaktips
Zo kun je een wc-blokje óók ophangen: 'Ik was 34 jaar toen ik dit ontdekte'
Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste TikTok-video die de wenkbrauwen doet fronsen: in een korte gebruiksaanwijzing wordt getoond hoe je een wc-blokje in de pot hangt. Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp heeft haar twijfels, maar moet na een proef erkennen dat het werkt. -
Verwarmingskosten stijgen gemiddeld 9 procent voor thuiswerkers
Mensen die thuiswerken hebben de komende winter waarschijnlijk vaker de verwarming aan in huis. Onafhankelijke vergelijkingssite Independer.nl berekende voor deze site dat huishoudens gemiddeld 73 tot 155 euro meer kwijt zijn aan gas dan in een ‘normaal’ jaar, al zullen de verschillen in de praktijk groot zijn.
-
Plan Essent: ‘Groene stroom? Dan fors lagere energienota’
Nederlanders die voor duurzame stroom en groen gas kiezen moeten daarvoor beloond worden met een stevige korting van 200 euro op hun energienota. Dat plan lanceert energieleverancier Essent maandag. ,,Zo zien mensen dat verduurzamen zin heeft,” zegt ceo Patrick Lammers. -
energierekening
Uwe (76): ‘Ik kan slapend rijk worden met die zonnepanelen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Uwe Smit (76) uit Julianadorp. -
hip huis
Zo maak je van je muur een kunstgalerie
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: een collage van kunst aan de muur.