Een studentenhuis in Delft.
Volledig scherm
Een studentenhuis in Delft. © ANP XTRA ERIK VAN ‘T WOUD

Studentenhuizen appetijtelijker geworden voor beleggers

Beleggers hebben zich op studentenhuisvesting gestort. De afgelopen vijf jaar investeerden commerciële partijen meer dan een miljard euro in studentenhuizen. 

Dat bedrag valt nog hoger uit als aankopen die ze deden met ideële studentenhuisvesters als Duwo en SSH worden meegerekend, schrijft de Volkskrant.

De krant baseert zich op onderzoek door vastgoedadviseur Savills en eigen speurwerk naar het eigendom van huurhuizen. Volgens Savills hebben traditionele vastgoedbeleggers studentenhuisvesting verwaarloosd. Gespecialiseerde bedrijven als Xior en Camelot doken in dat gat. Xior heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een grote partij. Het beursgenoteerde bedrijf verhuurt in Nederland ruim 3.600 studentenkamers en wil doorgroeien naar 5.500 kamers.

Tekort aan kamers

Er is veel vraag naar studentenkamers en in sommige studentensteden zijn er grote tekorten. Zoals het er nu uitziet, zijn er tot het studiejaar 2025-2026 zo’n 43.000 kamers te weinig. 

Dat blijkt uit een onderzoek van ABF Research, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De problemen zijn het grootst in Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Den Bosch, Amsterdam en Utrecht. In het onderzoek is rekening gehouden met de groei van het aantal (internationale) studenten en bouwplannen van gemeenten. 

Ondanks een vorig jaar opgesteld ‘Actieplan Studentenhuisvesting’ blijft de situatie in sommige steden nijpend. Er zijn voorbeelden van studenten die in het begin van het studiejaar op campings verblijven omdat ze nergens kunnen wonen.