Sociale huurhuizen snel verduurzaamd
Woningcorporaties maken hun huurhuizen steeds milieuvriendelijker. Een gemiddeld sociale huurwoning heeft nu energielabel B. Bijna de helft van de investeringen in de bestaande woningen gaat naar energiebesparing.
De beste veilige investeringen die je kunt doen met 5000 euro zijn zonnepanelen en isolatie van je huis, maar wat als je huurt? Dan ben je afhankelijk van de verhuurder. Bij de sociale woningbouw worden grote stappen gemaakt, meldt brancheorganisatie Aedes. Energielabel B komt eind dit jaar in beeld voor de gemiddelde sociale huurwoning. Bij een B-label is de isolatie op het niveau van een huis dat gebouwd is rond het jaar 2000. Dak, vloer en spouw zijn geïsoleerd en ook alle ramen zijn voorzien van HR++ glas. Vooral de laatste jaren gaat het hard. In 2016 had de gemiddelde corporatiewoning nog een energielabel D.
,,Corporaties komen daarmee als een van de weinige partners in het Energieakkoord hun toezeggingen na’', stelt Aedes.
Vertraging
Het Energieakkoord voor duurzame groei is een overeenkomst uit 2013 tussen overheid, organisaties en bedrijfsleven. De corporaties werd opgelegd om in 2020 energielabel B te halen, dat is met een jaartje vertraging gelukt.
Ook voor huurders zijn de energiebesparende maatregelen fijn. Er volgt weliswaar vaak een huurverhoging na een isolatieronde of de installatie van zonnepanelen, maar die is altijd lager dan de besparing op de energienota. Bovendien wordt de woning veel comfortabeler als er goed is geïsoleerd.
Inmiddels zijn 320.000 sociale huurwoningen voorzien van zonnepanelen, alleen al vorig jaar kregen 67.000 corporatiewoningen zonnepanelen. De corporaties hebben samen 2,2 miljoen woningen.
Het eerste klimaatdoel is gehaald, maar het is nog lang niet genoeg. In 2050 moeten ook huurhuizen energieneutraal zijn. Aedes wijst erop dat er nog grote investeringen nodig zijn om dat te halen. Vooral bij oudere woningen en bij flatwoningen in grote steden is dat lastig. Ongeveer een vijfde van de sociale huurwoningen heeft een energielabel D of minder. ,,Woningcorporaties kijken per woning wat de beste mogelijkheden zijn voor verduurzaming. Dat kan renovatie zijn, maar het kan bij hele oude woningen ook zijn dat er gekozen wordt voor sloop-nieuwbouw. Bijvoorbeeld omdat de investeringen per woning 100.000 euro bedragen en de woning geen spouwmuur heeft. Er is afgesproken door woningcorporaties dat juist de woningen met de laagste labels met voorrang worden verduurzaamd’', meldt Brenda Heidinga van Aedes.
Hypotheken
Particuliere huiseigenaren zijn eveneens druk met verduurzamen van hun woning, meldt hypotheekbemiddelaar De Hypotheker. Het aantal aanvragen voor een hypotheek om de woning mee te verduurzamen is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Vorige maand was het aantal hypotheken voor verduurzaming van de woning op jaarbasis al 60 procent hoger. Het aantal hypotheekaanvragen voor een nieuwe woning ligt echter een kwart lager dan een jaar eerder. De hoge gasprijzen hebben huizenbezitters misschien een zetje gegeven, maar de weinige beschikbare woningen en de hoge huizenprijzen zijn ook van invloed op de verbouwplannen, stelt De Hypotheker. Als verhuizen er niet in zit, dan pakken de bewoners hun eigen huis aan, zeker nu de rente nog zo laag is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schade blijft beperkt: gas en licht vanaf januari tientjes per maand duurder bij energiereuzen
De energierekening valt voor miljoenen Nederlanders inderdaad fors duurder uit vanaf 1 januari, blijkt uit de nieuwe tarieven van grote energiespelers Essent en Vattenfall. Van een verdubbeling lijkt echter geen sprake zijn, mede dankzij de eenmalige verlaging van de energiebelasting. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Oude boerderij uit 1877 verduurzamen onmogelijk? Welnee! Hoe Tristan en Angela het wél lukt
Het klinkt als een acceptabel excuus: een oude woning verduurzamen is onbegonnen werk. Tristan en Angela Zevenhoven uit Aarlanderveen (Zuid-Holland) dachten daar anders over. Met hun boerderij uit 1877 aan het Noordeinde laten ze zien dat het wel kan. -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Help! Hoe raak ik mijn woning met energielabel G kwijt?
Om de interesse te wekken van kopers dient een woning tegenwoordig minimaal energielabel C te hebben. Want niemand zit te wachten op exorbitante energierekeningen. ,,Voor woningen met een label F of G komt het al voor dat er zelfs geen kijkers komen opdagen’’, vertelt een Dordtse makelaar.Dordrecht -
-
-
Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.