Slaapkamer wordt steeds meer bij leefruimte betrokken
hip huisZou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: alles rond het bed.
Marlous SnijderLaatste update:24-09-21, 11:01
Onder invloed van corona zijn we ons niet alleen bewust geworden van het belang van een goede nachtrust, maar is de slaapkamer veel meer geworden dan slechts de plek waar we de nacht doorbrengen. Het werd een ruimte om te werken, te sporten en om tot bezinning te komen.
Omdat we de slaapkamerdeur ’s ochtends niet meer achter ons dichttrekken om er ’s avonds laat pas weer binnen te stappen, mag het bed dus ook gezien worden. Bed en nachtkastjes veranderden in modische interieurobjecten.
Volwaardig onderdeel van de leefruimte
,,De tijd dat het bed puur op functionaliteit werd gekozen is voorbij", zegt interieurontwerper Marije Dijkstra. De consument is de slaapkamer, mede onder invloed van corona, gaan zien als volwaardig onderdeel van zijn leefruimte. Omdat het bed daardoor meer in zicht is, maken mensen daaromtrent andere keuzes en tasten ze er dieper voor in de buidel.”
De ene consument creëert een hotel of wellness-sfeer door een slaapkamer met badkamer en suite te installeren, aan de andere kant kiezen eigenaars van een zogenaamd tiny house ook voor een mooi bed omdat de slaapplek letterlijk deel uitmaakt van de leefruimte. Styling en functionaliteit zijn, kortom, met elkaar vervlochten geraakt.”
Het kiezen van een bed is een hyperpersoonlijke aangelegenheid, vindt Kristel de Jong, trend- en stijlspecialist bij een groot beddenmerk. ,,Niet alleen wat betreft het slaapcomfort, waarbij een bed volledig wordt afgestemd op jouw lichaam, maar ook wat betreft het uiterlijk.”
Personaliseren van het bed
Het nachtkastje was vroeger letterlijk een vast onderdeel van het bed. Inmiddels is het vaak een mooi ontworpen bijzettafeltje
Kristel de Jong
Er wordt lang niet alleen meer gekozen voor een boxspring in veilig grijs. Mensen doen heel veel ideeën en inspiratie op op internet en vinden het belangrijk en leuk om hun bed volledig te kunnen personaliseren. ,,Dat is al een trend op zichzelf", zegt De Jong. ,,Een bed is tegenwoordig samen te stellen uit een keur aan stoffen, kleuren, pootjes, afwerkingen en hoofdborden. Ook de functie van het nachtkastje is veranderd. Vroeger was die vooral praktisch: er moest een wekker op staan en een boek op kunnen liggen. Het nachtkastje was letterlijk een vast onderdeel van het bed. Inmiddels is het vaak een mooi ontworpen bijzettafeltje waar een mooie lamp, accessoires en soms zelfs vaasje met mooie bloem of tak op moet staan. Ook daar zie je dat esthetiek veel belangrijker is geworden.”
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Welke trends in bedden signaleren de experts nog meer? Marije Dijkstra: ,,Ik zie het houten ledikant weer terugkeren, dat past helemaal in de Japandi trend (waarbij Scandinavische en Japanse esthetiek met elkaar gecombineerd worden, red.) maar ook in de botanische trend waarbij de natuur letterlijk en figuurlijk naar binnen wordt gehaald.”
Ook de luxueuze, overdadige hotelkamersfeer met veel laagjes, kussens en spreien is onder invloed van corona nieuw leven ingeblazen, concludeert ze. Kristel de Jong vult aan: ,,De keuze van een bed met een bepaald type hoofdbord geeft direct een bepaalde uitstraling, ook daar kan je die hotelluxe mee nabootsen. De hoge en extra brede hoofdborden die je in de jaren 70 zag zijn in een nieuw jasje gestoken en het nachtkastje kan gestoffeerd worden in dezelfde stof als het bed.”
Houd bij de keuze voor een bed en hoofdbord overigens wel rekening met de maten van je slaapkamer, zo raadt de expert aan. Een te groot hoofdbord kan een kamer krap doen ogen. Verder mogen alle stijlen en stoffen door elkaar heen gecombineerd worden, net als vintage en nieuw. De Jong: ,,Het is jouw slaapfeestje.”