Ruim half miljoen huishoudens in Nederland zijn ‘energiearm’
videoRuim een half miljoen huishoudens in Nederland leeft in energiearmoede. Ze hebben een laag inkomen, hoge energiekosten en wonen vaak in een huis dat niet goed geïsoleerd is. De helft van de bevolking is niet in staat de woning duurzamer te maken. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.
Van ‘energiearmoede’ is sprake als huishoudens een laag inkomen hebben in combinatie met hoge energierekeningen of een woning die onvoldoende energiezuinig is. Bij 550.000 huishoudens, zo'n 7 procent van het totaal, is daarvan sprake, concludeert TNO.
De huishoudens geven gemiddeld 13 tot 20 procent van hun inkomen uit aan energie, terwijl dat voor alle huishoudens gemiddeld 5 procent is. Het zijn vaak eenoudergezinnen.
Buiten de Randstad
Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt TNO dat het probleem zich vooral buiten de Randstad voordoet. In delen van Zeeland en het noorden, oosten en zuidoosten van het land zijn meer energiearme huishoudens dan in de grote steden.
De twintig meest energiearme gemeenten liggen vrijwel allemaal in het noordoosten. Pekela staat bovenaan. Dat is duidelijk anders dan bij inkomensarmoede, waarbij de top 10 wordt gedomineerd door de grote steden in de Randstad plus een aantal grotere steden in het oosten van het land.
Minder consumeren
Binnen de groep van energiearme gezinnen hebben ongeveer 250.000 huishoudens een relatief laag inkomen én een woning met lage energiekwaliteit én hoge energiekosten. Bij ongeveer 140.000 huishoudens is sprake van ‘verborgen energiearmoede’: deze mensen kunnen vanwege financiële problemen minder energie consumeren dan ze zouden willen.
Om beter zicht te krijgen op energiearmoede is het volgens TNO van belang niet alleen naar de betaalbaarheid van de energierekening te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de woning en de mogelijkheden van bewoners om die te verduurzamen.
Energieslurpend
Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders niet in staat is zelf de woning duurzamer te maken. Dat kunnen huurders zijn die in slecht geïsoleerde huizen wonen en afhankelijk zijn van de verhuurder of die willen investeren in het energiezuinig maken van een woning. Of eigenaren van energieslurpende huizen die het geld niet hebben om in duurzaamheid te investeren.
Driekwart van de energiearme huishoudens woont in een huis van een woningcorporatie. Slechts 12 procent bezit een koopwoning en evenzoveel huishoudens huren particulier.
Bij elkaar opgeteld gaat het om 48 procent van de bevolking. Het is niet altijd een kwestie van inkomensarmoede, die bij ongeveer 15 procent van alle huishoudens voorkomt. Energiearmoede en inkomensarmoede hebben met elkaar te maken, maar vallen lang niet altijd samen.
Eenvoudiger
Energiearmoede komt bijvoorbeeld veel geconcentreerder voor. Zo is in slechts vijf gemeenten en 7 procent van de wijken in Nederland meer dan 10 procent van de huishoudens energiearm. Dat maakt gericht beleid per gemeente of regio eenvoudiger.
,,Een groot deel van hen heeft op dit moment geen probleem met het betalen van hun energierekening”, zegt TNO-onderzoeker Peter Mulder. ,,Maar als de gasprijs verder gaat stijgen, zal een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen. Door met gericht beleid juist nu meer huizen te verduurzamen kunnen we dat voorkomen. Daarmee bestrijden we deze energiearmoede en helpen we de energietransitie op gang.”
Er wordt gewaarschuwd voor de hogere energieprijzen. Pas jij al iets aan in je gedrag of aan je huis? Of vind je het wel best?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor 5 miljoen koop je dit landgoed mét privéstrand: ‘Mooiste vakanties beleeft u voortaan gewoon thuis’
Montfoort -
PREMIUMEnergierekening
Berco zette contract voor drie jaar vast: ‘Toen een beetje spijt, maar nu ben ik blij’
Berco van Gool (46) uit Breda is bijna energieneutraal. Een elektrische cv-ketel zou zijn huis helemaal gasloos maken. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Miljoenennota
Forse prijsstijgingen energie voor huishoudens lopen nog iets verder op
Huishoudens die een nieuw energiecontract afsluiten, zijn honderden euro’s meer kwijt dan vorig jaar en op 1 januari schieten naar verwachting ook de variabele tarieven omhoog. Het kabinet doet vooralsnog niets om die prijsstijgingen op te vangen. Sterker nog: de belasting gaat iets omhoog. -
PREMIUM
Kan Oudelande fluiten naar nieuwe woningen omdat er tien flexwoningen komen?
In Oudelande is verwarring ontstaan over de toekomst van nieuwbouwwijk Tolhoek II. De inwoners van het dorp vrezen dat de komst van tien flexwoningen het einde betekent voor datzelfde Tolhoek II.Oudelande
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Woongemeenschap in Vlissingen zoekt jongeren die mee willen bouwen aan hun eigen duurzame en sociale wijk
Aan belangstelling voor wonen in een Vlissingse woon- en leefgemeenschap geen gebrek. Alleen vorige week al meldden zich zes nieuwe geïnteresseerden. Maar dat zijn vooral ouderen - en het zijn juist jongeren, starters en gezinnen waar de initiatiefnemers naar op zoek zijn.Vlissingen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer