Roep om meer hout in woningbouw zwelt aan
Meer nieuwbouwhuizen zouden uit hout moeten bestaan. Die oproep van meer dan tweehonderd bouwbedrijven, architecten en ingenieursbureaus vindt weerklank bij de opstellers van de Actieagenda Wonen, die deze week met een plan kwamen om 1 miljoen huizen te bouwen tot 2030. Houtbouw zou de productie kunnen versnellen.
Delen per e-mail
De laatste maanden staan houten gebouwen volop in de belangstelling. De Metropoolregio Amsterdam is de eerste regio die eind december een doelstelling formuleerde: vanaf 2025 is één op de vijf nieuwbouwhuizen van van hout, zodat nieuwe woningen sneller en duurzamer worden gebouwd.
,,Wij willen ons niet op die 20 procent vastleggen, maar het is duidelijk dat hout een materiaal is om milieuwinst mee te boeken”, zegt Jan Fokkema, directeur van de branchevereniging voor projectontwikkelaars NEPROM. ,,Grote bouwondernemingen zijn nu aan het investeren om geïndustrialiseerd te kunnen bouwen en hout is daar zeer geschikt voor.”
Milieuregelgeving zit een versnelling van bouwen met hout in de weg en daarom vroegen bouwbedrijven, architecten, ingenieurs en financiers onlangs in een manifest om een ‘eerlijker speelveld’ door de CO2-opslag in hout voortaan ook mee te wegen. ,,Hout is veel lichter dan beton en staal, waardoor vervoer veel minder milieu-impact geeft. En er wordt vijf tot tien keer zoveel CO2 opgeslagen in het hout als dat er vrij komt bij het productieproces”, zegt Pablo van der Lugt van de Technische Universiteit in Delft. In zijn boek Tomorrow's Timber (Hout van Morgen) ontkracht hij een aantal mythes over houtbouw. ,,Je hoort vaak dat er te weinig bomen groeien, maar dat is niet waar. Elke 20 seconden groeit er een nieuw huis in duurzaam beheerde bossen in Europa.”
In de weekendbijlage van de krant van zaterdag 20 februari staat een groot verhaal over de houten revolutie in de woningbouw die momenteel plaatsvindt, onderweg naar klimaatneutraliteit in 2050.
CO2-opslag gaat meewegen
Uit onderzoek van het gerenommeerde TNO van vorige maand blijkt dat de opslag van CO2 in het hout niet goed wordt meegenomen in de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). Na Kamervragen van D66 hierover heeft demissionair minister van Wonen Kajsa Ollongren toegezegd de normen aan te passen en CO2-opslag eerlijker te laten meewegen. Voor bouwers zou doorvoering van die belofte betekenen dat met hout bouwen hoger gaat scoren bij inschrijvingen op bouwprojecten. De CO2-tax die in Nederland wordt ingevoerd, zou er bovendien voor kunnen zorgen dat hout goedkoper wordt.
Brancheorganisatie Centrum Hout is een van de deelnemers van de Actieagenda Wonen die gisteren aan de Tweede Kamer is gepresenteerd. ,,Het is voor ons duidelijk dat het versnellen van de bouwproductie wel samen moet gaan met meer gebruik van hout”, zegt Paul van den Heuvel namens Centrum Hout. ,,Er is een grondstofakkoord en een klimaatakkoord dat de bouw dwingt om materialen te gebruiken die minder impact hebben op klimaat en milieu. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn.” De woningbouwsector zou nu nog verantwoordelijk zijn voor zo’n 10 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. ,,Beton is moeilijker recyclebaar en dus minder circulair dan hout”, zegt Piet Adema van WoningbouwersNL. ,,Houtbouw krijgt dus sowieso een belangrijkere rol. Dat betekent wel een enorme transitie, oftewel investeringen en het opleiden van personeel.”
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Asbest verwijderen, zonnepanelen, isolatie en dan straks ook nog van het gas af: wie gaat dat betalen?
Een groot deel van de huiseigenaren dreigt in de toekomst in grote financiële moeilijkheden te komen als ze noodzakelijke aanpassingen aan hun huizen moeten laten verrichten. De opeenstapeling van kosten tot 2050 voor onder meer funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en het afstappen van aardgas zijn voor hen niet meer te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Rotterdam, die pleit voor miljardensteun van het rijk. -
hip huis
Met deze kleuren kun je blauw goed combineren
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: de kleur blauw. -
PREMIUMWONEN
Een badkamer onder de trap en eettafel in het kozijn; Emmelie woont in een achterhuis van 25 vierkante meter
In hun zoektocht naar een leuke starterswoning visten Emmelie (24) en Bram de Wit (25) telkens achter het net. Ooit opperde haar moeder het als grapje, maar inmiddels woont Emmelie echt in het achterhuis van haar ouderlijke woning in Alblasserdam. ,,Het is klein, maar voldoet aan al onze wensen.” -
PREMIUM
Nieuw hoofdstuk in ‘rioolkast-affaire’: ‘Ambtelijk gedraai, lagere kast lost niets op’
De rioolkast pal voor een woning aan de Hazelaarlaan in Dordrecht is deze week verlaagd, maar daarmee is de kous voor de bewoners niet af. ,,Dat ding moet gewoon weg.” -
hip huis
De bartafel wint terrein op het tuinterras
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: de bartafel, binnen én buiten.
-
Kabinet lapt 266 miljoen euro om sneller huizen te bouwen
Gemeenten krijgen in totaal 266 miljoen euro om met spoed 45.000 nieuwe huizen te bouwen. Dat maakt minister Kajsa Ollongren (Wonen) vandaag bekend. Het geld gaat naar allerlei woningbouwprojecten in het land, van Alphen aan den Rijn tot Zwolle. -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
vraag 't vtwonen
Meer sfeer in je huis met kleur op de muur: ‘Kleine investering met een groot effect’
Er zijn weinig dingen zo bepalend in het interieur als de kleur van de muur. Als stylist Fietje Bruijn van vtwonen íets kan aanraden dit voorjaar, is het dat je een pot verf koopt en zelf aan de slag gaat met een frisse kleur, om zo een persoonlijke sfeer neer te zetten.