Primeur in Nederland: twaalf huizen draaien volledig op waterstof dat via de gewone gasleiding binnenkomt
Twaalf huizen in het Gelderse Lochem worden vanaf deze maand volledig verwarmd met waterstof. Dat goedje vloeit via de bestaande gasleidingen de ketels van de huizen in, en dat gebeurde nog niet eerder in Nederland.
Het gaat om een proef met huizen in de villawijk Berkeloord. Daar zijn leidingen voor aangelegd of aangepast, omdat watergas niet zomaar door de huidige gasleidingen kan. Benodigde installaties, zoals een soort ‘productiehuisje’, zijn vlakbij de huizen neergezet. Alleen de cv-ketels moeten nog worden vervangen. Er komt een combi-ketel die zorgt voor warm tapwater in de cv.
Het is voor het eerst in Nederland dat een huis wordt verwarmd via waterstof, dat via bestaande gasleidingen naar de ketel wordt getransporteerd. Netbeheerder Alliander, één van de initiatiefnemers, repte eerder zelfs over een ‘ware wereldprimeur’.
Het project loopt al jaren, maar kwam maar niet van de grond. Tot nu. Alliander moest wachten op toestemming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder behartigt de belangen van de consumenten. Omdat ACM niet eerder met dit soort projecten te maken heeft gehad, wilde het eerst een aantal voorwaarden opstellen.
Alternatief voor aardgas
Nu geeft ACM groen licht en heeft het zelfs de smaak te pakken. ,,Waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Daarom is het belangrijk dat we hier nu vast ervaring mee opdoen. De ACM staat open voor meer proefprojecten met waterstof. Netbeheerders kunnen zich met hun plannen dus bij ons melden’’, zegt ACM-bestuurder Manon Leijten.
Tekst gaat verder onder de foto..
Overheidsorgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat voor de duur van het project toezien op de veiligheid. Waterstof staat vanuit het verleden immers bekend om het ontbrandings- en ontploffingsgevaar. In Lochem is daarom goed bekeken welke huizen geschikt zijn. Ook is besloten om het waterstofgas een geurtje mee te geven.
Soms beter dan warmtepomp
Waterstof wordt een prima alternatief voor aardgas, verwachten deskundigen. CV-ketel- en warmtepompfabrikant Remeha, dat ook meedoet met de proef in Gelderland, ontwikkelt momenteel waterstofketels die over een paar jaar te koop zijn. ,,We laten zien dat het werkt, dat het installatietechnisch eenvoudig kan én dat het veilig is’’, zei Remeha-baas Arthur van Schayk vorig jaar. Er zijn meerdere, soortgelijke proeven met het verwarmen van huizen op waterstof gedaan, zoals in Uithoorn (Noord-Holland) en in Stad aan ‘t Haringvliet (Zuid-Holland). ,,De komende jaren komen er veel van die testen, steeds wat groter’’, zei hij.
Op korte termijn (veel) energie besparen? Independer heeft acht tips op een rij gezet.
Volgens Remeha zijn oudere woningen zelfs beter te verwarmen met waterstof dan via een warmtepomp. Bij nieuwe woningen is verwarmen met louter zo'n pomp goed te doen, maar in oudere woningen is dat veel lastiger. De isolatie is vaak beperkt en een warmtepomp trekt het dan niet. ,,Een ketel op gas, ook als dat waterstof is, blijft maar gaan, dan krijg je het overal warm’’, aldus Van Schayk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Budget Energie verlaagt als eerste energieprijzen tot onder het energieplafond
Energiebedrijf Budget Energie verlaagt als eerste energiebedrijf de tarieven tot onder het energieplafond van de overheid. Nieuwe klanten kunnen direct profiteren van goedkoper stroom en gas. -
PREMIUM
Smerdiek-West verandert in hoog tempo: nieuwbouw voor mensen, huismussen en vleermuizen
Niet alleen voor mensen, maar ook voor vleermuizen en huismussen wordt nieuw gebouwd in Smerdiek-West. Met de onthulling van twee mini-appartementencomplexjes voor mussen werd het startsein gegeven voor de grote variant voor mensen. -
PREMIUMmet tips
Afval goed scheiden doe je zo: ‘Dat alles uiteindelijk op één hoop belandt, is een fabel’
Karton, flessen, etensresten en kleding, we scheiden ons afval zo goed mogelijk. Maar we zijn ook best slordig. En soms weten we het niet. Wat hoort nu waar? -
1
Zonnepanelen huren in plaats van kopen, is dat slim?
Wie niet in één keer een flinke investering kan doen maar toch zonnepanelen op z'n dak wil, kan ze ook huren. Is dat een slimme zet? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Rozen zien er prachtig uit en ruiken heerlijk, maar dit is waarom ze in de tuin vaak tegenvallen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag: rozen.