Oudere leeftijdsgroepen verlaten de Randstad
De trek uit de Randstad naar regio’s daarbuiten, neemt de laatste jaren toe en was het laatste jaar sterker dan voorheen. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek op basis van onderzoek.
Delen per e-mail
Eerder lieten makelaars al weten dat het hen opvalt dat er vanuit de Randstad meer interesse is voor een huis daarbuiten, gestimuleerd door het vele thuiswerken. ,,Soms hebben we dertig kijkers per pand, allemaal uit het westen”, sprak een makelaar die villa’s in de Veluwe verkoopt.
Dat soort verhalen worden nu ingekleurd met cijfers. Van april tot en met december 2020 verhuisden 1,15 miljoen mensen, 6 procent meer dan in dezelfde periode van 2019. Bijna zes op de tien bleven in dezelfde gemeente wonen, een paar procent minder dan in 2015. Bijna 140 duizend mensen, 12 procent van alle verhuisden, vertrokken naar een andere regio. En al sinds 2015 groeit het cijfer dat vanuit de Randstad naar andere delen van het land verhuist, terwijl het aantal mensen dat naar de Randstad verhuist ongeveer gelijk blijft.
Rimpeleffect
Dat die trend zich ook al voordoet in de jaren vóór corona heeft volgens deskundigen ook te maken met de huizenprijzen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer noemt het steevast een ‘rimpeleffect’. Als de huizen te duur worden, zijn bewoners bereid om hun zoektocht in een andere regio voort te zetten. Doorstromers kunnen bovendien hun overwaarde inzetten bij de aankoop van een huis, waardoor ook de huizenprijzen in de regio de laatste jaren hard zijn gestegen.
Jongeren die uit huis gaan en twintigers verhuizen het meest over langere afstand en vaker naar de Randstad toe dan omgekeerd. Als mensen de dertig gepasseerd zijn, verhuizen zij minder vaak naar een andere regio, maar als zij dat doen is dat vaker vanuit de Randstad naar regio’s daarbuiten. De sterkste ontwikkeling is te zien bij vijftigers en zestigers. Van de in de Randstad wonende zestigers die in 2020 verhuisden, verliet 18 procent de Randstad voor een andere regio. In 2019 was dat nog 16 procent, in 2015 nog 12 procent.
De verhuizingen zouden een teken kunnen zijn dat de Randstad, op veel kleinere schaal, wereldsteden als Londen achternagaat, denkt hoogleraar demografie Clara Mulder. ,,Londen is weliswaar een magneet voor jongeren die op zoek zijn naar opleidingen en banen, maar de woonruimte is zo enorm schaars dat zelfs kleine appartementen nauwelijks te betalen zijn.” Na een periode in Londen gaan veel gezinnen later in hun leven op zoek naar ruimere en betaalbaarder woningen op afstand van de stad. De wetenschappelijke term is roltrapregio.
Veluwe populair
Tussen 1 april en het einde van 2020 kreeg de Veluwe er door binnenlandse verhuizingen de meeste inwoners bij, ruim 2 duizend. Dat zijn 3 mensen per duizend van de zittende bevolking. Ook in Oost-Groningen, grote delen van Drenthe, de Achterhoek, Midden-Limburg, Zuidwest-Gelderland en Zeeland (exclusief Zeeuws-Vlaanderen) groeide de bevolking met 3 of meer per duizend door binnenlandse verhuizingen. Binnen de Randstad groeiden alleen de minder verstedelijkte regio’s sterk.
Wil jij graag buiten de Randstad gaan wonen?
Zo ja, waardoor groeit dat gevoel? Kun je je huis goed verkopen of wil je meer natuur om je heen? Misschien wil je een rustiger leeftempo? Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Zo kunnen we een debat voeren met mensen die staan voor wat ze zeggen. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken of in onze app op ‘menu’ te klikken en vervolgens op ‘Login’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen extreem goed verdienende baan of rijke ouders: tóch lukte het Lisanne (31) om een huis te kopen in Utrecht
Torenhoge huizenprijzen, veel vraag, weinig aanbod. Ga d’r maar aanstaan: als starter een huis kopen in Utrecht. Toch lukte het Lisanne van Sadelhoff (31) onlangs. Waar ze maar mee zeggen wil: altijd hoop houden. -
PREMIUMWaarvan Akte
Notaris is met stomheid geslagen: ‘Verwachten die twee echt hier onderdak te vinden?’
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week krijgt de notaris gezelschap op kantoor. -
aantal stijgt
Woningen van meer dan een miljoen: niet alleen chique villa's, ook rijtjeshuizen
Het aantal woningen dat 1 miljoen euro of meer waard is, is afgelopen jaar flink gestegen. Waren het er eind 2019 nog zo’n 60.000, aan het eind van afgelopen jaar waren 84.400 Nederlandse woningen minimaal 1 miljoen euro waard, meldt woningmarktdienstverlener Calcasa. -
Circa 78.000 huishoudens lopen risico op gedwongen verhuizing
Ongeveer 78.000 huishoudens in Nederland lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Voor hen dreigt dan een gedwongen verhuizing, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). -
PREMIUM
Onkruid, hoe kom je er van af? Eet het op! (En Suze heeft nog meer tips)
Last van onkruid in de tuin en wil je geen gif spuiten om het weg te krijgen? Dan biedt Suze Peters uit Moordrecht een oplossing. In een praktische online basiscursus onkruid helpt ze tuineigenaren omgaan met onkruid. Een cursus over wat wél weg moet en wat gerust mag blijven staan. En welk onkruid je zelfs kunt eten.
-
PREMIUM
Altijd al in een knus en comfortabel ‘finnhouse’ willen wonen? Deze staat te koop!
Woningen die helemaal van hout zijn gebouwd, zijn in opkomst. Dat was wel anders toen Teunie en Ronald Urlus in 1988 aan de Padmosweg in Wilnis een Finnhouse kochten. -
PREMIUM
Huis maximaal verduurzaamd en toch nog torenhoge energierekening: 'Hoe kan dit?’
Stel, je koopt een gloednieuw huis en trekt nog eens 20.000 euro extra uit om dat te verduurzamen. Het mag wat kosten, maar dat geld verdient zichzelf wel weer terug door de lagere energiekosten. Toch? Dat dacht Tim Wassen (39) uit Woudenberg ook. Maar er zat een addertje onder het gras: torenhoge gebruikskosten voor het energienetwerk. -
Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent ongekend hoog dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
0 reacties