Opgeruimd idee: Ploggers werken aan hun conditie én aan een schoon milieu
TrendPlogging, het klinkt als een kastje dat je zelf in elkaar moet schroeven. En inderdaad, net als de doe-het-zelf spulletjes van meubelgigant Ikea komt deze nieuwste fitnesstrend uit Zweden. Het principe is minstens zo simpel: werk aan je conditie en aan je omgeving. Twee vliegen in één klap.
Kreeg je vroeger een vermanende draai om de oren als je een propje op straat gooide, nu struikel je zelfs diep in het bos over lege petflesjes, energiedrankblikjes, plastic zakjes en ander zwerfvuil. Voor wie regelmatig een frisse neus haalt, is rotzooi in de natuur een bron van ergernis. Plogging zet die ergernis om in actie.
Dus trek je hardloopschoenen aan, pak een zak en ruim al lopend andermans troep op. Al lopend ben je niet alleen met je lichaam bezig, maar ook met je omgeving. Zie je iets liggen, dan raap je het op en stopt het in de plastic zak. Getuige alle lopers die op Instagram onder de hashtag #plogging trots hun 'oogst' tonen, wint de trend snel terrein.
Prima training
Volgens de Britse fitnessexpert Miranda Larbi is plogging een prima training, die overeenkomsten heeft met de onder hardlopers bekende intervaltraining. Wie regelmatig even stopt, in dit geval om rotzooi op te rapen, vergroot volgens de expert de conditie én verbrandt meer vet. Daarnaast oefen je, door het bukken en opstaan, andere spiergroepen.
Dat het nu overwaait uit Zweden is niet zo vreemd. De Scandinaviërs lopen voorop als het om milieuwetgeving gaat en hebben duurzaamheid bijna tot kunst verheven. De naam plogging is dan ook een samenvoeging van het Zweedse woord plocka, dat pakken of oprapen betekent, en het welbekende jogging. Helemaal nieuw is het idee alleen niet.
Lees verder onder de video
Troeptrimmen
De opwinding over achteloos weggesmeten rommel was zeventien jaar geleden voor een groep Haagse ‘troeptrimmers’ al reden om in beweging te komen. Eens per maand gaan zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers van vuilraaptroep Licht op Groen en Geel het hofstedelijke struweel in om de zooi op te ruimen.
,,Alleen hardlopen doen wij niet echt'', vertelt Jan Meijer. ,,Wij lopen in normaal tempo. Dat kan ook niet anders als er een paar honderd blikjes op een vierkante meter liggen.'' Op zaterdag 10 maart gaat de vuilraaptroep, in het kader van NL-Doet, het afval in en rond het Haagse Bos te lijf.
De Hagenaars zijn blij dat plogging nu aan populariteit wint. Meijer: ,,Navolging is prima en het is in feite niets anders dan verantwoordelijkheid nemen voor je leefomgeving. Daar ligt voor iedereen een taak. Even iets opruimen, zou vanzelfsprekend moeten zijn.''
#Zwerfie
Onder het motto ‘Klagen Loont Echt Absoluut Niet’ zag in ook de stichting Klean het licht, die zich ook inzet voor een schonere leefomgeving. Oprichter Peter Smith: ,,Ik plog ook, althans op de fiets, maar het idee is prachtig.'' Als een kwart van de Nederlanders elke dag een stuk zwerfvuil, door Klean #Zwerfie gedoopt, zou oprapen, is Nederland binnen een week rotzooivrij, is het idee.
Mensen zover krijgen dat ze daadwerkelijk andermans troep oprapen, is wel een dingetje. Naar schatting 12.000 Nederlanders doen het al, maar een idee als plogging zou de ‘grootste schoonmaakactie van Nederland’ en een extra impuls kunnen geven. ,,Het is fantastisch als mensen door zo’n idee overtuigd raken'', zegt Henk Vrugt van Klean.
Samen oplossen
Dat de ploggers de door hem bedachte #Zwerfie hebben geadopteerd, is voor Henk geen ramp. ,,Het gaat erom dat we met z’n alleen het probleem oplossen en daarbij helpen alle beetjes.'' Klean bedenkt regelmatig manieren om mensen in beweging te krijgen voor het milieu, zoals de Zwerfie-bingokaart. Wie op een puzzelroute een stuk afval vindt, kruist dat aan.
Eenmaal thuis gaat de verzamelde rommel uiteraard niet zomaar de kliko in. Een beetje plogger scheidt zijn of haar vondsten. Wat gerecycled kan worden, zoals glas, plastic en karton, gaat apart. Stichting Klean opende in 2014 het eerste Zwerfie-opvanghuis. Een van een speciale sticker voorziene prullenbak, waar geplogde troep een goed heenkomen vindt.
Speerpunt van Klean is de plasticsoep in de oceanen, die veel zeedieren het leven kost. ,,Een groot deel, misschien wel de helft, komt van het land. Van zwerfafval'', zegt Vrugt. Volgens hem ligt de oplossing voor grote problemen in kleine oplossingen: bij onszelf. ,,Wie iets opraapt, heeft al snel aanspraak. Mensen vragen wat je doet en volgen het goede voorbeeld.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Opbrengst zonnepanelen gaat door het dak door zonnig weer
Wie zonnepanelen heeft, ziet dezer dagen het ene record na het andere sneuvelen. Ze leveren zoveel op dat de energierekening met de dag daalt. Zondag was er zelfs zoveel zonnestroom dat energiebedrijven het overschot op de Britse en Franse markt dumpten. -
PREMIUM
Wassenaarders lappen miljoen voor behoud groen uitzicht: ‘Alle buren betalen mee’
Bloemen, bomen, gras zover het oog reikt: bewoners aan de statige Eikenhorstlaan in Wassenaar kijken er al decennialang op uit. De bouw van elf villa’s dreigt dat idyllische zicht te verstoren, maar er lijkt een oplossing uit onverwachtse hoek. En die mag wat kosten. -
PREMIUMBinnenkijken
Houten 'paleis' bouwden Paul en Helma helemaal zelf
Het imposante zwarthouten huis met rieten dak van Paul en Helma is een blikvanger. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Helemaal eigenhandig gebouwd tot de meubels aan toe, op twee houten kasten en een spiegel na. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
PREMIUM
Extreme woningnood, maar in Utrecht staan 1500 panden leeg: ‘Dwing verhuur af met boetes’
Zo‘n 1500 woningen in Utrecht staan leeg. Met het oog op de huidige crisis vinden tien Utrechtse fracties in de gemeenteraad dat niet kunnen. Daarom willen ze eigenaren door middel van bijvoorbeeld boetes kunnen dwingen om hun panden te laten bewonen. -
PREMIUMMijn Tuin
Vera en Mario zijn in hun Mexicaanse tuin klaar voor nog meer droogte en tropische temperaturen
Vera Walzberg en haar man Mario wonen in Wateringen, maar in hun tuin waan je je in Mexico. Palmbomen, yucca’s, choisya’s, varens, enkele kunststof cactussen en achterin een terracotta huisje met ‘equipale’ meubelen. ,,Zo hebben wij ons eigen vakantieparadijs gecreëerd.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.