Op zoek naar samenspel in de tuin? Denk aan de opiumpapaver
Eigen Tuin EerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Op zoek naar een leuk motief voor in de tuin? Hij beveelt de opiumpapaver aan.
Voor het Duitse Leitmotiv hebben we geen goed Nederlands woord. Tenzij we er simpelweg leidmotief van maken. Laten we dat maar doen. Het klinkt minder pretentieus. Een leidmotief is in de muziek een thema dat steeds terugkeert. In de opera is het vaak met één persoon verbonden. Als je tijdens Wagners opera Siegfried van verveling of vermoeidheid je ogen sluit, kun je met je ogen dicht horen wanneer de held van het verhaal het toneel betreedt: zijn verschijning wordt telkens aangekondigd met hetzelfde trompetgeschal.
Samenhang
Ook in de tuin zou je een leidmotief kunnen gebruiken. Door een bepaalde plant telkens weer te laten opduiken, schep je samenhang in perken en borders die anders als los zand aan elkaar zouden hangen. Want een leidmotief kondigt niet alleen aan, het kan ook verbinden.
Een plant die van nature onvoorspelbaar is en daardoor altijd voor verrassing zorgt, is een plant die zichzelf zaait. En weer moet ik constateren dat onze taal tekortschiet. De Amerikanen noemen zo’n plant een volunteer en dat geeft precies aan waar het om gaat: een volunteer is een plant die zichzelf zaait, die zijn eigen plaats zoekt en die zonder tussenkomst van de tuinier de tuin opvrolijkt. En met een beetje geluk zaait de vrijwilliger zich niet slechts op één plaats, maar door de hele tuin, waar hij de zaak samenbindt en voor een leidmotief zorgt.
Wie op deze manier wil tuinieren hoeft niet op dat beetje geluk te wachten, want hij kan het een handje helpen. Door nu - volgende week mag ook - met gulle armzwaaien zaad van eenjarige planten in de borders te strooien zorg je er zelf voor dat je tuin het komende seizoen vol volunteers komt te staan.
Opiumpapaver
Maar genoeg theorie. Laat ik een voorbeeld geven van een plant die je maar eenmaal in je leven hoeft te zaaien en die daarna elk jaar terugkomt. Dat is bijvoorbeeld de opiumpapaver, die ook slaapbol of maanzaad wordt genoemd. Deze papaver - Papaver somniferum - is verkrijgbaar in allerlei leuke pastelkleuren.
Niet ver van waar ik woon is bij een huis langs de snelweg onlangs een aarden geluidswal opgeworpen. Een halfjaar geleden nog kaal zand, nu een veelkleurige weelde van opiumpapavers. Klein-Afghanistan wordt die tuin hier in het dorp genoemd.
Verstoorde grond
Niet alleen op maagdelijke grond, maar ook gewoon in de tuin tussen andere planten doet de opiumpapaver het goed. Hij houdt vooral van verstoorde grond, dus hoe meer je schoffelt, spit en wiedt, hoe meer opiumpapavers.
Het kweken van opiumpapavers is niet illegaal, maar het bereiden van opium wel. Nu zal de narcoticabrigade niet snel een particuliere tuin binnenvallen, maar om te voorkomen dat De Persgroep binnenkort wordt aangeklaagd, moet ik toch melden dat het oogsten van opium uit eigen tuin op eigen risico gebeurt.
Overigens is het opiumgehalte van de papaver in ons klimaat te verwaarlozen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Eigen Tuin Eerst
‘Ook in siergrassen heb je rangen en standen’
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze week heeft hij het over siergrassen. Niet alle soorten hebben evenveel aanzien. -
Getest: Dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Eigen Tuin Eerst
De obelisk wint terrein in tuinen: ‘Hij schiet de clematis te hulp’
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. De obelisk duikt steeds vaker op in bloemperken van mensen van zekere stand, ziet hij. -
Begin 2022 derde minder huizen verkocht, prijzen 20 procent hoger
De krapte op de woningmarkt blijft duidelijk merkbaar. Het aantal koopwoningen dat in de eerste maanden van dit jaar van eigenaar wisselde, lag ruim een derde (34,1 procent) lager dan een jaar eerder. Daarbij stegen de prijzen in doorsnee met een vijfde. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.