De bouwmarkten zijn nog open en verkopen meer klusmaterialen tijdens de coronacrisis.
Volledig scherm
De bouwmarkten zijn nog open en verkopen meer klusmaterialen tijdens de coronacrisis. © ANP

Nederland klust zich de quarantaine door: omzet bouwmarkten piekt

Nederlanders zijn de afgelopen weken flink aan het klussen geslagen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de omzet van bouwmarkten, verzameld door Centraal Bureau Statistiek (CBS). Ook neemt het aantal mensen met handletsel toe op de spoedeisende hulp. 

Bouwmarkten hadden in de derde week van maart (16 tot en met 22 maart, de eerste volle week van de gedeeltelijke quarantaine) ruim 50 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet lag bijna 6 procent hoger dan in de week van Hemelvaartsdag vorig jaar, normaal gesproken de week met de meeste bouwmarktomzet. 

,,Ik kon ook niet direct begrijpen waarom mensen en masse naar de bouwmarkten gaan in zo’n week”, aldus Peter Hein van Mulligen van het CBS. ,,In combinatie met het mooie weer was het blijkbaar een ideaal moment om te klussen in huis, stel ik mij zo voor.” 

De bouwmarkt piekte flink in de eerste week van quarantaine. De omzet ging harder omhoog dan bij de supermarkten.
Volledig scherm
De bouwmarkt piekte flink in de eerste week van quarantaine. De omzet ging harder omhoog dan bij de supermarkten. © CBS

Gewonden

Quote

Toen ik op tv de rijen voor Hornbach zag, snapte ik het. Mensen zijn in quarantai­ne en gaan klussen

Johan Vehof, handchirurg

Ieder jaar belanden honderden thuisklussers met ernstig handletsel op de spoedeisende hulp. ,,Normaal zien we een piek met Pasen en Pinksteren, maar dit jaar zijn de eerste problemen er al’’, zegt handchirurg Johan Vehof, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie. ,,Toen ik op tv de rijen voor Hornbach zag, snapte ik het. Mensen zijn in quarantaine en gaan klussen.”

Er hoort ook een waarschuwing bij: ziekenhuizen kunnen op dit moment geen extra ongelukken gebruiken, omdat alle energie wordt gestoken in het behandelen en voorkomen van coronapatiënten. ,,Het kan heel moeilijk worden om de optimale zorg voor handletsel te bieden”, aldus Vehof.

Verven en tuinieren

Wij zijn benieuwd naar jouw klus- of schoonmaakfoto. Stuur hem hier in!

Komt Nederland echt klussend de quarantaine door? ,,Dat is een herkenbaar beeld”, zegt Desiree Schelle van Gamma en Karwei, met vierhonderd bouwmarkten in Nederland de grootste. ,,Wij zijn zelf thuis ook een kamertje aan het verven en de verfproducten lopen bovengemiddeld goed in de winkels. Ik moet zeggen dat de omzet na de oproep van premier Rutte vorige week om zoveel mogelijk thuis te blijven, is genormaliseerd. Daarvóór kwamen nog gezinnen op bezoek, nu is het één klant tegelijk die heel gericht aankopen doet.” Net als in de hele detailhandel wordt geprobeerd om klanten met afstand tot elkaar te laten winkelen, bijvoorbeeld met een maximum aantal klanten in de winkel en strepen op de vloer.

Je zou verwachten dat onder klussen ook tuinieren valt, maar volgens Tuinbranche Nederland is eenzelfde soort piek niet bij de tuincentra te ontwaren. ,,Het is bij ons lastiger om de weken per jaar te vergelijken, omdat tuincentra heel erg afhankelijk zijn van het weer”, zegt Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland. ,,De omzetstijging is in ieder geval niet zo hoog als bij bouwmarkten en de verschillen per regio zijn groot. Zo is er in de grensgebieden een enorme terugloop in klandizie omdat Duitse en Belgische klanten wegblijven. Elders in het land zien we dat mensen gerichter gaan kopen. Niet meer funshoppen, maar runshoppen. Tuincentra spelen daar op in met bijvoorbeeld een drive-in, waarbij de klant in de auto kan blijven zitten en zo z’n nieuwe potten en planten in huis haalt.”

Ga je zelf klussen of verbouwen? Bekijk onderstaande video's voor interieurinspiratie en tips.