Moordende concurrentie op woningmarkt: slagingskans slechts 10 procent
Het is nog nooit zo moeilijk geweest om een geschikte koopwoning te vinden, melden meerdere makelaarsverenigingen. Een koper heeft de keuze uit maximaal drie geschikte huizen en de kans dat een bod wordt geaccepteerd is slechts 10 procent.
Voor de huidige huizenbezitters is het nauwelijks voorstelbaar dat de woningmarkt er nog geen half decennium geleden compleet anders voor stond. Wie vijf jaar geleden een huis zocht, kon kiezen uit gemiddeld dertien woningen en hoefde met één of hooguit twee concurrenten af te rekenen. In heel Nederland stond een riant aantal van 200.000 woningen te koop.
Speur deze maand op Funda naar een woning en het aanbod is met 48.000 huizen slechts een fractie van vijf jaar geleden. Een koper heeft de keuze uit maximaal drie geschikte huizen, zegt Korné Pot van Libero Aankoop, de grootste aankoopmakelaar van Nederland. ,,Dat wil zeggen dat de wensenlijst van elke willekeurige koper op Funda slechts enkele keren tot een match leidt.’’
Voor woningzoekers in het betaalbare segment droogt het beschikbare aanbod nog sneller op. Makelaarsvereniging NVM analyseerde recent dat huizenkopers die tussen de 160.000 en 260.000 euro te besteden hebben, in het grootste deel van het land uit slechts twee woningen kunnen kiezen.
Aanbod verdampt
Maar liefst driekwart van het aanbod is duurder dan 250.000 euro, laat makelaarsnetwerk Dynamis weten. Voor huishoudens met een inkomen lager dan grofweg 55.000 euro zijn die woningen niet te betalen. In gemeenten als Utrecht, Tilburg en Emmen is dit betaalbare aanbod in een jaar tijd zelfs gehalveerd.
Heb je het geld wel, dan moet je zien te winnen van negen concurrenten die allemaal dezelfde woning willen. De slagingskans is dus 10 procent, concludeert Libero Aankoop. Door de enorme concurrentie betalen kopers de hoofdprijs en moeten ze vaak overbieden. Stonden in 2014 als gevolg van de crisis 1,5 miljoen huizen ‘onder water’, inmiddels zijn de huizenprijzen gemiddeld met een ton gestegen.
Anderhalve maand
De moordende concurrentie in 2020 speelt zich allemaal af binnen de slechts anderhalve maand dat een woning gemiddeld te koop staat. Ter vergelijking: in 2015 stond een woning nog achttien maanden te koop.
NVM-voorzitter Onno Hoes sprak onlangs over woningnood. Een groep deskundigen denkt dat het de komende tien jaar niet beter wordt op de huizenmarkt. Er zou te weinig ambitie zijn, huizen worden op de verkeerde plekken gebouwd en voor de verkeerde groepen. Ze roepen het kabinet op om snel met een actieplan te komen.
Lees morgen in de bijlage Z van deze krant het commentaar van de woningmarktdeskundigen. Of om 15:00 uur als premiumartikel op deze website.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Voorzitter NVM: ‘Nieuwbouwhuis voor veel mensen niet te betalen’
Er zijn in 2019 ongeveer evenveel huizen verkocht als in het jaar ervoor, terwijl de markt schreeuwt om betaalbare woningen. De krapte wordt alleen maar erger en de prijs wordt verder opgestuwd, verwacht voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM. ,,Het rijk moet steviger ingrijpen en gemeenten mogen best wat soberder zijn met hun nieuwbouwplannen.” -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
'Bouwsector krimpt en groeit ook volgend jaar nog niet'
De PFAS- en stikstofproblematiek ettert waarschijnlijk nog even door in de bouwsector. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wacht de bouw dit jaar een lichte krimp, en in 2021 wordt de groei naar verwachting nog niet hervat. Pas vanaf 2022 kan de bouw weer een sterke groei tegemoet zien, zo is de prognose. -
3,6 miljoen euro voor een rijtjeshuis? Dat kan niet kloppen
Dat de huizenmarkt volledig op zijn kop staat mag duidelijk zijn, maar dik 3,6 miljoen euro voor een rijtjeshuis betalen? Dat gaat misschien ietwat ver. Wat klopt hier niet? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUMbinnenkijken
Sara en Rick maakten van een kille loods een droomloft: ‘Het is hier echt een paradijs’
Het was de loods achter de oude Ambachtsschool in Dordrecht, onbewoonbaar, koud en kil, waar Sara van Asdonck (35) en Rick van der Bult (37) bijna vier jaar geleden verliefd op werden. Helemaal eigenhandig heeft het stel dit onbewoonbare pand weten om te toveren in een droomloft. ,,We kunnen het zelf vaak ook niet geloven.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
De ideale groenblijver voor in een pot: de struikklimop
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.