Leencapaciteit huizenkopers onder druk door almaar stijgende hypotheekrente
De gemiddelde hypotheekrente blijft stijgen en is al boven het niveau van vijf jaar geleden. Voor huizenkopers die de rente lang willen vastleggen (zonder NHG) zijn er bijna geen hypotheken onder de 3 procent meer te vinden. De leencapaciteit komt onder druk te staan.
Sinds januari is de rente die 10 of 20 jaar wordt vastgezet, verdubbeld. Het heeft inmiddels een significant effect op de maximale lening die huizenkopers kunnen krijgen. Voorbeeld: iemand die in januari nog 310.000 euro kon lenen voor de aankoop van een woning, heeft nu iets meer dan 280.000 euro te besteden. De helft van de huizenkopers is starter en heeft over het algemeen weinig spaargeld om die daling op te vangen.
De Hypotheekshop merkt op dat meer klanten nu voor een kortere rentevastperiode kiezen om het huis dat is aangekocht toch nog te kunnen betalen. De hypotheekaanvraag volgt immers pas na de aankoop van een woning.
Woningmarkt vertoont signalen van afkoeling
Het effect op de huizenprijzen is al terug te zien in de cijfers van makelaarsvereniging NVM. Het eerste kwartaal van dit jaar daalde de gemiddelde prijs van bestaande woningen met 2,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. ,,Er wordt momenteel minder overboden”, zegt Michiel Meijer, directeur van Van Bruggen Adviesgroep. ,,Ook het aantal bezichtigingen neemt af. Een grote groep mensen vindt het nu geen goed moment om een huis te kopen.”
Er ontstaat door de snel stijgende rente een nieuwe dynamiek op de woningmarkt. ,,Huizenkopers zijn onrustig”, vat hypotheekdeskundige Marga Lankreijer van Independer samen. ,,Zo kloppen er verschillende mensen bij ons aan die al een renteaanbod willen, terwijl ze nog geen huis op het oog hebben. Ze willen weten met welk bedrag ze kunnen bieden. Dat gaat niet, want voor een juiste hypotheekrente moet bijvoorbeeld het onderpand oftewel de waarde van de woning goed in beeld zijn.”
Verkopers twijfelen over timing
Ook verkopers zijn aan het wikken en wegen, vervolgt Lankreijer. ,,Wanneer moeten ze hun woning in de verkoop zetten, vragen ze zich af. Vooral bij mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht, speelt die vraag. Ze moeten misschien nog een jaar wachten tot ze in hun nieuwbouwhuis kunnen. Als door de stijgende rente de huizenprijzen dalen, kunnen ze minder overwaarde inzetten voor hun nieuwe huis. En het gaat echt hard nu. De vijf meest voordelige rentes van de afgelopen week stegen met 0,12 procentpunt. Vandaag komen er nieuwe verhogingen aan. Dat begint een stempel te drukken op de leencapaciteit.”
Klanten van Van Bruggen Adviesgroep moeten soms worden gewaarschuwd. ,,Adviseurs hebben het twee keer zo druk”, zegt Michiel Meijer. ,,Een groep klanten die het huis al heeft gekocht, en zich aan het oriënteren is op een financiering moet er soms voor kiezen de rente 10 jaar vast te zetten in plaats van 20 jaar. Dan verandert het financiële plaatje. Een andere groep klanten is zich aan het oriënteren, maar de berekening die we hebben gemaakt, klopt niet meer dankzij de gestegen rente.”
Een groep klanten is zich aan het oriënteren, maar de berekening die we hebben gemaakt, klopt niet meer dankzij de gestegen rente
Experts gaan ervan uit de de hypotheekrente voorlopig doorstijgt. ,,De inflatie stijgt door een aantrekkende economie en de oorlog in Oekraïne”, zegt Michiel Meijer. ,,Wat verder nog begint te spelen zijn de lockdowns in China. De productie en toelevering zorgt mogelijk voor een nog hogere inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rentes moeten aanpassen.”
Dat is momenteel nog niet gebeurd. De rente stijgt omdat de ECB is gestopt met het grootschalig opkopen van leningen. Daardoor moeten banken en andere geldverstrekkers meer betalen voor het geld dat ze gebruiken voor het aanbieden van een hypotheek. De hogere kosten rekenen ze door. ,,Wel is de concurrentie op de hypotheekmarkt groot met 51 aanbieders”, zegt Meijer. ,,Dat kan een stijging eventueel dempen, maar de trend is voorlopig opwaarts.”
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In deze voormalige school in Rotterdam kun je straks wonen: ‘Dit worden heel karakteristieke huizen’
Waar je ooit voor straf op de gang stond, kun je straks kokkerellen in de keuken. Je ziet het zo voor je, al struinend door het monumentale schoolcomplex uit 1923 in Rotterdam-Vreewijk. Nu lopen er bouwvakkers, want het wordt een woongebouw. Maar alles zal ‘school’ ademen. De tegeltjes, de trappenhuizen, de gangen, je hoort de hoofdmeester bijna weer schreeuwen. -
PREMIUM
Op vakantie? Zo maak je het inbrekers lastig
Met de naderende zomervakantie zijn niet alleen badmeesters extra actief: ook inbrekers slaan graag hun slag. Hoe voorkom je dat je huis wordt leeggeroofd? -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel
Zo’n 7 procent van de bewoners van een sociale huurwoning had vorig jaar eigenlijk een te hoog inkomen. De groep zogeheten scheefhuurders wordt de afgelopen tien jaar wel steeds kleiner. In 2012, het jaar van de eerste meting, stond nog zo’n 12 procent van de huurders te boek als scheefwoner. Dat blijkt uit een analyse van persbureau ANP op basis van recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat eens in de drie jaar wordt uitgevoerd. -
PREMIUM
Hypotheekrente schiet omhoog: wat is het effect op de huizenmarkt?
De stijgende hypotheekrente zou de woningmarkt in rustiger vaarwater kunnen brengen. Dat maakt het voor starters nog niet meteen eenvoudig om aan een koophuis te komen. -
PREMIUM
Alle rentes stijgen, alleen de spaarrente niet. Hoe zit dat?
Lenen wordt duurder. De rente voor een persoonlijke lening en een hypotheek stijgt. Maar de rente op een spaarrekening niet. Hoe zit dat?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer