Koffiedik is wondermiddel voor de tuin en spectaculair kinderspel
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Als je alle claims moet geloven is koffiedik een wondermiddel in de tuin. Gras en zwammen weten er in elk geval wel raad mee, weet Romke.
Delen per e-mail
Bladluizen? Koffiedik helpt. Katten in de tuin? Koffiedik verjaagt ze. Naaktslakken? Met koffiedik heb je er geen last van. Als je alles gelooft wat er wordt verteld, dan heb je met koffiedik geen zwart goud, maar zwart platina in handen. Je zou haast een filiaal van Starbucks overvallen om een flinke voorraad van dit wondermiddel in handen te krijgen.
Gazon strooien
En ach, misschien schuilt er wel een grond van waarheid in alle claims die over koffiedik de ronde doen. In ieder geval is het zonde om het weg te gooien. Je zou het bijvoorbeeld op de composthoop kunnen gooien of, als je die niet hebt, in het compostvat. En als je dat ook niet bezit zou je het gewoon in de tuin of op het gazon kunnen strooien.
Koffiedik bevat bijna evenveel meststoffen als kunstmest en omdat het organisch materiaal is trek je er wormen mee aan. Die wormen produceren wormenmest en zijn op die manier weer goed voor het gazon.
Nu is het wel zo dat koffiedik licht zuur is. In de tuin zal dit over het algemeen geen problemen opleveren, maar in de composthoop zou het als vertrager kunnen werken. De schimmels en bacteriën die tuinafval omzetten in compost zijn niet dol op een zure leefomgeving. Drink je veel koffie en produceer je veel koffieprut, strooi dan ook af en toe wat kalk op de composthoop om verzuring tegen te gaan.
Geen kwaad
Of koffiedik bladluizen verjaagt betwijfel ik, en ook heb ik naaktslakken vrolijk over koffieprut zien kruipen, maar veel kwaad kun je er in ieder geval niet mee aanrichten.
Een leuke toepassing, ook voor mensen die helemaal geen tuin hebben, is het kweken van paddenstoelen in een emmer koffiedik. En dan heb ik het niet over geestverruimende paddo’s, maar over champignons en oesterzwammen.
Kinderen vinden tuinieren vaak geen boeiende bezigheid. Zij kijken liever naar Freek Vonk met zijn pythons en reuzenhagedissen dan naar een gezapig tuinprogramma. En ik geef ze geen ongelijk. Toen ik jong was vond ik een dinosaurus ook boeiender dan een paardenbloem. Als ik heel eerlijk ben vind ik dat nog steeds.
Spelletje
Maar waar kinderen vaak wel voor te porren zijn is een poging tot het breken van records: wie kweekt de grootste pompoen of de langste zonnebloem. Of, omdat het hier over koffiedik gaat: wie weet de meeste oesterzwammen te oogsten uit een vat vol koffieprut.
Veel heb je er niet voor nodig: een emmer met deksel, een voorraad koffiedik en oesterzwammenbroed, het enige dat je moet aanschaffen. In de voorkant van de emmer en in het deksel maak je een paar gaten die je afplakt met schilderstape dat wel lucht maar geen bacteriën doorlaat.
Daarna is het vooral een kwestie van alles grondig steriliseren met kokend water. Behalve dat broed. Het is werkelijk spectaculair om na verloop van tijd de zwammen met geweld door de schilderstape te zien breken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mijn Tuin Van slangen en apen in de Afrikaanse tuin tot salamanders in de Haagse vijver
Henk Zeggelaar woonde met zijn gezin een tijdje in Tanzania. Daar hadden ze een grote tropische tuin inclusief tuinman. En er kwamen geregeld apen en slangen op bezoek. ,,Dit is wel even andere koek. Nu hebben we salamanders in onze vijver.” -
PREMIUM
Conflict met gemeente Majella en Marco moeten 2000 euro betalen voor 8 vierkante meter tuin: grond blijkt toch van gemeente
Majella en Marco Klink weten niet beter dan dat er al 47 jaar een voortuin zit bij hun huis aan de Rembrandt van Rijnsingel in Roelofarendsveen. Maar net nu ze hun woning mét voortuin hebben verkocht, meldt de gemeente Kaag en Braassem dat 8 vierkante meter daarvan gemeentelijk eigendom is. Of ze maar even willen betalen. -
PREMIUM
Een schaduwtuin? Zo fleur je ‘m op
Yes, een nieuwe lente. Maar wat als er weinig tot geen zon in je tuin schijnt? Tuinexpert Romke van de Kaa geeft tips voor de schaduwrijke tuin. -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
PREMIUM
Al 12 jaar zitten bewoners van deze ‘duurzame’ wijk in de kou: ‘We worden nu wel wanhopig’
Een prachtige, moderne en vooral duurzame wijk had het moeten worden. Het liep anders. Bewoners van De Beljaart 1 in het Brabantse Dongen zuchten de komende maanden weer regelmatig onder de winterse kou. Dat doen ze al twaalf jaar. Opeenvolgende energiebedrijven slagen er maar niet in om de warmtevoorziening fatsoenlijk te laten functioneren.
-
Dit verandert er in de kosten voor huizenkopers en -bezitters in 2021
Tot grote verbazing van bijna iedereen die verstand heeft van de woningmarkt, bleef de vraag naar koophuizen midden in de coronacrisis onverminderd groot. Het kabinet sleutelt aan de belastingen in 2021. Ook subsidies voor verduurzaming van eigen woningen gaan veranderen. De belangrijkste zaken op een rij. -
Eigen Tuin Eerst Tegels in de tuin zijn not done, de rotstuin is een goed alternatief
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Een volledig betegelde tuin? Dat geeft wateroverlast. Kies dan liever voor een rotstuin, als je toch niet van wieden houdt, raadt hij aan. -
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin.