Kleine kinderen worden groot: zo transformeer je de babykamer tot kinderkamer
vraag 't vtwonenKleine kinderen worden groot. Voor je het weet is je baby een peuter en daarmee de babykamer ontgroeid. Met dit stappenplan creëer je de kinderkamer die past bij de levensfase van je kind - zonder de volledige inrichting te vervangen.
Stap 1. Maak een moodboard
Voor je de kamer daadwerkelijk gaat veranderen, is het voor het overzicht handig een thema te kiezen of een moodboard te maken. Welke elementen van de kamer kunnen blijven, mag het geheel misschien wat stoerder worden, of verhuist je kind naar een andere kamer? Bekijk plaatjes op het internet of in tijdschriften voor inspiratie en kies uiteindelijk vijf of zes beelden die je het allermooist vindt. Die kan je als leidraad voor je plan gebruiken.
Stap 2. Maak een inventarisatie
Wanneer je baby een peuter wordt, kunnen sommige meubels overbodig worden. Maak eerst eens een inventarisatie van de meubels die er staan. Met een opfrisser met een lik (krijt)verf kunnen ze misschien nog wel een tijd mee. Moeten ze echt vervangen worden, breng ze dan naar de kringloop, verkoop ze of geef ze weg. Is je kind te groot geworden voor zijn ledikant, dan is het tijd voor een peuterbed of een eenpersoonsbed. Die laatste is de meest duurzame optie en kan ook prima mee in de tienerkamer. Een commode is misschien niet meer nodig om luiers te verschonen, maar doet nog prima dienst als opberger. En opbergruimte wordt steeds belangrijker naarmate je kind groter wordt.
Nog zoiets: de kleren van je kind worden groter, dus een (hoger) hanggedeelte met roede is ook handig om mee te nemen in je plan. En al is slapen het primaire doel van de kinderkamer, er spelen wordt ook steeds belangrijker. Misschien kun je meubels aan de kant schuiven om een leuke speelhoek te creëren. Kinderen spelen graag op de grond en een vloerkleed zorg voor zachtheid, sfeer en verbinding van de meubels die erop staan. Een rond vloerkleed doorbreekt ook nog eens de strakke lijnen van alle rechte vormen en vlakken in een kamer.
Stap 3. Kies een kleur
Een nieuwe kleur op de muur kan al een geweldig effect op de inrichting hebben. Een neutraal kleurpalet past overal bij en dat is fijn gezien het feit dat kinderen een diepe liefde voor veel felkleurige objecten en verzamelingen hebben. Een warme roomkleur, een poederkleur zoals lichtgeel of lichtroze nude of een andere warme tint geeft warmte en toch rust.
Wil je een opvallendere kleur op de muur, dan is groen of blauw een goede keuze. Een groene kleur in de kinderkamer heeft een volwassen uitstraling. Bovendien is groen veelzijdig en past het in zowel een meisjes- als jongenskamer. Combineer het bijvoorbeeld met een junglebehang of muurstickers van dieren. Met grijsblauw, lichtblauw, pastelblauw of hemelsblauw ga je ook nooit de mist in. Blauw heeft een rustgevende werking en dat is ideaal voor een slaapkamer.
Stap 4. Accessoires
De meeste accessoires uit de kamer kan je natuurlijk gewoon blijven gebruiken. Een nieuw dekbed of een paar fijne kussens op het bed geven al snel een nieuwe sfeer, evenals andere wanddecoraties en een mooi kastje of muurplank voor favoriete leesboeken. Houd er ook rekening mee dat liefdes voor Paw patrol of Frozen zo veranderlijk zijn als het humeur van je peuter. Een poster, kast of plank speciaal bestemd voor deze jeugdgrillen is gemakkelijker aan te passen dan een kamer opgetrokken in Paw patrol-kleuren. Door dit soort spulletjes op een plek te centreren wordt het geheel ook nog eens minder rommelig om te zien.
In samenwerking met vtwonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
oproep
Wil jij vertellen over je energierekening? Dan zijn we op zoek naar jou
De energierekening blijft onderwerp van gesprek. De een betaalt honderden euro’s per maand, anderen krijgen aan het eind van het jaar geld terug omdat ze zo zuinig zijn geweest of duurzame investeringen hebben gedaan. -
PREMIUM
Wesley (31) woont in de kelderbox van zijn ex: ‘Ik heb niet eens daglicht’
Er zijn een stuk minder sociale huurwoningen in Dordrecht dan pak ’m beet tien jaar geleden. Dat ondervindt Dordtenaar Wesley van Vliet (31) aan den lijve. Hij wacht al maanden op een huis. En dat doet hij in een kelderbox, die van zijn ex-vriendin om precies te zijn. ,,Hopeloos, ik heb niet eens daglicht.”Dordrecht -
vraag 't vtwonen
Zo deel je jouw woonkamer opnieuw in: werk de hoogte in
De woonkamer heeft verschillende functies. Daarnaast heb je te maken met de vorm en grootte van de ruimte. Waar begin je bij het inrichten van een lege woonkamer en hoe laat je al die praktische doeleinden op een mooie, logische manier samenkomen? Onderstaande tips geven je een duwtje in de juiste richting. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Bouwsector krijgt klappen: minder nieuwbouw en minder nieuwe kantoren door thuiswerken
De bouw van nieuwe huizen zit in het slop en dat merkt de bouwsector. Er liggen moeilijke jaren in het verschiet, voorspelt ABN Amro.
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.