Volledig scherm
© ANP

Kabinet steunt bouw ‘studentenhuizen’ voor ouderen

Het kabinet gaat nieuwe vormen van wonen voor ouderen stimuleren. Denk daarbij aan een soort studentenhuizen, kleine zelfstandige woningen met een gezamenlijke keuken of een gezamenlijke binnentuin. 

Daarmee wil het kabinet ouderen met een lager of middeninkomen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De regeling is bedoeld voor mensen die nog niet voor een verzorgingshuis of verpleeghuis in aanmerking komen, maar die wel behoefte hebben aan gezelschap en zorg aan huis. Die zorg aan huis kunnen ze dan samen regelen en ze kunnen samen activiteiten ontplooien. 

Subsidie

Nu komen initiatieven voor innovatieve woonprojecten voor ouderen moeilijk van de grond, vindt het kabinet. Voor investeerders is er te weinig rendement of te veel risico. Daarom komt er onder meer een subsidie voor toetsing van de haalbaarheid van nieuwe plannen. Nog dit jaar zouden daarmee 70 tot 90 plannen kunnen worden opgestart.

De overheid gaat verder garant staan voor de bouw van nieuwe woonvormen. Daarmee wordt een risico voor projectontwikkelaars gedekt, voor maximaal 164,4 miljoen euro in 2021.  Ieder jaar zouden zo'n 50 tot 100 nieuwe 'studentenhuizen’ voor ouderen worden gebouwd of verbouwd.

Vergrijzing

Het aantal ouderen neemt toe in Nederland van zo’n 1,3 miljoen 75-plussers in 2019 tot 2,1 miljoen in 2030. Ouderen worden ook ouder, blijven langer vitaal en wonen langer zelfstandig thuis. Veel van die ouderen wonen alleen, omdat ze hun partner zijn verloren.