IJs is hot, maar zwart ijs is pas echt cool
IJs is hot. Salons schieten als paddenstoelen uit de grond: in tien jaar tijd verdubbelde het aantal. Daarnaast experimenteren makers erop los met stikstof, alcohol en blikvangers op een stokje. ,,IJs maakt blij.''
Delen per e-mail
Grote hit bij Roberto Gelato in Utrecht: zwart ijs. Ook: paprika-ijs met aardbeien. Het Haagse Sweet Mirrie's serveert sinds kort opgerolde bevroren creaties - onder meer stoofperenaroma met speculaas - geïnspireerd op streetfood uit Thailand.
En het IJsmanschap in Amsterdam pronkt met romige blikvangers op een stokje, variërend in smaak van cheesecake tot bosvruchten en ricotta met witte chocolade en framboos.
Kortom: massaproducten als de Raket en de volvette Magnum krijgen steeds meer concurrentie uit ambachtelijke hoek. Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners becijferde dat er momenteel ruim 700 speciaalzaken in Nederland draaien op en rond ijs, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.
Op een stokje
Mensen willen omfietsen of extra moeite doen voor iets wat met zorg en aandacht is bereid
Martijn Doets van IJsmanschap analyseert: ,,Die ontwikkeling past naadloos in de tijdgeest. Mensen willen omfietsen of extra moeite doen voor iets wat met zorg en aandacht is bereid. Ze vinden het niet bezwaarlijk om daarvoor wat dieper in hun portemonnee te moeten grijpen. Dat geldt op alle fronten in de horeca en voedselbranche, van de burgerbar tot de slager en de ijsmaker. Ook willen klanten verrast worden, waardoor wij bijzondere combinaties en presentaties kunnen bedenken.''
Doets koos daarom voor een compleet assortiment aan popsicles (ijslolly's) met ingrediënten als melk, room en ook mascarpone en ricotta. ,,Consumenten zijn gewend aan waterijs op een stokje. Ik wilde me daarom onderscheiden door juist schepijs aan die prikker te rijgen. Klanten waarderen dat. Zijn bereid hun smaakpapillen te prikkelen omdat ijs blij maakt. Het is een luxe die iedereen zich kan veroorloven. Bovendien is het een product dat wordt geassocieerd met zon, zomer en vrijheid.''
(tekst gaat verder onder de foto)
Carlina De Lorenzo van Roberto Gelato beaamt dat. Maar ze wijst ook op de invloed van social media. ,,Zwart ijs was in de Verenigde Staten al eerder hip. Door de beelden die op Instagram voorbijkwamen, kregen we de vraag wanneer wij dat ook zouden gaan verkopen. We dachten: dat gaan we doen, bij wijze van grap. En Roberto kwam met een kokossorbet - een soort die je toch altijd met wit associeert - die hij met actieve kool zwart kleurde. Het was direct een hit. We willen lekker eten, gaan niet langer voor eenheidsworst.''
We willen lekker eten, gaan niet langer voor eenheidsworst
Truffel
Ze hoopt dat de purechocoladesorbet met truffel, die deze week wordt gelanceerd, hetzelfde lot wacht als het zwarte ijs. Ook populair: ijs met alcohol zoals whisky- en limoncello-varianten. Bavaria bombardeerde zijn bierijs van seizoenproduct tot de categorie hele-jaar-door-verkrijgbaar. En Aldi had gin-tonic-ijs in de schappen.
IJsmaker Chi Pang van Sweet Mirrie's had een totaal andere inspiratiebron: streetfood uit Thailand. Hij giet op een plaat van -20 graden Celsius een vloeibare basis die door de kou direct aanvriest en kristalliseert. Daarna schraapt hij er rolletjes van die hij in een beker schept. ,,Live cooking is een leuke manier van presenteren. Maar de smaken moeten wat mij betreft niet te fancy worden. Haringijs of Parmezaans ijs is een te grote uitdaging, ik ga liever voor vanille met rozenaroma."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWONEN
Een badkamer onder de trap en eettafel in het kozijn; Emmelie woont in een achterhuis van 25 vierkante meter
In hun zoektocht naar een leuke starterswoning visten Emmelie (24) en Bram de Wit (25) telkens achter het net. Ooit opperde haar moeder het als grapje, maar inmiddels woont Emmelie echt in het achterhuis van haar ouderlijke woning in Alblasserdam. ,,Het is klein, maar voldoet aan al onze wensen.” -
PREMIUM
Nieuw hoofdstuk in ‘rioolkast-affaire’: ‘Ambtelijk gedraai, lagere kast lost niets op’
De rioolkast pal voor een woning aan de Hazelaarlaan in Dordrecht is deze week verlaagd, maar daarmee is de kous voor de bewoners niet af. ,,Dat ding moet gewoon weg.” -
Video
Huurprijzen grote steden dalen door wegblijven expats
De huurprijs voor nieuw aangeboden huizen en appartementen in de vrije sector ging in 2020 nog fors omhoog, maar in de grote steden is een daling ingezet doordat minder buitenlandse werknemers zich hier vestigen. Dat melden Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM op basis van eigen cijfers. -
PREMIUM
Honderden starters grijpen mis: betaalbaar woonproject heeft 40 plekken, maar krijgt 2700 (!) aanmeldingen
Een nieuwbouwproject met veertig betaalbare woningen in Leidsche Rijn leverde maar liefst 2700 inschrijvingen op. Volgens makelaar Beumer Garantiemakelaars was het hun succesvolste project ooit. -
PREMIUM
Geen extreem goed verdienende baan of rijke ouders: tóch lukte het Lisanne (31) om een huis te kopen in Utrecht
Torenhoge huizenprijzen, veel vraag, weinig aanbod. Ga d’r maar aanstaan: als starter een huis kopen in Utrecht. Toch lukte het Lisanne van Sadelhoff (31) onlangs. Waar ze maar mee zeggen wil: altijd hoop houden.
-
vraag 't vtwonen
Meer sfeer in je huis met kleur op de muur: ‘Kleine investering met een groot effect’
Er zijn weinig dingen zo bepalend in het interieur als de kleur van de muur. Als stylist Fietje Bruijn van vtwonen íets kan aanraden dit voorjaar, is het dat je een pot verf koopt en zelf aan de slag gaat met een frisse kleur, om zo een persoonlijke sfeer neer te zetten. -
Kruiden kweken in de keuken, altijd verse basilicum binnen handbereik
Vers geplukte kruiden voor in de thee of in je avondmaaltijd, het klinkt heerlijk en is tegenwoordig ook mogelijk als je geen tuin hebt. Met een zonnige keuken of speciale verlichting is een kruidentuin makkelijker dan ooit. -
PREMIUM
Dit nieuwbouwhuis wordt voor 180.000 euro opgeleverd, je moet het alleen zelf afmaken
Prijzen voor personeel liggen hoog en bovendien zijn er weinig ‘handjes’ om huizen te bouwen. Om de woningnood te bedwingen moeten mensen zelf aan de slag en nieuwe technieken helpen daarbij.