Volledig scherm
Met een huurverklaring zouden meer mensen in aanmerking moeten komen voor een hypotheek. © Shutterstock

Hypotheek voor mensen met hoge huur populair: duizend aanmeldingen voor proef

Er is veel animo voor de hypotheek met huurverklaring van BLG Wonen. De hypotheekverstrekker wil in september starten met een proef waarbij zogenoemde duurhuurders die geen normale hypotheek kunnen krijgen toch in aanmerking komen voor een lening. Duizend mensen hebben zich gemeld. 

Het idee achter de nieuwe hypotheek is als volgt: als een klant kan bewijzen dat hij al jaren een hoge huur weet op te brengen, dan kan hij een gelijkwaardige hypotheek waarschijnlijk ook wel aan. BLG Wonen is onderdeel van De Volksbank en heeft volgens woningmarktdeskundige Peter Boelhouwers een goed punt te pakken. ,,In 2011 zijn strakkere hypotheeknormen ingevoerd, maar we zijn daar wat in doorgeschoten”, zei hij na de aankondiging tegen RTL Z.

Sparen onmogelijk

De duurhuurproblematiek is volgens BLG-directeur Frank Soede groot. ,,Ruim 1 miljoen huurders hebben zulke hoge woonlasten dat het vrijwel onmogelijk is om te sparen of vermogen op te bouwen”, zegt hij in een persbericht. ,,Dat vind ik zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen.”

Alle duurhuurders die zich hebben aangemeld, ontvangen in september informatie over de huurverklaring. Met de proef toetst BLG Wonen de werking en het proces van de huurverklaring bij veertig duurhuurders en hun financieel adviseurs. Binnen de huidige hypotheekregels is er met onderbouwing ruimte om van standaard hypotheekregels af te wijken, mits dit leidt tot een verantwoorde financiering. Óf die ruimte er is, wordt steeds per klant beoordeeld, laat BLG weten.

Toezichthouder kritisch

Quote

Het feit dat je een huurwoning kunt betalen, wil niet meteen zeggen dat je ook een koopwoning kunt betalen.

Nicole Reijnen, AFM

De Nederlandse toezichthouder AFM was kritisch na de aankondiging van de huurverklaring en wijst er ook op dat alle gevallen individueel bekeken moeten worden. Huurlasten kunnen niet de enige motivering zijn waarom het verantwoord is om af te wijken van de inkomensnormen. Ze zijn volgens de AFM niet te vergelijken met de lasten voor een koopwoning. ,,Zo ga je bij de koop van een woning een langere verplichting aan dan bij het huren van een huis", aldus Nicole Reijnen van de AFM. ,,Daarom wordt er bij het afsluiten van een hypotheek ook gekeken of de huizenbezitter de hypotheek kan betalen gedurende de hele looptijd.”

,,En er zijn nog meer kosten waarmee rekening wordt gehouden bij een koopwoning. Er zijn immers ook onderhoudskosten en belastingen die je moet afdragen. Het feit dat je een huurwoning kunt betalen, wil dus niet meteen zeggen dat je ook een koopwoning kunt betalen”, aldus Reijnen. Een koper zou daarnaast te maken hebben met vermogensrisico’s en die heeft een huurder niet.

De AFM mag niet zeggen of BLG Wonen op de vingers wordt getikt als het de huurverklaring als standaard bewijs voor de kredietwaardigheid van klanten gebruikt. ,,Ik kan daar niet op ingaan, maar ons standpunt is duidelijk. We willen niet dat de huidige normen worden opgerekt.”