Vereniging Eigen Huis denkt dat veel ouderen de overwaarde van hun huis kunnen inzetten voor het toekomstbestendig maken van hun huis, bijvoorbeeld door de badkamer op de benedenverdieping te plaatsen.
Volledig scherm
Vereniging Eigen Huis denkt dat veel ouderen de overwaarde van hun huis kunnen inzetten voor het toekomstbestendig maken van hun huis, bijvoorbeeld door de badkamer op de benedenverdieping te plaatsen. © Shutterstock

Huiseigenaren zien overwaarde stijgen: ‘Opeethypotheek komt terug’

Acht op de tien Nederlanders denkt winst te maken als ze hun huis nu in de verkoop zouden zetten. Banken proberen ze te verleiden de overwaarde te verzilveren en in te zetten voor bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van hun huis.

Mede daarom heeft ABN AMRO een enquête opgezet met Ipsos. 1.250 woningbezitters zijn ondervraagd en tonen zich erg optimistisch over de waarde van hun huis. Er is geen onderzoek gedaan naar hoeveel winst er daadwerkelijk wordt gemaakt. Cijfers van notarissen lieten vorig jaar zien dat er gemiddeld 30.000 euro werd verdiend bij de verkoop van een huis. Sindsdien zijn de prijzen verder gestegen vanwege de toenemende vraag naar woningen (krapte).

Naast de aantrekkende markt worden nog twee oorzaken genoemd die de overwaarde laten stijgen: aflossingen van de hypotheek en verbouwingen. 

Meer dan een ton

Ruim twee op de tien eigenaren van huizen met een aankoopwaarde tussen 200.000 en 400.000 euro gaan bij verkoop uit van een winst tussen de 50.000 en 100.000 euro. Nog eens twee op de tien eigenaren uit het middensegment verwachten zelfs een winst die hoger is dan 100.000 euro. 

Als het aan ABN AMRO ligt, laten huiseigenaren het geld niet ‘slapen'. In het onderzoek wordt de suggestie geopperd om het geld om te zetten in een tweede hypotheek. Al blijkt dat Nederlandse woningeigenaren terughoudend zijn die stap te zetten. Amper 7 procent heeft ooit iets met de overwaarde gedaan of is dat van plan. 

Quote

De huizen­prijs is weer op het niveau van voor de crisis, dus de overwaarde is ook terug

Hans André de la Porte , Vereniging Eigen Huis

Opeethypotheek

Toch verschijnen er nu financiële producten die lijken op ‘de opeethypotheek’ van voor de crisis, waarbij je de (over)waarde van de woning ‘opeet’ door het in geld om te zetten - te verzilveren. ,,De huizenprijs is weer op het niveau van voor de crisis, dus de overwaarde is ook terug", zegt Hans André de la Porte van vereniging Eigen Huis. ,,We hebben er bij hypotheekverstrekkers op aangedrongen antwoord te geven op de vraag van met name oudere huizenbezitters om iets met die waarde te doen. De opeethypotheek komt nu weer langzaam terug, zij het met een veel lager risico dan voorheen.”

De crisis van 2008 zorgde voor strengere regelgeving op het gebied van opeethypotheken. De huizenprijzen daalden en hypotheken kwamen onder water te staan. Volgens André de la Porte biedt ABN AMRO nu een ‘consumentvriendelijke variant’ aan, ‘zonder addertjes onder het gras’. De Consumentenbond reageert ook positief op de nieuwe mogelijkheid van de Overwaarde Hypotheek. De maandlasten gaan niet omhoog en het huis blijft in bezit van de eigenaar. Een eventuele restschuld bij verkoop (bijvoorbeeld na overlijden) is voor rekening van de bank.

Quote

Voor ouderen geldt dat ze vaak behoefte hebben om hun huis toekomstbe­sten­dig te maken

Aanvulling op AOW of verduurzaming

Vooral eigenaren boven de 50 jaar hebben de waarde van hun woning fors zien stijgen. Van deze groep denkt 22 procent dat het huis nu tussen de 100.000 en 200.000 euro meer waard is geworden. Van de pensioengerechtigden denkt zelfs 14 procent dat het gaat om een bedrag tussen 200.000 tot 300.000 euro. Van de AOW-gerechtigden die de overwaarde gebruiken zonder daarvoor hun woning te verkopen, gebruikt 8 procent deze als aanvulling op de AOW en het pensioen.

Hans André de la Porte denkt dat vooral investeringen in het huis nuttig kunnen zijn. ,,Voor ouderen geldt dat ze vaak behoefte hebben om hun huis toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld door beneden een slaap- en badkamer te plaatsen zodat ze niet meer de trap op hoeven. Ook verduurzaming van de woning kan worden gefinancierd met zo'n hypotheek, bijvoorbeeld door extra isolatie of de aankoop van zonnepanelen.”