Gemeentelijke heffingen nemen fors toe: grootste stijging afvalstoffenheffing in 26 jaar
videoHuishoudens gaan dit jaar een stuk meer betalen aan gemeentelijke heffingen. Gemeenten verwachten dit jaar 11,3 miljard euro uit heffingen te ontvangen, 4,4 procent meer dan ze hadden begroot, voor de uitbraak van het coronavirus. Vooral de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgen fors. Amsterdam krijgt onderwijl een flinke klap te verduren, vanwege het uitblijvende toerisme. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Delen per e-mail
Van de belangrijkste gemeentelijke heffingen neemt vooral de opbrengst uit de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten het meest toe, met een plus van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de grootste stijging in 26 jaar tijd. Ook in 2020 begrootten gemeenten al een forse toename, toen met 8,4 procent.
Gemeenten moeten de reinigingsheffingen verhogen omdat de kosten stijgen. Dat laatste komt volgens de statistici vanwege ‘de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier’. Deze heffingen mogen wettelijk nooit meer opbrengen dan de kosten.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Gemeenten innen ook 5,8 procent meer onroerendezaakbelasting (ozb). ‘Veel gemeenten geven aan dat een (extra) verhoging van de ozb één van de maatregelen is om de begroting sluitend te maken’, lichten de onderzoekers toe. De opbrengsten van deze belasting kunnen stijgen als WOZ-waardes van gebouwen en/of grond omhoog gaan, het aantal panden toeneemt of als gemeenten de tarieven verhogen.
Ook de rioolheffing stijgt met 2,6 procent tot 1,7 miljard euro. Dat is iets hoger dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,9 procent over de afgelopen vijf jaar, aldus het CBS.
Tegenvaller toerismebelasting
Amsterdam krijgt een grote klap te verduren voor wat betreft de toeristenbelasting. De gemeente ontving weinig buitenlandse toeristen vanwege de vele reisbeperkingen door het coronavirus. Daardoor verwacht Amsterdam slechts 56,5 miljoen euro aan toerismebelasting te innen, waar deze van tevoren had gerekend op bijna 200 miljoen euro. Het Rijk heeft gemeenten voor 100 miljoen euro gecompenseerd voor de misgelopen toerismebelasting in de periode van 1 maart tot en met 1 juni.
In de meeste andere gemeenten bleven de inkomsten uit toerismebelasting gelijk of stegen die zelfs. Eerder meldde het CBS dat Nederlanders afgelopen zomer massaal op vakantie gingen in eigen land, waardoor vooral huisjes- en kampeerterreinen de klap van het coronavirus konden opvangen.
Bekijk hieronder op de kaart hoe het in jouw gemeente staat met de heffingen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kan mijn dak die sneeuw wel hebben? ‘Hier wordt al heel lang goed over nagedacht’
Woningbezitters hoeven zich niet direct zorgen te maken over de sneeuw op hun dak. De kans dat een dak daardoor instort is klein, dankzij de strenge Nederlandse bouwvoorschriften. Maar de stuifsneeuw die de laatste dagen viel, kruipt wel makkelijk in dakpanscheurtjes en andere kieren, en dat vergroot de kans op lekkages. -
Starters kiezen vaker voor deels aflossingsvrije hypotheek
Nu de rente zo laag is, kiest een grotere groep starters op de woningmarkt voor een aflossingsvrije hypotheek. Ze nemen voor lief dat ze geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek over het deel dat ze niet aflossen. De maandlasten zijn al gauw honderden euro's lager. -
PREMIUM
Hoe komt het dat onroerende zaakbelasting sneller blijft stijgen dan prijzen en lonen?
Maar liefst 135.000 huiseigenaren tekenden een ozb-petitie als protest tegen de hogere gemeentebelastingen. De onroerende zaakbelasting stijgt de laatste jaren procentueel sneller dan de algemene prijzen (inflatie) en lonen. Hoe komt dat? En worden huiseigenaren wel ‘onevenredig hard’ getroffen, zoals Vereniging Eigen Huis beweert? -
PREMIUM
Rianne en André zijn al hun spaargeld kwijt aan malafide dakdekkers: ‘We zijn er vol ingestonken’
Rianne en André Hofman raakten al hun spaargeld kwijt aan dakdekkers. Die zouden een nieuw dak gaan leggen op de kapschuur naast hun negentiende-eeuwse boerderijtje in het buitengebied van Zevenaar. ,,Elke keer was er wat waardoor ze meer geld nodig hadden. En wéér meer geld. We zijn meegegaan in hun leugens en bedrog. We zijn er vol ingestonken.” -
PREMIUM
Optimaal gebruik maken van je wasmachine: ‘Te veel wasmiddel kan je kleding beschadigen’
Ook al zitten er wel tien op, we gebruiken doorgaans maar één of twee programma’s op onze wasmachine. Met deze tips haal je meer uit je apparaat.
-
hip huis
Een meegeverfd plafond is verrassend én logisch
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: het plafond verven. -
PREMIUMBinnen&Buiten
Terry en Dieuwke van Strien verkopen hoekwoning voor muzikale koper: ‘Was van bekende jazzpianist’
Terry Knight en Dieuwke van Strien verkopen hun benedenwoning aan de Heelsumstraat in Den Haag. De twee fanatieke jazzmuzikanten zijn hun huidige muziekkelder ontgroeid. ,,In het nieuwe huis maken we een grote studio waar we met een hele bigband kunnen spelen.” Wij gingen bij hen langs voor de rubriek Binnen&Buiten. -
PREMIUM
Onroerendezaakbelasting flink omhoog, of valt het mee?
De onroerendezaakbelasting die huiseigenaren aan gemeenten betalen gaat dit jaar met gemiddeld 5,3 procent omhoog, noteert Vereniging Eigen Huis, die eerder al via een petitie aandacht vroeg voor de forse percentuele stijging. Waar komt die stijging vandaan? Vijf vragen en antwoorden.