Het bed schoonhouden en netjes opmaken. Voor veel mensen een hele uitdaging.
Volledig scherm
Het bed schoonhouden en netjes opmaken. Voor veel mensen een hele uitdaging. © Pixabay

‘Geen beestjes in bed!’ Zo houd je het bed schoon en fris

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week: je bed verschonen.

,,Mensen kijken tegenwoordig allerlei enge films”, zegt Marja Middeldorp. ,,Met van die vieze beestjes. Je ziet ze ook in games. Maar kijk nou eens goed naar je eigen bed. Als je het bed niet goed onderhoudt dan hoef je niet eens die films te kijken om enge beesten te zien. Sla je hoeslaken maar eens uit en kijk wat er allemaal vanaf komt. Hup, aan de slag.”

Mooi weer? Lakens naar buiten!

Marja: ,,Als er vroeger ook maar een zonnestraaltje was, hingen de vrouwen hun lakens al buiten. Het is natuurlijke bleek. Je witte beddengoed blijft door het zonlicht mooi wit. Weet je waarom hotels en ziekenhuizen vaak wit beddengoed hebben? Wit kun je makkelijker warmer wassen dan bont.”

Hoe te wassen?

Marja Middeldorp.
Volledig scherm
Marja Middeldorp. © ADN Beeldredactie

Marja: ,,Het hangt natuurlijk allemaal af van wat voor beddengoed je hebt, welke kleur en hoe vaak je wast. Of je een maand tussen de vette lappen ligt of dat je het iedere week wast. Probeer het gewoon iedere week te verschonen. Dan kun je witte lakens op 40 graden wassen en bonte lakens op 30 graden. Hoeft allemaal niet zo heet, daar kan het alleen maar door krimpen. Oh, kijk eens naar het waslabel. Dat ding hangt er niet voor niets aan! Tipje: vouw je lakens op als je ze in de wasmachine doet, dan komen ze er ook niet zo opgepropt uit. En strijk ze als ze droog zijn. Dat is toch heerlijk? Strijken tast de kleur heus niet aan.”

Welk wasmiddel?

Marja: ,,Ik gebruik zelf altijd goedkoop wasmiddel. Dat is bijna puur. Daar zit niks aan toegevoegd. Gewoon een lekker ouderwets zeepje, flop, flop. Perfect. Zo kun je vannacht weer heerlijk slapen. En vergeet geen extra binnensloop om je kussen te doen. Dat is veel hygiënischer.”