Fors meer bezwaren WOZ-aanslag nu huizenprijzen door het dak gaan
Steeds meer huizenbezitters en ondernemers maken bezwaar tegen de WOZ-beschikking, waarin gemeenten de waarde van de woning bepalen als basis voor belastingaanslagen. In de eerste weken van dit jaar steeg het aantal bezwaren met maar liefst 49 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020, stelt WOZ-specialist Previcus Vastgoed.
Delen per e-mail
De stijging van het aantal bezwaren komt vooral doordat ondernemers kritischer zijn geworden. Volgens Previcus Vastgoed letten zij door de coronacrisis wat meer op de kleintjes. Maar ook huiseigenaren zijn al een aantal jaar actiever aan het procederen, zo blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) dat in december uitkwam. Bij woningen groeide het aantal bezwaren tussen 2015 en 2019 van zo’n 160.000 naar 204.000.
In de meeste gemeenten kunnen huiseigenaren zich nog tot ongeveer 10 april melden als ze het niet eens zijn met de beschikking. Gemeenten dringen erop aan te bellen of te mailen met vragen of commentaar, zodat in overleg of na de aanvoering van bewijs de beschikking naar boven of naar beneden kan worden bijgesteld. No cure no pay-bureaus zoals Previcus Vastgoed proberen pandeigenaren te helpen met de procedure om zo fiscaal voordeel te ontvangen. De proceskosten die een gemeente betaalt als die fout zit, komt dan bij het bedrijf terecht.
Verdeelsleutel belastingen
Huiseigenaren voelen zich aangemoedigd door de hogere huizenprijzen én hogere gemeentebelastingen, al zijn die twee niet een op een aan elkaar gelinkt. De waardebepaling wordt gebruikt als verdeelsleutel voor de belastingen. De gemeenteraad bepaalt of er ook daadwerkelijk meer onroerende zaakbelasting (ozb) moet worden geheven. Zelfs met dalende huizenprijzen kan de ozb omhoog gaan en vice versa.
Tekst gaat verder onder tool.
De onstuimige huizenmarkt is wel een van de redenen dat taxaties voor gemeenten moeilijker zijn geworden, zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer, de toezichthouder die controleert of gemeenten op een gedegen manier de waarde bepalen. ,,De huizenprijzen gaan door het dak en dat heeft effect op hoe gelijkwaardige huizen gewaardeerd moeten worden, maar de verschillen tussen gemeenten en verschillende wijken zijn groot. Bij zo'n 2 procent van de woningtaxaties wordt bezwaar gemaakt. Dat is gezien de hoeveelheid jaarlijkse taxaties niet veel. Het is belangrijk dat belastingplichtigen op een laagdrempelige manier bezwaar kunnen maken. Over het algemeen vinden we dat dat best netjes kan.”
Bij zo'n 2 procent van de woningtaxaties wordt bezwaar gemaakt. Dat is gezien de hoeveelheid jaarlijkse taxaties niet veel
Het ‘slagingspercentage’ oftewel het percentage gegronde bezwaren van particulieren die zelfstandig bezwaar indienen, wijkt weinig af van dat van no cure no pay-bedrijven, namelijk 52 procent versus 49 procent, zo staat in het WODC-rapport. Waar de WOZ-waarde met meer dan 50.000 euro is verlaagd, blijken huiseigenaren die een bedrijf hebben gemachtigd vaker in het gelijk gesteld (21 procent), dan huiseigenaren die zelfstandig bezwaar hebben gemaakt (11 procent).
Gedateerde huizen
Michel Uyen van Previcus Vastgoed is het met Kathmann eens dat het moeilijk is om goed te taxeren in de huidige markt. ,,Toch denk ik dat het veel vaker fout gaat dan de 2 procent die hij noemt. Zeker voor mensen die in een huis wonen dat gedateerd is, kan het zijn dat de waarde een stuk lager ligt dan de inschatting op basis van data van verkochte huizen uit de buurt, die bijvoorbeeld een hoger energielabel hebben. Veel huiseigenaren hebben niet in de gaten dat ze daardoor te veel belasting betalen.”
De kritiek van gemeenten dat mensen beter geen bureau in kunnen huren, laat Uyen van zich afglijden. ,,Dat wij er zijn, is voor gemeenten ook een prikkel om beter hun best te doen om een goede taxatie te verzorgen. Dat wordt ook in het WODC-onderzoek erkend. Daarnaast laten wij nu mensen bezwaar maken die dat anders niet zouden doen, zeker niet als ze ervoor naar de rechter moeten. Dat is een te hoge drempel.”
De rol van no cure no pay-bureaus wordt ook door de Waarderingskamer gezien, zegt Ruud Kathmann. ,,Als er fouten worden gemaakt, mag een belastingplichtige daarop gepast reageren. Dat houdt gemeenten scherp. En anders proberen wij gemeenten scherp te houden. De WOZ is voor allerlei toepassingen van belang, dus hij moet zorgvuldig worden vastgesteld.” Hij merkt nog wel op dat huiseigenaren er rekening mee moeten houden dat de beschikking is bepaald op basis van de huizenprijs op 1 januari 2020, ruim een jaar geleden dus. ,,Zeker nu de prijs op sommige plekken met meer dan 10 procent in één jaar stijgt, vergissen sommige mensen zich als ze vinden dat de huizenprijs te hoog of te laag wordt vastgesteld.”
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
De Kaapse lelie kan beter tegen de kou dan je denkt
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week met de vraag: kan de Agapanthus al naar buiten? -
PREMIUM
Hoe komt het dat onroerende zaakbelasting sneller blijft stijgen dan prijzen en lonen?
Maar liefst 135.000 huiseigenaren tekenden een ozb-petitie als protest tegen de hogere gemeentebelastingen. De onroerende zaakbelasting stijgt de laatste jaren procentueel sneller dan de algemene prijzen (inflatie) en lonen. Hoe komt dat? En worden huiseigenaren wel ‘onevenredig hard’ getroffen, zoals Vereniging Eigen Huis beweert? -
PREMIUM
Voor één keer niet achter de schermen: Sander (43) is de groene schim van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra
Hij is de hardwerkende groene schim op de achtergrond van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Sander Leuverink (43) was actief bij De Grote Tuinverbouwing en nu weer bij Lodewijks Groene Geluk. ,,Groen maakt blij, daar zijn Lodewijk en ik het roerend over eens.” -
PREMIUM
Landelijke primeur: deze gemeente gooit zélf 100 sociale koopwoningen in de aanbieding
Als eerste gemeente in Nederland gaat de gemeente Ede zelf honderd sociale koopwoningen aanbieden aan starters die nu te weinig verdienen om een eigen woning te kunnen kopen. Ede garandeert via allerlei kortingen dat de prijs van zo’n woning betaalbaar blijft, ondanks dat de marktwaarde van zo’n huis misschien wel stijgt. -
Podcast
Wat gaat er met de hypotheekrenteaftrek gebeuren?
De hypotheekrenteaftrek zal bij de kabinetsformatie hoogstwaarschijnlijk op de agenda staan. De Nederlandsche Bank adviseert om die verder af te bouwen en de meeste politieke partijen zijn vóór. Kun je daar als huiseigenaar of huizenkoper al rekening mee houden? Redacteur Wonen Stefan ten Teije spreekt erover met Marga Lankreijer-Kos van Independer in de podcast Onder de Pannen.
-
vraag 't vtwonen
Meer sfeer in je huis met kleur op de muur: ‘Kleine investering met een groot effect’
Er zijn weinig dingen zo bepalend in het interieur als de kleur van de muur. Als stylist Fietje Bruijn van vtwonen íets kan aanraden dit voorjaar, is het dat je een pot verf koopt en zelf aan de slag gaat met een frisse kleur, om zo een persoonlijke sfeer neer te zetten. -
PREMIUM
Horeca dicht? Zij bouwden een terras in eigen tuin: ‘Wij voelen ons nooit opgesloten’
Dat de horeca dit weekend door de oplopende besmettingscijfers dicht blijft, is even slikken. Maar niet getreurd: we kunnen Pasen nog altijd in park, tuin of op het balkon vieren. -
Zo geef je de paastak een tweede leven
Nu Pasen voorbij is, verdwijnen de paastakken bij veel mensen in de groencontainer. Dat is vaak helemaal niet nodig. De takken een tweede leven geven kan ook, door ze te planten of te verwerken in een takkenril of bladhoop.