Dit zijn de regels voor huurverhogingen dit jaar
Omdat de waarde van de woning minder meetelt bij het puntensysteem, zijn er sinds 1 mei bewoners van sociale huurwoningen die om een huurverlaging kunnen vragen. De Woonbond adviseert iedereen goed te checken of verhuurders de regels naleven.
Verhuurders mogen elk jaar de huren verhogen, al hadden we vorig jaar met een uitzondering te maken voor sociale huurders. Het kabinet greep in en bevroor de huren vanwege de coronacrisis en de economische onzekerheid die de pandemie met zich meebracht. Dit jaar zien de regels er opnieuw anders uit. De belangrijkste wijzigingen op een rij:
1. Meestal stijgt de huur gematigd
Uit een peiling van koepelvereniging Aedes blijkt dat woningcorporaties vanaf 1 juli de huren met gemiddeld 2 procent laten stijgen. De maximaal toegestane stijging voor sociale huurwoningen is 2,3 procent. Woon je in een sociale huurwoning (dat kun je hier checken), dan kun je dus bezwaar maken als de prijsstijging hoger is dan dat.
Bij huurwoningen in de vrije sector mag de huur met maximaal 3,3 procent stijgen. Sommige huurders mogen er van uitgaan dat de stijging lager is als dat zo in het contract is afgesproken - het contract is in dat geval bindend. Staat in het huurcontract echter dat de jaarlijkse huurstijging hoger mag zijn, bijvoorbeeld 5 procent, dan is dat toch niet toegestaan - de wettelijke maximale huurverhoging is dan bindend. Je kunt als huurder een snellere stijging van de huur aanvechten en eventueel zelfs naar de rechter stappen als je geen gelijk krijgt.
2. Huurbevriezing of juist snellere stijging
Er zijn twee uitzonderingen. De eerste is positief. Drie van de tien corporaties kiezen ervoor de huren minder te verhogen bij woningen met de laagste energielabels E, F of G. In de meeste gevallen bevriezen die corporaties de huren van deze woningen. Ze gaan de woningen versneld verduurzamen, zeggen ze. De huurbevriezing is bedoeld om de pijn van de hogere energierekening enigszins te verzachten, maar corporaties zijn daartoe niet verplicht.
Dan de tweede uitzondering op een gematigde prijsstijging, namelijk de inkomensafhankelijke huurverhoging. Vanaf 1 juli mogen bewoners van zelfstandige woningen (eengezinswoningen, appartementen) in de gereguleerde sector een huurverhoging krijgen die hoger is dan 2,3 procent. Het gaat om maximaal 50 euro per maand voor huurders met een hoog middeninkomen en maximaal 100 euro voor huurders met een hoog inkomen.
3. De huur kan soms omlaag dankzij wijziging puntenstelsel
De WOZ-waarde van woningen is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat had een negatieve invloed op de sociale huursector, omdat de WOZ meetelt in het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) en de huur op die manier sneller kon stijgen. Het kabinet heeft ingegrepen en sinds 1 mei mag de waarde van woningen die meer dan 142 punten hebben nog maar voor een derde meetellen. Dat betekent voor veel huizen, met name in de grote steden, dat de huur omlaag moet.
Huurders bij wie de nieuwe maximale huurprijs onder de feitelijke huurprijs ligt, hebben recht op een huurverlaging. De Woonbond laat weten dat bewoners dat zelf met hun verhuurder moeten regelen. Je kunt via de website van de Huurcommissie een huurprijscheck doen en de uitkomst vergelijken met de huur van je huis. Als de verhuurder niet thuis geeft, kun je de Huurcommissie vragen een bindende uitspraak te doen.
Helaas kun je niet om een huurverlaging vragen als je in een vrijesectorhuurwoning woont. Wel is het zo dat dankzij de nieuwe WOZ-maximering 23.000 huizen die een nieuwe bewoner krijgen, huurbescherming krijgen terwijl dat vóór 1 mei niet was gebeurd. Er komen bovendien ongeveer 15.000 woningen met nu nog een hoge vrijesectorhuur op termijn weer terug in de sociale sector. Het kabinet heeft wel wat uitzonderingen bedacht, waar De Woonbond verder uitleg over geeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMbinnenkijken
Jantines huis heeft rijke historie: ‘Het had wel een opknapbeurt nodig’
Ooit huisvestte de NSB in haar woning en tijdens de verbouwing kwam ze briefjes van de Raad van Arbeid tegen. Jantine Lindner woont al bijna twaalf jaar met haar man Bernard en vijf kinderen in een historisch pand in Dordrecht, dat ze helemaal naar eigen stijl hebben verbouwd. ,,Het had wel een opknapbeurt nodig.” -
Huurders zijn verhogingen zat: ‘Draai nu al ieder ‘kwartje’ 20 keer om’
De laatste keer dat Gea Huisman uit Hellendoorn de tank van haar auto bij de pomp volledig volgooide? Dat kan ze zich niet meer herinneren. Benzine, boodschappen, energie, het leven; het is duur en het wordt alleen maar duurder. Net als de huur. En dat maakt haar boos. „Of de corporatie door heeft hoe krap mensen het hebben? Ik weet wel zeker van niet.” -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Kabinet wil voorkomen dat huurders fors hogere huurprijs moeten betalen
Het kabinet wil voorkomen dat huurders in de vrije sector door de stijgende inflatie ook een fors hogere huurprijs moeten gaan betalen. Dankzij een initiatief van de PvdA is de maximale huurverhoging drie jaar lang - tot medio 2024 - beperkt tot de wettelijke inflatie plus 1 procent. Dat was een goed idee om grote huurstijgingen tegen te gaan - voorheen was de stijging in de vrije sector niet begrensd - maar door de hoge inflatie pakt dit nu toch slecht uit. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
PREMIUM
In deze voormalige school in Rotterdam kun je straks wonen: ‘Dit worden heel karakteristieke huizen’
Waar je ooit voor straf op de gang stond, kun je straks kokkerellen in de keuken. Je ziet het zo voor je, al struinend door het monumentale schoolcomplex uit 1923 in Rotterdam-Vreewijk. Nu lopen er bouwvakkers, want het wordt een woongebouw. Maar alles zal ‘school’ ademen. De tegeltjes, de trappenhuizen, de gangen, je hoort de hoofdmeester bijna weer schreeuwen. -
PREMIUM
Doe het lekker zelf: met deze tips pak je de klus handig aan
Het is tegenwoordig een crime om een klusbedrijf in te huren. Schilders, tegelzetters, loodgieters en andere handige vaklui hebben het razend druk en vragen soms de hoofdprijs. Met deze tips pak je het handig zelf aan. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?