Deze bloembollen houden wél van de Nederlandse drassige grond
Eigen Tuin EerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze keer heeft hij het over bloembollen, die van natte voeten houden. 'Ze bestaan wel degelijk. Laat ze vooral niet uitdrogen’, aldus Van de Kaa.
Bloembollen komen uit Turkije, zo leren we altijd. Dat klopt gedeeltelijk, maar de meeste komen van veel verder weg, uit Kazachstan en Oezbekistan. In elk geval uit gebieden waar het ‘s zomers heet en droog is. Daarom plant je bloembollen op een warme plaats in droge grond.
Minder bekend is dat er ook bloembollen van dichterbij komen. Narcissen bijvoorbeeld. Die komen bijna allemaal uit Spanje, en dan niet uit het snikhete Andalusië, maar uit het koele en natte noorden, waar de ene na de andere depressie vanuit de Golf van Biskaje het land binnenrolt.
En zelfs in ons eigen land groeien bloembollen in het wild. In de Alblasserwaard bloeien elk voorjaar miljoenen zomerklokjes, samen met dotterbloemen, en in de Kop van Overijssel staan in de drassige uiterwaarden van de IJssel nog altijd honderdduizenden kievitsbloemen. En gelukkig groeien die bolgewassen op plaatsen waar je alleen met een bootje kunt komen. Ze zijn daar relatief veilig voor hebberige verzamelaars.
Narcissus
Tot zover deze aardrijkskundeles. Er bestaan dus wel degelijk bloembollen die houden van drassige grond. De narcis die het meest van natte voeten houdt is een miniatuur narcisje: Narcissus cyclamineus. De plant wordt nog geen 20 centimeter hoog. De trompet is felgeel, zoals bij narcissen gebruikelijk, maar de bloemblaadjes zijn achterover geslagen. Mij doen ze altijd denken aan een kwade ezel die zijn oren in zijn nek legt. In vochtige grond verwildert dit narcisje enthousiast. De bloei is vroeg, in februari en maart.
Zomerklokje
Van het zomerklokje, Leucojum aestivum, zou je verwachten dat het in de zomer bloeit, maar de naam is misleidend. Deze bol bloeit eind april, tegelijk met het lelietje-der-dalen. De plant had dus beter lenteklokje kunnen heten, maar die naam was al bezet. De bollen van het zomerklokje lijken sprekend op die van een narcis en daar is de plant ook familie van, maar de bloemen zijn totaal anders: zomerklokjes bloeien met bengelende klokjes, wit met groene punten. Ze doen denken aan een ouderwetse lampenkap. De bloemstengels zijn stevig en in vochtige grond bijna een halve meter lang. Iedere stengel draagt drie tot vijf klokjes. De meest verkochte selectie heet ‘Gravetye Giant’. Gravetye is de naam van het landgoed waar deze extra forse variëteit werd gevonden.
Kievietsbloemen
Kievitsbloemen zijn uniek in de plantenwereld. Hun bloemen zijn niet effen van kleur maar geblokt, in licht en donker paars, in het patroon van een dambord. De bloemstengels zijn rank en dun en dragen een relatief grote bloem. Ook deze is van het lampenkapmodel. Een enkele keer bengelen er twee bloemen aan één stengel. De bloemen van de kievitsbloem zijn variabel: je hebt lichtpaarse bloemen die bijna naar roze neigen, en andere zijn donker paarsbruin. Een klein percentage is wit.
Al deze vochtminnaars zitten liever onder de grond dan als bol in een zakje. Laat ze niet uitdrogen en plant ze altijd meteen na aankoop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigen Tuin Eerst
Planten met kale wortels zijn hip: dit zijn de voordelen
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Vandaag kaal gewortelde planten: die zijn aan een opmars bezig. Dat is mooi, want kale wortels hebben een hoop voordelen, aldus Van de Kaa. -
PREMIUM
Pas gekochte woning verzakt: herstel kost 100.000 euro en dus klagen Renee en Joost verkoper aan
Vier ton is veel geld, maar voor hun droomhuisje aan de Rotte was het dat waard. De vreugde was echter van korte duur, want het pand verzakt en herstel kost 100.000 euro extra. Het jonge stel voelt zich bedonderd en sleept de voormalige eigenaar voor de rechter. Ook stellen ze het bedrijf aansprakelijk dat in hun ogen een onjuist bouwkundig rapport heeft opgesteld. Maken ze een kans? -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Eigen Tuin Eerst
Deze vruchtboom kan heel goed tegen de Nederlandse kou
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Ditmaal: een mini-kiwi met gladde schil, die prima tegen de vorst kan en lang niet zo snel groeit als de gewone kiwi. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Economen kritisch op gemeente die starters met 100.000 euro aan woning helpt
De gemeente Westland gaat tweehonderd starters met een middeninkomen helpen met de koop van een nieuwbouwhuis. De grond ter waarde van 100.000 euro komt in handen van de gemeente. Economen zijn kritisch op de constructie. -
met video
Welvaart groeit in steden veel harder dan op platteland
De economische ongelijkheid tussen regio’s wordt steeds groter. Vooral in een aantal grote steden groeit de welvaart snel, het platteland blijft achter.