‘De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken’
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Hij wijst erop dat niet alle mediterrane bomen en struiken tegen de kou kunnen.
Delen per e-mail
Vorst doet wat met je tuin. Het kleurt de blaadjes van de camellia bruin en de takjes van de olijfbomen zijn overgevoelig voor winterse kou. Al de geur van een toverhazelaar geroken? Waarschijnlijk niet, want die geur bestaat uit vluchtige moleculen die pas vrijkomen als de temperatuur een flink stuk boven nul ligt. Dat is meestal niet het geval in de tijd waarin een toverhazelaar bloeit. Je ontdekt pas dat de bloemen geuren als je een paar takjes afknipt en in een vaasje in de warme huiskamer zet.
Wat me tijdens de vorst deze winter opviel, was dat de bloemen van een toverhazelaar zich niets aantrekken van een temperatuur van vijftien graden onder nul. Dat kun je niet van al onze tuinplanten zeggen. Bloembollen en vaste planten hebben weinig geleden, die zaten veilig onder een deken van sneeuw. Maar struiken die in de winter bloeien hadden het zwaar.
Neem de camellia, een populair struikje dat je in bijna elke voortuin tegenkomt. Het bloeit midden in de winter met grote rode, witte of roze bloemen. De struik zelf kan heel wat vorst hebben, maar de bloemen kunnen dat niet. Die bevriezen al bij een paar graden vorst; ze worden dan bruin. Een rode bloem met een bruin randje valt nog te verdragen; bij een roze bloem is dat al lastiger, maar een witte bloem met de kleur van pruimtabak is afzichtelijk.
De moraal: plant liever rood- dan witbloeiende camellia’s. De struik zelf kan aardig wat vorst hebben, maar min vijftien is wel de grens. Ook hier speelt het sneeuwdek een rol: zolang de grond maar niet bevriest kunnen de wortels water blijven opnemen. In bevroren grond kan dat niet; het blad blijft wel water verdampen maar de wortels kunnen dit niet aanvullen en de struik sterft aan uitdroging.
De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken waarmee we onze tuinen steeds vaker opsieren. De eerste bevroren palmboom is al gesignaleerd. Nu is dat in mijn ogen geen ramp. Palmen zijn mooi als ze jong zijn, maar naarmate ze ouder worden krijgen ze steeds vaker het model van een pleeborstel of plumeau: een lange kale stam met bovenin een pruikje van blad. Als het dan een palm moet zijn, plant dan de dwergpalm, chamaerops humilis, die redelijk winterhard is en die door zijn geringe formaat ’s winters in elk geval gemakkelijk kan worden afgedekt.
Een tweede slachtoffer is de olijfboom, die meestal als miniboompje wordt verkocht maar tot een flinke boom kan uitgroeien. Als hij de kans krijgt, want de dunne stammetjes zijn nogal vorstgevoelig. Ik heb niks tegen olijfbomen, maar zie toch liever de vorstbestendige olijfwilg, eleagnus angustifolia, met blad dat nog zilveriger is dan dat van de olijf, en met onopvallende bloemen in juni. Die bloemen mogen dan niet in het oog vallen, maar de sterke geur van vanille is van verre te ruiken.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wip jij ook de tegels uit je tuin? ‘We hebben het vaak over hoe onze mini-tuintjes de buurt versieren’
Hoe kun je op een laagdrempelige manier de stad een stuk groener maken? Op die vraag heeft Ivo de Boer, deelnemer van het NK Tegelwippen, wel antwoord: door tegels te vervangen door groen. Bij zijn huis in de Utrechtse wijk Lombok wordt er dan ook volop gewipt. -
energierekening
Leo (57) heeft infraroodpanelen en een speciale douchebak: 'Ik ben de aanjager in huis’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Leo Planken (57) uit Delft. -
eigen tuin eerst
Na de dooi kan de framboos worden geplant
Wie kiest voor een herfstframboos heeft geen last van larven. Je kunt hem dit weekend in de grond zetten, raadt Romke van de Kaa aan. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Lange wachttijd voor mensen die huis willen verbouwen
Het is bijna onmogelijk om op korte termijn een aannemer in te huren voor een aanbouw, renovatie of verduurzaming van het huis. Klusbedrijven zitten soms al voor heel het jaar volgepland en vinden maar moeilijk nieuw personeel om uit te breiden. Dat blijkt uit een rondgang van deze site.
-
vraag 't vtwonen
Meer sfeer in je huis met kleur op de muur: ‘Kleine investering met een groot effect’
Er zijn weinig dingen zo bepalend in het interieur als de kleur van de muur. Als stylist Fietje Bruijn van vtwonen íets kan aanraden dit voorjaar, is het dat je een pot verf koopt en zelf aan de slag gaat met een frisse kleur, om zo een persoonlijke sfeer neer te zetten. -
PREMIUMMijn Tuin
Bianca komt helemaal tot rust in haar tuin
Bianca Noordman is maar wat blij met haar tuin. Het is een van de redenen waarom ze bijna drie jaar geleden haar nieuwbouwhuis kocht. Ruim 700 vierkante meter groot, uitkijkend op het water. Het is haar rustpunt in een druk stads bestaan. ,,Ik snap niet dat je niet van tuinieren kan houden.” Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin. -
Schoonmaaktip van de week
Zo verwijder je vieze (schimmel)vlekken uit de tuinkussens
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers.