Een Jemenitische arbeider repareert de gevel van een lemen gebouw in het oude stadsgedeelte van Sana'a dat sinds 1986 Unesco werelderfgoed is.
Volledig scherm
Een Jemenitische arbeider repareert de gevel van een lemen gebouw in het oude stadsgedeelte van Sana'a dat sinds 1986 Unesco werelderfgoed is. © ANP / EPA

‘De architectuur van de toekomst’: modder als duurzame oplossing tegen extreme temperaturen

Onze voorvaders wisten het al: leem is de perfecte keuze als je duurzaam en comfortabel wilt wonen. Een huis met lemen muren heeft heel wat voordelen. Tijdens een hittegolf houdt het je huis koel en tijdens de wintermaanden houdt het de warmte binnen. Daarnaast heeft het ook veel ecologische pluspunten. Sommige architecten laten daarom de moderne bouwmethodes voor wat ze zijn en grijpen terug naar dit eeuwenoude bouwmateriaal.

 1. In deze studentenflat is de stank ondraaglijk, huurders lijden onder bedwantsen, ratten en schimmel
  PREMIUM
  met video

  In deze studenten­flat is de stank ondraag­lijk, huurders lijden onder bedwantsen, ratten en schimmel

  Huurders van een studentenflat zijn de wanhoop nabij. Volgens hen weigert de verhuurder iets te doen aan onderhoud. Het voormalig kantoorpand, waarin zo’n tweehonderd mensen wonen, is ronduit smerig. De stank in de gangen is niet te harden. Tot overmaat van ramp zijn er overal bedwantsen en lopen er tientallen ratten bij de ingang. ,,Ik wil wel weg, maar ik kan nergens heen.’’
 2. Schoonmaakvideo’s en huishoud-hacks: Isabelle motiveert mensen om te poetsen op ‘CleanTok’

  Schoonmaakvideo’s en huis­houd-hacks: Isabelle motiveert mensen om te poetsen op ‘CleanTok’

  TikTok heeft vele kanten. Je vindt er dansjes, playbackvideo’s en kookfilmpjes, maar ook steeds meer schoonmaakvideo’s. Onder de noemer ‘CleanTok’ laten TikTokkers zien hoe ze hun huishouden doen. Een trend die begon in Groot-Brittannië, maar inmiddels ook naar Nederland is overgewaaid. Isabelle Barten (36) was een van de eersten die in ons land met poetsdoek en camera aan de haal ging. Haar video’s worden inmiddels tien- tot honderdduizenden keren bekeken.