Bouw van nieuwe huizen stokt: voor het derde kwartaal op rij minder bouwvergunningen afgegeven
Ondanks het grote woningtekort schiet het niet bepaald op met de bouw van nieuwe huizen. Het aantal afgegeven bouwvergunningen is voor het derde kwartaal op rij gedaald.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het derde kwartaal van dit jaar werden zo’n 14.600 vergunningen voor nieuwe woningen uitgedeeld. Vorig kwartaal ging het nog om 15.900 vergunningen, en in de eerste drie maanden van 2022 kregen bouwers 17.700 vergunningen. Ten opzichte van een jaar geleden ligt het aantal afgegeven vergunningen nu dik 12 procent lager.
Hoofdreden is de stikstofcrisis. Door een uitspraak van de Raad van State, begin deze maand, krijgen bouwers niet meer automatisch toestemming om tijdelijk stikstof uit te mogen stoten. Veel projecten dreigen daardoor te worden vertraagd, stelde de bouwwereld.
Wachten op betere tijden
Maar er zijn meer redenen waarom de nieuwbouw stokt. Makelaarsvereniging NVM peilde in oktober bij leden wat de redenen zijn dat nieuwbouwprojecten moeilijk van de grond komen. Volgens NVM kwam dat door verminderde capaciteit bij gemeenten, de prijsstijging van bouwmaterialen en vertragingen door tekort aan personeel of grondstoffen. Ook staat voor bouwers de haalbaarheid van projecten onder druk, omdat twee derde van de woningen betaalbaar moeten zijn. Soms trekken bouwers zelfs helemaal de stekker uit een project omdat ze wachten op betere tijden nu oorlog en inflatie de klok slaan, zo meldde WoningBouwersNL in september.
Om het woningtekort het hoofd te bieden - het kabinet wil tot 2030 ongeveer 900.000 woningen bouwen - moeten er 20.000 tot 25.000 woningen per kwartaal worden gebouwd. Bouwers, ontwikkelaars en financiers noemden die doelstelling van het kabinet onlangs onhaalbaar.
Ondanks het woningtekort is de huizenmarkt wel aan het afkoelen. De prijzen dalen, het aanbod stijgt en overbieden is zeldzamer. Volgens Makelaarsland is het aantal biedingen boven de vraagprijs in oktober ten opzichte van september met 15 procent gedaald.
Maar die stokkende nieuwbouw bedreigt die kentering. ,,De dynamiek op de markt van bestaande koopwoningen is voor een deel afhankelijk van het aanbod van koopwoningen op de nieuwbouwmarkt. Nieuwbouwwoningen zijn relatief duur en worden daardoor relatief vaak gekocht door huishoudens, die al eigenaar zijn en die daarmee de start vormen van een verhuisketen in de bestaande woningvoorraad. Minder transacties op de nieuwbouwmarkt, resulteert dus ook in minder transacties op de markt van bestaande koopwoningen", zo staat in de vierjaarlijkse Monitor Koopwoningmarkt over het derde kwartaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huren én kopen te duur, waar moet je als starter dan wonen?
Door de stijgende rente wordt een woning kopen op de toch al krappe huizenmarkt steeds moeilijker. Maar de huren stijgen óók. Waar moet je als starter dan wonen? -
Getest: dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van vijf personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM6 vragen
Waarom zie ik de prijsdalingen niet op Funda? En zes andere vragen over de huizenmarkt
De huizenprijzen zijn vorig jaar, na negen jaar stijging, met ruim 6 procent onderuit gegaan, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Komen er eindelijk weer kansen voor grote groepen die jarenlang niet konden kopen? Zeven vragen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
vraag 't vtwonen
Dit zijn de woontrends van 2023: ‘Er is iets aan de hand met kurk’
Er is van alles aan de hand in de wereld. Wat doet dat met ons interieur? Dat vertelt Marianne Luning, stylist bij vtwonen en nét terug van Maison&Objet, de grote vakbeurs voor interieur in Parijs. ,,Kleur gaat een hele positieve vibe aan onze interieurs geven.” -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Aannemer in je huis aan het werk? ‘Maak foto’s en filmpjes om gedoe te voorkomen’
Het kan iedereen overkomen. Je gaat je huis verbouwen en huurt een aannemer in. Vervolgens maak je afspraken en doet een flinke aanbetaling. Maar dan ineens komt de aannemer niet meer opdagen en is-ie ook nog eens onbereikbaar, terwijl jij in de rotzooi zit en je geen raad weet met een keuken of badkamer die is gestript en voorlopig niet bruikbaar is. Wat doe je dan?