Alphons investeerde zo'n 70.000 euro in zijn woning: '19 graden vind ik prima’
energierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Alphons Vink (75) uit Bourtange (Groningen).
Hoe woon je?
,,Ik heb een vrijstaande woning uit 1962 in Bourtange. Het woonoppervlak is 158 vierkante meter. Daar woon ik alleen. Ik heb namelijk een latrelatie, waarbij mijn vriendin soms in het weekend bij mij is en ik soms in het weekend bij haar. Inmiddels is er veel verbouwd. Want zoals het er in 2006 uitzag… Het huis was van twee oudere mensen die er nooit meer wat aan hadden gedaan. De elektriciteitsdraadjes zaten aan elkaar geknoopt en weggestopt achter kastjes. Je kent het wel. Het was niet geïsoleerd, dus ik heb er sindsdien voor wel 65.000 tot 70.000 in geïnvesteerd.
Ik begon met de spouwmuren, de vloer en het dak. In 2012 heb ik 11 zonnepanelen geplaatst van 247 piekwatt. Vervolgens heb ik in 2020 alle ramen vervangen voor HR++-glas in kunststof kozijnen, heb ik een hybride warmtepomp aangeschaft, een zonneboiler en heb ik de zonnepanelen vervangen door 18 panelen van 347 piekwatt.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Wat voor energiecontract heb je?
,,Ik ben drie jaar tevreden klant geweest bij EnergieDirect, en met het oog op de stijgende prijzen heb ik vorig jaar gevraagd of ik alvast een nieuw contract kon krijgen. Dat kon niet, omdat het nog niet kort genoeg voor de einddatum van mijn contract was. Dat vond ik erg jammer, dus stap ik per 1 februari over naar Greenchoice. Daar ga ik 15 euro per maand betalen. Ik betaalde daarvoor 40 euro per maand, maar door de nieuwe zonnepanelen gaat dat bedrag omlaag. Mijn verbruik is ongeveer 300 kuub gas, 1500 kilowattuur stroom in de daluren en 2500 kilowattuur normaal. Ik ga 4500 tot 5000 kilowattuur terugleveren.”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Eigenlijk niet zoveel. Mijn energierekening is al laag. Ik heb onlangs wel een nieuw vriezertje aangeschaft. Dan kijk ik uiteraard naar het energielabel. Maar omdat mijn panelen zoveel opwekken, heb ik bijvoorbeeld ook een elektrisch kacheltje in de badkamer staan. Vind ik lekker warm. Ik kijk dus niet zo naar mijn stroomverbruik. Ik vind het verschil tussen daltarief en normaal tarief ook te klein om daar echt rekening mee te houden. Als een apparaat aan moet, moet die aan. Vroeger scheelde dat veel meer.
Het gas staat ingesteld via de thermostaat. Mijn vriendin is een koukleum dus voor haar is het soms wennen, maar ik vind 19 graden in huis prima. Ik heb het gevoel alsof die warmtepomp heel andere warmte geeft dan wanneer je verwarmt met een ketel. Niet verkeerd hoor, gewoon anders.
De zonneboiler is voor het douchen en afwassen. Er zit 100 liter in. Dat is voor mij prima. Ik heb eigenlijk altijd warm water. En de teruglevering van mijn zonnepanelen kan ik volgen via een app. Dat is wel leuk hoor, maar je moet ook oppassen: anders ga je daar helemaal in op!”
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Huurcommissie waarschuwt voor verrassingen in hoge servicekosten: ‘Huurders kunnen bij ons terecht’
Huurders met een all-inclusive huurprijs kan een onaangename verrassing wachten omdat servicekosten in veel gevallen de hoge energieprijzen niet meer dekken. Die waarschuwing komt van de Huurcommissie op de dag dat de overheidsinstelling in het jaarverslag bekendmaakt dat de achterstanden in de klachtenafhandeling zijn weggewerkt. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
vraag 't vtwonen
Zo berg je alle troep in huis slim op
Rondslingerende spullen hebben we allemaal. Genoeg opbergruimte is dan wel zo handig. Maar niet iedereen heeft een grote woonkamer of zin in een enorme kast midden in de ruimte. Kortom, slim opbergen, hoe doe je dat? We vragen het Fietje Bruijn, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMRondgang
Energieprijzen in 2022: bestaande klanten worden gespaard, switchers betalen hoofdprijs
De prijzen voor gas en licht zijn afgelopen half jaar de lucht in geschoten. Nu de meeste leveranciers afgelopen maand hun tarieven voor 2022 bekend hebben gemaakt, maakt deze site de balans op. Wie vraagt de hoofdprijs en waar valt de schade mee?
-
Energierekening
Peggy: ‘We zijn ooit gebeld of we een verwarmd zwembad hadden, omdat onze gasrekening zo hoog is’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Peggy Harrell (66) uit Hilversum. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.