Alle klussers opgelet: zo verf je een muur (met zeven schildertips)

Doe Het ZelfHoe verf je een muur? Je hebt het misschien al wel eens gedaan, maar ging het vlot en gemakkelijk? Zo nee, dan ben je op de juiste plek beland voor een bijspijkercursus. Eigen Huis & Tuin verzorgt een prettige doe-het-zelfcursus, voor als je geen vakmensen wil of kan inhuren. 

1. Maak gaatjes in de rand

Wanneer je met een hamer en een spijker een aantal gaatjes in de tussenrand (zie foto hieronder) tikt, zal het overtollige verf dat je van je kwast strijk via de gaatjes weer in de bus druppelen. Op deze manier voorkom je dat de hele rand verstopt raakt met opgedroogde verf.

Volledig scherm
© Paintcare

2. Gebruik elastiekje

Wil je het overtollige verf écht zonder kliederen afstrijken? Span dan een rubberen elastiekje over de bovenkant van de verfbus en strijk daar je kwast aan af.

Volledig scherm
© Paintcare

3. Bescherm je handen

Om te voorkomen dat je kwast steeds verf druipt is het handig een soort van opvangbakje aan je kwast te maken. Hier kun je bijvoorbeeld een deksel van een koffie-to-go-beker of de deksel van een Pringlesbus te gebruiken. Je maakt er simpelweg een snee of gat in, waarna je de kwast er in steekt en in vast laat klemmen. Voilà: geen druppels meer op je handen!

Volledig scherm
© Minica Buck - Real Simple

4. Pak een plamuurmes

Geen tijd (of zin) om af te tapen? Hoeft ook niet altijd! Je kunt ook gewoon een breed plamuurmes gebruiken om netjes je plinten te schilderen!

Volledig scherm
© Domestic Adventure

5. Maak schoon met alcohol

Wanneer je verf op de vloer hebt gemorst kun je dit wegpoetsen met gezichtsreinigingsdoekjes. Hierin zit namelijk vaak alcohol wat de latex verf laat oplossen, maar het zal de meeste oppervlaktes niet beschadigen. Wel is het handig het zekere voor het onzekere te nemen en het eerst even op een klein vlekje te testen.

Volledig scherm
© The Family Handyman

6. Maak je roller nat

Voordat je gaat schilderen kun het het beste een emmer vullen met water. Maak je roller goed nat voordat je verf aanbrengt op de roller. Zo zuigt de roller vol water en zuigt ’ie niet al je verf op, want dat is natuurlijk zonde van je verf. Zorg er wel voor dat je nadat de roller goed is volgezogen met water je deze heel goed uitknijpt. Zo voorkom je dat je verf mengt met het water. 

7. Plak tape op bus

Wil je verf overgieten, dan wordt dat gegarandeerd een kliederboel. Behalve als je twee stukken tape schuin op de verfbussen plakt zoals je hieronder ziet. Op deze manier kun je heel netjes gieten én komt de verfbus niet onder de verf te zitten.

Volledig scherm
© Paintcare