ABN AMRO voorspelt dat huizenprijzen volgend jaar 2 procent dalen: ‘Het tij gaat keren’
De huizenprijzen gaan volgend jaar met 2 procent dalen onder druk van de afzwakkende economie door de coronacrisis. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de huizenmarkt. De bank verwacht voor dit jaar nog wel een stijging van de huizenprijzen met 6 procent, aangejaagd door de lage rente en het hardnekkige woningtekort.
Delen per e-mail
ABN zegt dat het tij op de woningmarkt aan het keren is en dat het onvermijdelijk is dat de huizenmarkt last zal gaan ondervinden van de krimpende economie en oplopende werkloosheid. Zo is volgens de bank het aantal te koop staande woningen gestegen. Vanwege de onzekerheid over de economie willen doorstromers meer dan voorheen eerst hun eigen huis verkopen, voordat zij een nieuwe woning aanschaffen. Daarmee worden dubbele woonlasten voorkomen.
De bank denkt dat het aantal transacties dit jaar met 5 procent zal gaan dalen en volgend jaar met 10 procent. Overigens lag het aantal transacties in de eerste vijf maanden van dit jaar wel hoger dan ABN had verwacht. ,,We gingen ervan uit dat de fysieke beperkingen van de lockdown een rem zouden zetten op de woningbezichtigingen en aankopen en dat de zorg over de economie mensen voorzichtiger zou maken. Daar was echter geen sprake van”, zegt ABN-econoom Philip Bokeloh.
Volgens Bokeloh zagen kopers hun kans schoon om toe te slaan zonder kapers op de kust. Ook kan hebben meegespeeld dat sommige kopers met het oog op een mogelijke rentestijging spoed hebben gezet achter hun woningaankoop. Daarnaast zijn er kopers die corona als een kortstondig probleem zagen en dachten dat de negatieve invloed op de economie wel zou meevallen, aldus de econoom.
Makelaars
De huizenprijzen zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) waren de effecten van de corona-uitbraak toen nog niet terug te zien in de cijfers. Tussentijdse maandcijfers van de makelaarsorganisatie geven de indruk dat zich sinds die tijd geen grote dip heeft voorgedaan. Ook kwam onlangs naar buiten dat er bijvoorbeeld erg veel hypotheekaanvragen zijn gedaan.
Toch heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) de indruk dat het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt afgelopen maanden is gezakt. De stemmingsgraadmeter van belangenbehartiger van huizenbezitters staat inmiddels op het laagste punt sinds 2014. Mensen maken zich zorgen over de licht opgelopen hypotheekrente en prognoses van economen dat de huizenprijzen op termijn gaan dalen.
De Nederlandsche Bank (DNB) stelde vorige maand dat de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nu nog beperkt lijkt, maar aan een lichte prijsdaling valt volgens de deskundigen waarschijnlijk toch niet te ontkomen. De omslag op de woningmarkt zou pas in de loop van de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
eigen tuin eerst
Hup, naar buiten en aan de slag met sneeuwklokjes
Weinig te doen in de tuin? Tuingoerie Romke van de Kaa weet wel beter. Dit is een goede maand om sneeuwklokjes te verplanten. -
podcast
Zo gebruik je overwaarde voor de aankoop van een nieuw huis
De huizenprijzen liggen momenteel op het hoogste niveau ooit. Doorstromers op de huizenmarkt (van koop naar koop) hebben daardoor veel voordeel. Ze kunnen hun overwaarde gebruiken om de hypotheek te verlagen óf een duurder huis te kopen. Hoe zit dat precies? -
Huizenmarkt in beweging, starters grijpen hun kans
Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is het laatste kwartaal flink gestegen (plus 23 procent). Het aantal jonge huizenkopers, in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar, nam zelfs met bijna één derde toe, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. -
Grote steden vragen minister: ‘Laat ons malafide verhuurders aanpakken’
Dat een groot deel van de huizen in de vijf grootste steden door beleggers en malafide pandjesbazen worden opgekocht is de gemeenten een doorn in het oog. Ze willen een hardere aanpak door het kabinet.
-
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
energierekening
Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft. -
Bouwsector vraagt miljardensteun voor 90.000 nieuwe huizen per jaar
Miljarden euro's belastingvoordeel, een Nationaal Garantiefonds en investeringen in het bouwrijp maken van grond voor nieuwe huizen. Een hele lijst van dit soort voorstellen wordt vandaag aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer. De bouwsector en belangenverenigingen vragen steun om de naderende economische crisis deels te bezweren en een inhaalslag te maken om het immense woningtekort terug te dringen.