Het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte is een van de maatregelen die huiseigenaren kunnen nemen om hun energierekening omlaag te brengen. De investering kan rekenen op subsidie van de rijksoverheid.
Volledig scherm
Het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte is een van de maatregelen die huiseigenaren kunnen nemen om hun energierekening omlaag te brengen. De investering kan rekenen op subsidie van de rijksoverheid. © Frans Nikkels

84 miljoen euro extra beschikbaar voor isoleren huis

Huiseigenaren die hun huis willen isoleren, kunnen rekenen op extra subsidie. Sinds gisteren is er een nieuwe geldpot beschikbaar met daarin 84 miljoen euro, zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. 

Vanaf 2 september kun je de subsidie SEEH aanvragen. Met de regeling kunnen huiseigenaren subsidie krijgen voor twee of meer grote isolatiemaatregelen in hun eigen woning. ,,Met goede isolatie heb je veel minder energie nodig. Dat scheelt in de energiekosten en het is een belangrijke stap richting een duurzaam gebouwde omgeving’’, aldus minister Kajsa Ollongren in een persbericht.

De investeringen die onder de regeling vallen:

- Spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren in de thermische schil.

- Dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak in de thermische schil, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder onverwarmd is).

- Vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem in de thermische schil.

- Gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- en buitengevel met isolatiemateriaal.

- Hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ glas of door triple-glas.

Er zitten wel enkele voorwaarden aan, zie meer bij RVO.

De rijksoverheid betaalt zo'n 20 procent van het totaalbedrag, met een maximum van 10.000 euro. Als je de volledige woning isoleert met warmteterugwinning en isolerende kozijnen en deuren, is tot 15.000 euro beschikbaar. Let wel: je moet zelf in het huis wonen, het is dus niet voor verhuurders bedoeld. Ook kom je niet meer in aanmerking als je al eerder van de subsidie gebruik hebt gemaakt.

Pot snel leeg

Het is namelijk niet de eerste keer dat een subsidie mogelijk is voor het isoleren van een woning. De maatregel zag voor het eerst licht in 2016 en toen is er gretig gebruik van gemaakt. Na zeven maanden was de pot (destijds 44 miljoen euro) leeg.  Ook nu is de verwachting dat veel huishoudens gebruik gaan maken van de subsidie. 

Vanuit de SEEH is er ook speciaal voor VVE’s een budget beschikbaar gesteld. Heel wat lager: het gaat om 12 miljoen euro voor uitvoeren van maatregelen en 2 miljoen voor onder meer advies. Voor beide subsidies geldt dat wanneer het budget opgemaakt is, je achter het net kan vissen. De ervaring leert wel dat het budget voor VVE ’s minder snel opgemaakt wordt, omdat de besluitvorming wat meer tijd vergt.