Volledig scherm
De Oranje-selectie viert feest. © BSR Agency

Uitblinker Van Veenendaal: Jill praat vaak onzin, nu niet

Late zege OranjeDe twee hoofdrolspelers uit de eerste wedstrijd van de Nederlandse voetbalsters op het WK in Frankrijk liggen toevallig op dezelfde hotelkamer. Keeper Sari van Veenendaal voorkwam met twee goede reddingen een doelpunt van Nieuw-Zeeland en invalster Jill Roord bezorgde de ‘Leeuwinnen’ in de blessuretijd de winst (1-0).

Volledig scherm
Sari van Veenendaal met een van haar prachtige reddingen. © BSR Agency

,,Jill is mijn ‘roomie’, je bereidt zulke wedstrijden ook samen met elkaar in de kamer voor’', zei Van Veenendaal in de catacomben van het Stade Océane in Le Havre. ,,Toevallig zei ze vanochtend tegen mij: ik ga scoren, ik voel het. Jill praat wel vaker onzin en dan zeg ik vaak: is goed Jill. Ik hoor haar gewoon aan. Jill is een druktemaker, maar wel op een goede manier. Heel leuk dat het allemaal uitkwam wat ze vanochtend riep. Feest op de kamer? Nou, we gaan zeker gewoon slapen, maar dit is wel iets bijzonders.’’

Zelf hield Van Veenendaal de Nieuw-Zeelandse aanvallers Rosie White en Sarah Gregorius van scoren af. ,,Ik ben niet iemand die zich per se wil onderscheiden. Ik wil zo lang mogelijk de ‘nul’ houden, daar gaat het mij om. Dan maakt het mij niet uit of ik veel of weinig te doen heb. Het waren geen makkelijke ballen, maar ze waren houdbaar, zo bleek’', aldus de aanvoerder van Oranje.

,,Dit was zo’n wedstrijd waarvan we alleen de uitslag moeten onthouden. De eerste wedstrijd op een WK winnen is heel belangrijk. Het maakt nogal een verschil of je met één punt teleurgesteld weggaat of dat je met drie punten in de tas vertrekt. We zijn natuurlijk niet tevreden met hoe alles liep, maar die punten koesteren we.’’

Volledig scherm
Jill Roord viert haar winnende treffer. © REUTERS
  1. Vivianne Miedema weet hoe Italië te verslaan is
    Video

    Vivianne Miedema weet hoe Italië te verslaan is

    Op het gezicht van Vivianne Miedema verschijnt een glimlach als ze wordt herinnerd aan de vorige ontmoeting met Italië. Op een koude en natte novemberavond in 2014 leidde de toen 18-jarige spits de Nederlandse voetbalsters in Verona in de finale van de play-offs met twee doelpunten naar het WK in Canada. Zaterdag komt Oranje de Italiaanse vrouwen opnieuw tegen, nu met als inzet een plek in de halve finales van de mondiale eindronde in Frankrijk.

Topscorers

1
Alex Morgan
Verenigde Staten
5
2
Samantha Kerr
Australië
5
3
Ellen White
Engeland
4
4
Cristiane
Brazilië
4
5
Megan Rapinoe
Verenigde Staten
3

Aantal Kaarten

1
Formiga
Brazilië
3
0
2
Nothando Vilakazi
Zuid-Afrika
1
1
3
Alexandra Takounda
Kameroen
2
0
4
Desire Oparanozie
Nigeria
2
0
5
Kadeisha Buchanan
Canada
2
0