Volledig scherm
Fans tijdens Frankrijk - Zuid-Korea. © REUTERS

En daar gaat weer een kijkcijferrecord

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezig houdt. Vandaag: de kijkcijfers.

Quote

NOS-collega Arman Avsaroglu was verrast dat 700.000 mensen keken naar Noorwegen-Nigeria.

Door Daniël Dwarswaard

Vanuit Nederland krijg ik elke dag wel een berichtje met de vraag: leeft dat WK vrouwenvoetbal nou een beetje in Frankrijk? En eerlijk gezegd heb ik nooit direct een panklaar antwoord klaar.

Omdat het nogal dubbel is: het ene moment zie je een halfleeg stadion en een verlaten ‘fanzone’ langs de winderige boulevard van Le Havre. Maar het andere moment stromen de kijkcijfers van de openingswedstrijd tussen het gastland en Zuid-Korea binnen. Hier in Frankrijk bekeken 9,8 miljoen mensen die 4-0 overwinning voor de buis. Het nieuw record, nogal. Het oude record stond op 4. 1 miljoen kijkers. Voor het juiste beeld: Frankrijk heeft 65 miljoen inwoners.

En dan Engeland. Ook daar keek men massaal naar de Britse clash tussen Engeland en Schotland. 6,1 miljoen mensen om precies te zijn. Bijna veertig procent van de televisiekijkers stemden op dat moment af op het vrouwenvoetbal.

Volledig scherm
Supporters van Engeland tijdens het duel met Schotland. © BSR Agency

Vlak voor de eerste wedstrijd van Canada stuurt collega Arjan Schouten, in Montreal voor Max Verstappen, een berichtje. ‘Wel een dingetje hier hoor vrouwenvoetbal, compleet met fanpleinen.’ En NOS-collega Arman Avsaroglu was positief verrast dat er 700.000 mensen keken naar de tamelijk onbeduidende wedstrijd tussen Noorwegen en Nigeria die hij becommentarieerde.

Voor deze relatief jonge sport is alles een ontdekkingsreis. Ook dit wereldkampioenschap weer. In Le Havre zijn minimaal 5.000 Oranjefans de ploeg achterna gereisd. Zaterdag in Valenciennes tegen Kameroen wordt het helemaal een invasie.

Of het leeft? Het leeft in ieder geval meer dan ooit. De EK-finale van 2017 tussen Oranje en Denemarken trok 4,1 miljoen televisiekijkers. Benieuwd naar het cijfer van Nederland-Nieuw Zeeland. Het record zal niet sneuvelen. Daar is het tijdstip (vanmiddag 15.00 uur) veel te ongunstig voor. Stichting Kijkonderzoek geeft morgenochtend de antwoorden.

  1. Vivianne Miedema weet hoe Italië te verslaan is
    Video

    Vivianne Miedema weet hoe Italië te verslaan is

    Op het gezicht van Vivianne Miedema verschijnt een glimlach als ze wordt herinnerd aan de vorige ontmoeting met Italië. Op een koude en natte novemberavond in 2014 leidde de toen 18-jarige spits de Nederlandse voetbalsters in Verona in de finale van de play-offs met twee doelpunten naar het WK in Canada. Zaterdag komt Oranje de Italiaanse vrouwen opnieuw tegen, nu met als inzet een plek in de halve finales van de mondiale eindronde in Frankrijk.

Topscorers

1
Alex Morgan
Verenigde Staten
5
2
Samantha Kerr
Australië
5
3
Ellen White
Engeland
4
4
Cristiane
Brazilië
4
5
Megan Rapinoe
Verenigde Staten
3

Aantal Kaarten

1
Formiga
Brazilië
3
0
2
Nothando Vilakazi
Zuid-Afrika
1
1
3
Alexandra Takounda
Kameroen
2
0
4
Desire Oparanozie
Nigeria
2
0
5
Kadeisha Buchanan
Canada
2
0