Verenigde Staten
USA
![]() |
2
|
EINDE
|
0
|
Nederland
NED
![]() |
||||||
|
|
Dapper Oranje komt tekort in WK-finale tegen ijzersterke Amerikanen
POLLDe Oranjevrouwen zijn de wereldtitel misgelopen. In de finale in Lyon wonnen de Verenigde Staten verdiend met 2-0, mede dankzij een discutabele strafschop. Ondanks het verlies mag Oranje met trots terugkijken op het toernooi.
Delen per e-mail
Door Tim Reedijk
Poll
En toch ben ik trots op de Leeuwinnen
-
Eens (92%)
-
Oneens (8%)
Moedig hield Oranje een uur lang stand tegen de bedrijvige speelsters van de Verenigde Staten, die eigenlijk een uur lang druk uitoefenden maar niet tot scoren kwamen. Dat hadden de Leeuwinnen voornamelijk te danken aan Sari van Veenendaal. En, wist Oranje, één vlijmscherpe omschakeling en je zou Amerika heel veel pijn kunnen doen.
Totdat de (video-)arbitrage anders besloot. Bij een aanvankelijk onschuldig lijkend duel tussen Alex Morgan en Stefanie van der Gragt werd scheidsrechter Stephanie Frappart vanuit de VAR-studio in Parijs naar de zijlijn gestuurd. Frappart bevestigde wat de VAR vermoedde: het been van Van der Gragt hinderde Morgan waardoor ze viel. De Franse gaf de discutabele strafschop. Megan Rapinoe schoof het buitenkansje achter de uitblinkende Van Veenendaal. Het was de eerste keer dit toernooi dat Oranje op achterstand kwam.
Dat duurde lang vandaag, ook omdat Oranje had besloten zich in Lyon eigenlijk voor het eerst dit WK aan te passen aan een tegenstander, met een verdedigender formatie en Anouk Dekker centraal achterin. Dominique Bloodworth schoof op naar linksback. Alles om de ‘storm’ te overleven: de VS scoorden in alle wedstrijden dit WK snel. Het spelbeeld was dus als verwacht, een aanvallend Amerika en Oranje dat tegenhield.
Dat ging de ploeg van Wiegman goed af, zeker in de eerste fase van de wedstrijd. Al werd de Amerikaanse dreiging groter en groter en inherent daaraan ook de rol van Van Veenendaal. In een kwartier tijd in de eerste helft redde ze op een schot van Julie Ertz, een kopbal van Samantha Mewis, tikte ze een inzet van Morgan met wat geluk op de paal en plukte ze een schot van diezelfde Morgan uit de hoek. Opnieuw hield Oranje stand tot de rust, net als tegen Italië en Zweden, met zelfs slechts wat flitsen van gevaar voor de goal van de Verenigde Staten.
Na de penalty van Rapinoe was het helemaal gedaan met Oranje. Rose Lavelle schoot de Verenigde Staten enkele minuten later op 2-0 en Amerika kreeg daarna drie grote kansen om de voorsprong meer gedaante te geven. Tobin Heath, Morgan en Crystal Dunn verzuimden dat, mede dankzij goed keeperswerk van Van Veenendaal. Oranje mocht van geluk spreken dat de VS niet zuiniger met de ruimte omgingen en kwam zelf na de 2-0 nooit tot grote kansen: slechts een schot van Beerensteyn en een vrije trap van Sherida Spitse.
Oranje droop af na het laatste fluitsignaal van Frappart, de vrouw die de strafschop gaf die de ondergang van de Leeuwinnen dit WK inluidde. Als de pijn gezakt is, zal er bij Oranje met trots terug worden gekeken naar dit toernooi. Vier jaar na de eerste WK-deelname behaalde de gouden generatie van het Nederlands elftal de finale. En dat is met recht een grote prestatie.
Verder in het nieuws
-
WK vrouwenvoetbal in 2023 met 32 teams
Wereldvoetbalbond FIFA heeft groen licht gegeven voor de uitbreiding van het WK vrouwenvoetbal. In 2023 zullen er 32 landen deelnemen. -
Fotoserie Leeuwinnen lachen weer op vakantie na verloren WK-finale
Vorige week zondag verloor Oranje in Lyon de WK-finale van de Verenigde Staten. De teleurstelling maakte al snel plaats voor trots, zo zien we ook aan alle vrolijke gezichten van de Leeuwinnen op hun vakanties. Een overzichtje. -
Amerikaanse voetbalsters oogsten prijzen na wereldtitel
De Amerikaanse voetbalsters gaan van hoogtepunt naar hoogtepunt. Drie dagen na de gewonnen WK-finale in Lyon tegen Oranje (2-0) werd ‘Team USA’ gehuldigd in New York, tijdens een zogeheten ‘Ticker Tape Parade’. -
Wiegman krijgt standbeeld in KNVB-tuin
De succesvolle bondscoach Sarina Wiegman krijgt als eerste vrouw een beeld in de beeldentuin op de campus van de KNVB in Zeist. De trainster (49), die de Nederlandse voetbalsters naar WK-zilver leidde, wordt toegevoegd aan de tuin waar al beelden te vinden zijn van onder anderen Willem van Hanegem, Rinus Michels en Johan Cruijff. -
Sari van Veenendaal is weer online
De allerlaatste halte van de ongelofelijke reis van de Leeuwinnen was vanmiddag in Zeist waar het vorige maand ook allemaal begon. Op het sportcentrum van de KNVB kwam de selectie voor de allerlaatste keer samen om daar te lunchen met elkaar en met familie en vrienden.
-
Confetti-parade voor wereldkampioen VS
De voetbalsters van de Verenigde Staten worden woensdag in het zonnetje gezet met een grote confetti-parade in New York. -
PREMIUM
Iedereen feest mee met de Leeuwinnen, maar wie zendt de eredivisie uit?
Na de tweede plaats op het WK gaat het Nederlandse vrouwenvoetbal een glanzende toekomst tegemoet. Toch? Niet iedereen is overtuigd. Er worden zelfs alarmbellen gerinkeld. ‘Het WK-succes van nu het gevolg is van beleid dat je voor je ogen ziet afbrokkelen.’ -
Chelsea en City zetten poorten stadion open voor vrouwenteams
De vrouwenploegen van Chelsea en Manchester City spelen hun eerste wedstrijden van het komende seizoen in het stadion van de mannen, respectievelijk Stamford Bridge en het Etihad Stadium.