Volledig scherm
Terug in de goal na lang blessureleed, Manuel Neuer. © Getty Images

Wat je moet weten over Groep F: Duitsland, Mexico, Zweden en Zuid-Korea

In aanloop naar het WK zetten we dagelijks twee groepen uiteen. Na poule E is nu poule F aan de beurt, met Duitsland, Mexico, Zweden en Zuid-Korea.

Volledig scherm
Oud-Feyenoorder John Guidetti, één van de spitsen van Zweden. © AFP

De koningen van het WK beginnen hun avontuur in groep F. Duitsland is terug, na dat wonderlijke toernooi in 2014 dat winnend werd afgesloten met onder meer de complete vernedering van gastland Brazilië in de halve finales. En, zo stelde Thomas Müller, dit team zou zelfs nog beter zijn dan het elftal van 2014. Dat is van tevoren makkelijk gesproken, maar het belooft wél wat.

Voor Nederlanders zal deze poule soms lastig zijn om naar te kijken. Zie de Duitsers, van oudsher de rivalen, eens schitteren. En dan zit ook nog Zweden in de poule, op de plek waar ‘wij’ als Oranje hadden moeten staan – ware het niet dat het Nederlands elftal die tweede plek in de kwalificatie eigenhandig verprutst heeft. Maar wat als die kopbal van Bas Dost tegen Zweden in de kwalificatie niet afgekeurd had geweest vanwege (onterecht) buitenspel…

poll

Het WK is ook zonder Oranje interessant

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
430 stemmen
Volledig scherm
Hirving Lozano © Getty Images

Anyway, de Zweden gaan wel. Ze zullen er een zware kluif aan hebben om de groepsfase te overleven, nu er met het ontbreken van de gestopte Zlatan Ibrahimovic geen echte sterspeler meer rondloopt. Al is dat bij Mexico ook niet zo, met al haar spelers met een Nederlandse link (Hirving Lozano, Andrés Guardado, Jesús Corona en Héctor Moreno). Vorm zal bepalen wie van deze twee er normaliter achter Duitsland naar de achtste finales gaan. Of kan Zuid-Korea, met Son Heung-min van Tottenham Hotspur als absolute smaakmaker, verrassen? Het zou een stunt zijn van Guus Hiddink-achtige proporties.

Prognose: Duitsland en Mexico
Het lijkt uitgesloten dat de drie uitdagers Duitsland van een plek in de achtste finales kunnen houden. Wij denken dat achter de Duitsers Mexico het meeste kans heeft om de poule te overleven.

Programma
17 juni, 17.00 uur: Duitsland - Mexico
18 juni, 14.00 uur: Zweden - Zuid-Korea
23 juni, 17.00 uur: Zuid-Korea - Mexico
23 juni, 20.00 uur: Duitsland - Zweden
27 juni, 16.00 uur: Zuid-Korea - Duitsland
27 juni, 16.00 uur: Mexico - Zweden

Volledig scherm
Son Heung-min, de grote man bij Zuid-Korea. © AP