Volledig scherm
Frank de Boer in duel met Diego Simeone. © pro shots / Stanley Gontha

'Ik zou mijn Champions League-medaille zo inruilen voor een WK-medaille'

Frank de BoerFrank de Boer zou zijn medaille van de gewonnen Champions League-finale in 1995 met Ajax zo inruilen voor een medaille van een gewonnen WK-finale met Nederland. Dat stelt hij in The Independent. ,,In 1998 waren we net zo goed als alle andere landen, maar dat beseften we toen niet."

poll

Wat heb je liever?

  • Je favoriete club wint de Champions League (30%)
  • Nederland wint het WK (70%)
10357 stemmen

,,Het WK is de moeilijkste prijs om te winnen. Je kunt de Champions League winnen door de beste spelers ter wereld te kopen, maar dat kan niet bij het WK. Ik betreur het nooit een WK te hebben gewonnen. Vooral in 1998. Ik zou mijn medaille van de gewonnen Champions League in 1995 zo in willen ruilen voor eentje van het WK."

Nederland werd op het WK 1998 vierde. In de halve finale werd na strafschoppen verloren van Brazilië en in de strijd om de derde en vierde plek was Kroatië met 1-2 te sterk. Volgens De Boer was Nederland echter goed genoeg om wereldkampioen te worden. In tegenstelling tot vier jaar eerder: ,,Op het WK 1994 in de Verenigde Staten was ik 24 jaar en al redelijk volwassen. Ik had al vijf seizoen in het eerste van Ajax gespeeld. Desondanks was ik niet gefocust op het voetbal. De hype, de beveiliging en de media-aandacht rondom het WK is enorm. Ik heb geen idee meer wat ik daar op het veld gedaan heb."

Fantastische generatie

Volledig scherm
Frank de Boer in duel met Ronaldo.

Vier jaar later was dat heel anders volgens De Boer. ,,Ik was toen vanaf dag één gefocust op één ding: de wereld laten zien wie Frank de Boer was. En ik speelde fantastisch. We haalden de halve finale en ik werd verkozen in het all-star team. Ik betreur het dat we dat WK niet wonnen. We waren outsiders, maar hadden een fantastische generatie spelers. We waren net zo goed als alle andere landen, maar we geloofden er niet in. Marcel Desailly vertelde later dat ze geluk hadden gehad met het Franse team dat ze ons niet troffen in de finale. De Fransen vonden ons ook het beste team."

Wat ik van het WK in 1998 geleerd heb, is dat niet kwaliteit het belangrijkste is, maar vertrouwen en focus. Dat is waarom Duitsland vaak wint. Zij hebben het geloof van iedereen te kunnen winnen."