Volledig scherm
© Joost Hoving

Rode vlag

ColumnEen nijvere leerling was ik nooit. 

Van meester De Snayer, die mij in de vijfde klas van de lagere school enig onderricht trachtte te geven, ontving ik een rapport (rekenen: 2) voorzien van de waarschuwing dat het met mij de verkeerde kant opging. En inderdaad, ook mijn latere schoolcarrière verliep niet erg succesvol.

De meeste leerkrachten droegen mij – laat ik het eufemistisch uitdrukken – geen warm hart toe. Logisch, want ik was een irritante puber, nooit te beroerd om enige rotzooi in de klas te schoppen. Nóg hoor ik de leraar Engels hardop verzuchten: ‘Van Dam, ik zegen de dag waarop jíj van school vertrekt.’ Die van Duits, in zijn jonge jaren een verdienstelijke amateurbokser, dreigde mij diverse malen op een uppercut te trakteren. De leraar algebra knalde uit woede over mijn gedrag de deur van het lokaal zó hard dicht, dat de ruit uit de sponningen vloog. Neen, een model-leerling was ik niet. Tot verdriet van mijn ouders.

Quote

De meeste leerkrach­ten droegen mij geen warm hart toe"

,,Jongen’’, zei mijn moeder vaak op zorgelijke toon, ,,als je zo doorgaat komt er niets van je terecht en sta je straks met een rode vlag het verkeer te regelen.’’ Rode-vlaggen- zwaaier, dat was in haar ogen het armzaligste beroep dat er bestond. Op dat van de putjesschepper op zee na dan.

Mannen met rode vlaggen zie je nauwelijks meer. Laatst zag ik er nog een, op een

kruispunt waar machtige machines het wegdek van nieuw asfalt voorzagen. Het miezerde en de man met vlag stond er in zijn gele regenpak een beetje zielig bij – koud en nat. Vanuit mijn prettig verwarmde auto knikte ik hem bemoedigend toe. Hij bleef stuurs voor zich uitkijken en gebaarde met een nurks gebaar dat ik door moest rijden. Ik gaf gas en in het voorbijgaan gaf ik hem nogmaals een vriendelijk knikje. Weer reageerde hij niet. Mijn moeder had gelijk: het bestaan van een rode-vlaggen- zwaaier is geen pretje.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De allerbeste
    PREMIUM
    COLUMN WILLEM VAN DAM

    De allerbeste

    Een piepklein boekje is het. Met een harde kaft. Het heet Papa, bedankt, was in mijn boekenkast aan de wandel gegaan en had zich onder een dun laagje stof achter de brede ruggen van de driedelige Dikke van Dale verstopt. Het kwam tevoorschijn, toen ik tijdens een potje Scrabble een dreigend handgemeen de kop probeerde in te drukken door de juiste spellingswijze van een veel punten scorend woord (rinocerossen of rhinocerosssen?) in de Van Dale op te zoeken.

Columns