Joost Hoving
Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Plaatjes plakken

columnIn mijn boekenkast staan ze zij aan zij: Der Vaderen Erf en Neerlands Vlag aan Vreemde Kust, in de jaren vijftig uitgegeven door de n.v. Koek en Beschuitfabriek v/h G. Hille & Zoon te Zaandam. Fraaie plaatjesalbums zijn het, die ik lang geleden – ik was een jochie van een jaar of zeven - van mijn vader kreeg.

 1. Soms hoop ik stiekem dat er in Terneuzen ook zo'n employé rondloopt
  PREMIUM
  Column Willem van Dam

  Soms hoop ik stiekem dat er in Terneuzen ook zo'n employé rondloopt

  Er zijn van die krantenberichten waar ik buitengewoon vrolijk van word. Wat dacht u van dat bericht over die overijverige medewerker van de plantsoenendienst in Utrecht? ‘Zo jongen’, had de chef onkruidbestrijding hem verordonneerd terwijl hij hem een brander in de hand drukte, ‘ga jij de stad maar eens van vuulte ontdoen’. De chef verdween in zijn kantoortje achter een berg papierwerk en de medewerker toog spoorslags aan de arbeid.
 2. Ik had zo'n vaag vermoeden van wat er komen zou
  PREMIUM
  COLUMN WILLEM VAN DAM

  Ik had zo'n vaag vermoeden van wat er komen zou

  ,,Weet je waar jíj eens een stukkie over moet schijven…?’’ Met een dwingende wijsvinger priemde de man in mijn richting. Ik had bij de slager net een onsje rookvlees, een bakje likkepot (in de reclame!) en een pond gehakt (half om half) besteld, toen hij vlak naast me kwam staan. ,,Ho, ho, ho’’, deinsde ik terug, ,,denk om de anderhalve meter, hé?’’ Maar daar trok hij zich niet heel veel van aan.
 3. Slechts twintig schamele puntjes verdiend
  PREMIUM
  Column Willem van Dam

  Slechts twintig schamele puntjes verdiend

  Verrassing: trof ik zo maar op mijn facebookpagina een uitnodiging aan om aan consumentenonderzoekjes mee te doen. De uitnodiging was vooral gericht aan (oudere) heren die graag tot wel zo’n 300 euro per maand willen bijverdienen. Driehonderd euro! Zo’n buitenkansje laat je niet snel lopen. Zeker niet als je zojuist de afrekening van het energiebedrijf en een aanslag van de Belastingdienst van de deurmat hebt geraapt.

Columns